Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ: Συμμετέχει στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στα Τρόφιμα

Με το σύνθημα «Η διατροφή είναι δικαίωμα. Οχι πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στα Τρόφιμα.

  • Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της κλαδικής Τροφίμων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στο Παρίσι, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής του ΟΗΕ (ΣΣ -|> το 1980, η 16η Οκτωβρίου, θεσμοθετήθηκε και καθιερώθηκε σαν “Παγκόσμια Μέρα” από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ [FAO]).

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα οι λαοί βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες για τη διατροφή των ανθρώπων, στις οποίες μας οδηγεί ο καπιταλισμός, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για δισεκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν την πείνα και την εξαθλίωση. Στον πλανήτη σήμερα παράγονται τρόφιμα που επαρκούν για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερο δηλαδή αρκούν και περισσεύουν για να θρέψουν τον πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά την πληθώρα αυτή της παραγωγής τροφίμων, παρά το γεγονός επίσης ότι τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως πετιούνται και δεν καταλήγουν ποτέ σε ανθρώπινο στομάχι, αλλά στον κάδο απορριμμάτων, το πρόβλημα της πείνας είναι αξεπέραστο γιατί μέσα σε αυτό το οικονομικό κοινωνικό σύστημα του καπιταλισμού τα τρόφιμα δεν είναι προϊόντα, αλλά εμπορεύματα.

Η διατροφή, αντί να είναι απόλυτη κοινωνική αναγκαιότητα και δικαίωμα των ανθρώπων, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι το κίνημα καταπολέμησης της πείνας μπορεί να έχει μόνο αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και κατεύθυνση. Να συγκρούεται με τον θεό του κέρδους που μπροστά σε αυτό για το σύστημα όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά αξία, ούτε η πείνα, ούτε η υγεία, αλλά ούτε και η ζωή των ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης, η Ομοσπονδία θα προβεί σήμερα σε μια σειρά δράσεις σε μεγάλα μονοπώλια και βιομηχανίες του κλάδου, ενώ ήδη από τις προηγούμενες μέρες επιχείρησε να ανοίξει πιο πλατιά αυτήν τη συζήτηση μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.


ΣΣ -|> Παράλληλα, να πάρουμε υπόψη, πως το πρώτο θέμα που προβάλλεται σήμερα στην κεντρική σελίδα του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ [FAO] με τίτλο 🥕”Reducing foodloss & foodwaste is a GLOBAL issue” …λες και το “θέμα παγκόσμιας εμβέλειας” για το αντικείμενο είναι η μείωση των απορριμμάτων από τα τρόφιμα είναι το ζήτημα -και μάλιστα με την ευκαιρία της «Παγκόσμια Μέρα Διατροφής»