Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Εκδήλωση για τα 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Πέμπτη 14-Νοε, στη Νομική, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση – δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» και ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, την Πέμπτη 14 Νοέμβρη.

✔️  Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 19.00 το απόγευμα, στη Νομική Σχολή (Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου).

Οπως αναφέρει η Οργάνωση Σπουδάζουσας στο κάλεσμά της: 19.00

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο λαός και η νεολαία βγήκαν στο προσκήνιο και σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ολοι εμείς οι φοιτητές που από την αρχή της φετινής χρονιάς είμαστε στο δρόμο, αγωνιζόμαστε για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τα διδάγματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα!

Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη.

Η θέση μας είναι στον αγώνα! Μαζί να γράψουμε τη νέα ιστορία!

Ελα μαζί μας! Στον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ:

  • Για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις κυβερνήσεις του.
  • Ενάντια σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Για τoν νέo, “έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”. Τον σοσιαλισμό!».

✔️   Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση με θέμα «Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2019, 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση – δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια της περιόδου από το συγκρότημα της ΚΝΕ.


ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019 ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ! ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο “γίγαντας” λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Προετοιμάστηκε με ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. Με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, του κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη μία διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της κληρονομιάς του και της Ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά για την οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

🚩  Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!

Η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό. Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας υπηρέτησαν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Έτσι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλη τη βρώμικη δουλειά που είχαν κάνει οι προκάτοχοί της, του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε τον Οκτώβρη στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, με την οποία οι βάσεις όχι μόνο παραμένουν, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αναβαθμίζονται σε δύναμη πυρός, επιδιώκεται να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Η Ελλάδα μετατρέπεται έτσι σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να σπέρνουν τον θάνατο σε άλλους λαούς για τα ματωμένα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα γίνεται στόχος, «μαγνήτης» επιθέσεων σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης των ανταγωνισμών, που ήδη στην περιοχή μας είναι έντονοι. Δεν είναι τυχαίες οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!  Σε αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ…

🚩 «Αρνιέμαι να ’χω σκέψη που σωπαίνει, αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά…»

Θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη, γι’ αυτό και συνεχώς παίρνουν μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη «γράψει» πολλά χιλιόμετρα, βάζοντας στο στόχαστρο τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, λοιδορώντας με κάθε τρόπο τους λαϊκούς αγώνες. Η κατάργηση του ασύλου που ψήφισε στη Βουλή δεν έγινε για να αδειάσουν τα πανεπιστήμια από την «ανομία», αλλά για να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στο Πανεπιστήμιο ΑΕ που φτιάχνουν, για να εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες των λίγων. Θέλουν να σιγήσει κάθε φωνή που αμφισβητεί, που αντιστέκεται, να σβήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή…

Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη». Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, οι αγώνες και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω! Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε τέτοιο αγώνα.

Ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη Χούντα, είναι και ο δικός μας δρόμος. Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και τον λαό. Έλα μαζί μας, να παλέψουμε για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!