Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Στη μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας στις 2 Οκτώβρη

 • Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

 • Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

 • Τη Δευτέρα η συνδικαλιστική σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με νέα απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, προχωρούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.Με ώθηση από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και οργανώνουν την παρέμβασή τους για την επιτυχία της νέας απεργίας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στον Πειραιά η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν οριστεί σε: Βόλο (10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Ηράκλειο (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Κατερίνη (11.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λαύριο (11 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων), Νάουσα (10.30 π.μ., πλατεία Καρατάσου), Πάτρα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Πρέβεζα (10 π.μ., Φόρος), Ρόδο (10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου), Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού), Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς).

logo ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη και να οργανώσουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της αντεργατικής επίθεσης, σπάζοντας το κλίμα σιγής νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία. «Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

 • Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αγωνιστική συνέχεια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα).
 • Απόφαση να προκηρύξουν απεργία για την Τετάρτη 2/10 έχουν πάρει πολλές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας κ.ά.
 • Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια μέρα στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο προκηρύσσουν στάσεις εργασίας με έναρξη μία ή δύο ώρες νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» για ΣΣΕ και συνδικαλιστικά δικαιώματα

«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο – σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων», υπογραμμίζει.

 • Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, με πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων: Ως όρος για την όποια επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ προστίθεται η «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Θεσμοθετείται υπερίσχυση τοπικών κλαδικών, ακόμα και συμβάσεων που υπογράφονται από Ενώσεις Προσώπων, έναντι της κλαδικής σύμβασης. Με Υπουργικές Αποφάσεις θα προβλέπονται εξαιρέσεις επιχειρήσεων από τις κλαδικές ΣΣΕ, με επίκληση «οικονομικών προβλημάτων» κ.τ.λ. Καταργείται ουσιαστικά ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
 • Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, με προβλέψεις για ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κουρελιάζοντας τα καταστατικά των σωματείων, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική δράση.

Απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης – εργοδοσίας – εργατοπατέρων

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα πως απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί «ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις».

 • Στο πλαίσιο αυτό, «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζει το ρόλο της, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Είναι οι σύγχρονοι “Εφιάλτες” του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σπείρουν σύγχυση, μοιρολατρία, να αποδυναμώσουν την απάντηση και την ενημέρωση των εργαζομένων.
 • Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σταθεροί απόντες από τα μεγάλα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο».

Συνεχίζουν με ώθηση από την απεργία της περασμένης Τρίτης

 • «Είναι ώρα μάχης και πρέπει να σημάνει συναγερμός», τονίζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν για λήψη απεργιακής απόφασης, «να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης των εργαζομένων, να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις, με συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο παρέμβασης».
 • Τους εργαζόμενους που απήργησαν σε δεκάδες χώρους δουλειάς στον κλάδο χαιρετίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Καλεί τα συνδικάτα του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη νέα απεργία και να μπουν μπροστά στον αγώνα «για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».
 • Τους απεργούς του κλάδου χαιρετίζει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία του χώρου να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη.
 • Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών «στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις εφοπλιστών – κυβέρνησης ΝΔ και στις αποφάσεις δικαστηρίων». Μπροστά στις 2 Οκτώβρη, τονίζουν ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ».
 • Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στη συκοφαντική επίθεση της συνδικαλιστικής μαφίας

Απάντηση στη νέα συκοφαντική επίθεση από τη συνδικαλιστική μαφία και τον εκπρόσωπο Τύπου της, τον γνωστό εργοδότη – «συνδικαλιστή» Καραγεωργόπουλο, δίνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η μονταζιέρα της συνδικαλιστικής μαφίας «πήρε φωτιά», με κατάπτυστη ανάρτηση που εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «Κεντροαριστερά» και στη συνέχεια διακινήθηκε ως… «non paper» από την ηγετική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με ένα βίντεο – προϊόν άθλιας κοπτοραπτικής και με ένα ακόμα πιο κατάπτυστο συκοφαντικό κείμενο σχετικά με την παρέμβαση στελεχών του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΘ στις 20/9 (κατά την οποία οι εργατοπατέρες απεργοσπαστικά καταψήφισαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία στις 24/9), επιτίθενται στις ταξικές δυνάμεις και ειδικότερα στον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας ψευδώς ότι «απειλούσε και έβριζε τα μέλη του ΔΣ που δεν ανήκουν στην παράταξή του».

 • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τα εξής:

«Η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα το παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη, η πλειοψηφία του ΕΚΘ, που έχει καθίσει στο σβέρκο των εργαζομένων παριστάνοντας τους αντιπροσώπους της, ασχολείται με τρεις βασικές δουλειές αυτήν την περίοδο:

 • Να σπέρνει απογοήτευση και μοιρολατρία στους εργαζόμενους, τη λογική του “τίποτα δεν γίνεται”, ή, ακόμα χειρότερα, να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών “για να έχουμε και αυτά τα λίγα”.
 • Να… περιμένει να δει “τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ”, που ήδη έχει φέρει μια σειρά εμβληματικών αντιλαϊκών μέτρων.
 • Και να επιτίθεται στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, με κάθε τρόπο να προσπαθεί να επιτεθεί στα συνδικάτα και τους αγωνιστές εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη για ένα ταξικό, μαζικό, ενωτικό εργατικό κίνημα, ενάντια στις ορέξεις των εργοδοτών.

Για να τα καταφέρουν, επιστρατεύουν μεθόδους του δασκάλου τους, Γκέμπελς, με ψευτιές και συκοφαντίες ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε αγωνιστές. Ετσι, κυκλοφορεί ένα non paper σε ΜΜΕ με συκοφαντικούς ισχυρισμούς για την παρέμβαση των εκλεγμένων μας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΘ στις 19/9/19. Τους καλούμε να αφήσουν την παραχάραξη και τις βρωμιές και να ασχοληθούν λίγο και με την απεργία που κατά τ’ άλλα αποφάσισαν.

ΥΓ.
Το κατάπτυστο δημοσίευμα διακινείται από τον γνωστό ιδιοκτήτη επιχειρήσεων – “συνδικαλιστή” – εργοδότη Καραγεωργόπουλο, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 9.45 π.μ., στα εξής σημεία:

 • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα
 • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας
 • Προπύλαια: Φοιτητικοί σύλλογοι

Μαζικές εξορμήσεις σε Αθήνα και Πειραιά

 • Μαζικές εξορμήσεις για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει το ΠΑΜΕ.
 • Το Σάββατο 28/9: Στην Αθήνα, στις 9 π.μ. στην οδό Αθηνάς και στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, όπου η θεατρική του ομάδα θα παρουσιάσει σατιρικό δρώμενο. Στον Πειραιά, στις 9 π.μ. στην αγορά.
 • Τη Δευτέρα 29/9: Στην Αθήνα, στις 9 π.μ. στο Σύνταγμα, και στον Πειραιά, την ίδια ώρα, στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

pdf

ΠΑΜΕ – Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 2 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στα προπύλαια