Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ονδούρα: Νίκη των σοσιαλδημοκρατών – Εξελέγη πρόεδρος η πρώην πρώτη κυρία Σιομάρα Κάστρο

Η Σιομάρα Κάστρο, σύζυγος του έκπτωτου πρώην προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Ζελάγια, ανακηρύχθηκε νικήτρια των προεδρικών εκλογών της Ονδούρας την Τρίτη, αφού ο αντίπαλός της Νάσρι Ασφούρα παραδέχτηκε την ήττα του.

Η Κάστρο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), εκλέγεται με σαφή πλειοψηφία 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου της, όντας η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο αξίωμα στην χώρα.

Με πάνω από το 52% των ψήφων καταμετρημένο, το σοσιαλδημοκρατικό LIBRE λαμβάνει 53% έναντι του 34% του δεξιού Εθνικού Κόμματος (PN).

Η διαφαινόμενη νίκη της Σιομάρα Κάστρο θα τερματίσει δώδεκα χρόνια μονοκρατορίας του Εθνικού Κόμματος, ενώ η 62χρονη πολιτικός θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που τερματίζει τη δεύτερη θητεία του με φόντο τις υποψίες σε βάρος του για εμπλοκή στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Η Κάστρο είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως Πρώτη Κυρία της Ονδούρας μεταξύ 2006 και 2009, έως ότου ο σύζυγός της, Μανουέλ Ζελάγια, εκδιώχθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Ζελάγια είχε ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από το πραξικόπημα, το οποίο έλεγε πως ήρθε αφότου ο ίδιος είχε συνυπογράψει τη συμφωνία για την «Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής μας» (ALBA) του Ούγκο Τσάβες.

Συγχαρητήρια από Αβάνα και Ουάσινγκτον

Την διαφαινόμενη νίκη της Κάστρο χαιρέτισαν τόσο η Κούβα, όσο και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Συγχαρητήρια στη νεοεκλεγμένη πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική γιορτάζουν μαζί με την Ονδούρα» σημείωσε σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ, υπενθυμίζοντας το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο Ζελάγια το 2009.

Τα συγχαρητήρια του στη νέα πρόεδρο της Ονδούρα έσπευσε να δώσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση της χώρας.

«Συγχαίρουμε την Ονδούρα για την υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, την ειρηνική συμμετοχή και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών που χαρακτήρισαν αυτές τις εκλογές, σηματοδοτώντας μια διαρκή δέσμευση στη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

che guevara 008

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο