Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ορφέας Οικονομίδης, αγωνιστής και σπουδαίος δημοσιογράφος

Ο Ορφέ­ας Οικο­νο­μί­δης (1907–1979) ήταν σπου­δαί­ος δημο­σιο­γρά­φος και ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΚΚΕ, με κατα­γω­γή από την Πύλο της Μεσ­ση­νί­ας. Υπη­ρέ­τη­σε τη δημο­σιο­γρα­φία και το εργα­τι­κό κίνη­μα με ευσυ­νει­δη­σία και εντιμότητα.

Εντά­χθη­κε έφη­βος στην ΟΚΝΕ. Το 1926 μπή­κε στην Νομι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών. Όταν απο­φοί­τη­σε έγι­νε μέλος του ΚΚΕ και από το 1929 ήταν αρχι­συ­ντά­κτης του “Ριζο­σπά­στη”. Τον Ιανουά­ριο του 1931 συνε­λή­φθη και φυλα­κί­στη­κε με το “Ιδιώ­νυ­μο”. Στις 15 Απρί­λη του 1931 δρα­πέ­τευ­σε μαζί με άλλα οκτώ στε­λέ­χη του ΚΚΕ από τις φυλα­κές Συγ­γρού. Δρα­πε­τεύ­ουν κατά τις 2 μετά τα μεσά­νυ­χτα οι κρα­τού­με­νοι αγω­νι­στές Ανδρό­νι­κος Χαϊ­τάς, Βασί­λης Ασί­κης, Κ. Ευτυ­χιά­δης, Δημή­τρης Παπα­ρή­γας, Ορφέ­ας Οικο­νο­μί­δης , Λευ­τέ­ρης Απο­στό­λου, Περι­κλής Καρα­σκό­γιας και Μάρ­κος Μαρ­κο­βί­της (ο κατα­δι­κα­σμέ­νος σε θάνα­το φαντά­ρος του Καλ­πα­κί­ου). Τους ακο­λου­θεί ο αρχι­φύ­λα­κας Ελ. Γρη­γο­ριά­δης, ο οποί­ος βοή­θη­σε στη δρα­πέ­τευ­σή τους.

Μετά τη δρα­πέ­τευ­ση κατέ­φυ­γε μαζί τους στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Εκεί σπού­δα­σε στη Μόσχα, στο Κομ­μου­νι­στι­κό Πανε­πι­στή­μιο των Εργα­ζο­μέ­νων της Δύσης (ΚΥΗΜΖ).

Επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα και τον Σεπτέμ­βριο του 1938 συνε­λή­φθη από την Ασφά­λεια και φυλα­κί­στη­κε στις φυλα­κές της Κέρ­κυ­ρας στην Ακτί­να ‘Θ, όπου κρα­τού­νταν πολ­λά ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Κατά την διάρ­κεια της Κατο­χής ο Οικο­νο­μί­δης εντά­χθη­κε στο ΕΑΜ και υπήρ­ξε υπεύ­θυ­νος Τύπου στην 8η Μεραρ­χία του ΕΛΑΣ. Σ’ αυτόν οφεί­λε­ται η διά­σω­ση του λόγου του Άρη Βελου­χιώ­τη στη Λαμία στις 29 Οκτω­βρί­ου 1944.

Μετα­πο­λε­μι­κά εργά­στη­κε πολ­λά χρό­νια στην εφη­με­ρί­δα “Τα Νέα” και αργό­τε­ρα στην “Ελευ­θε­ρο­τυ­πία” και πάλι στον “Ριζο­σπά­στη”.

Πλού­σιος σε αισθή­μα­τα και εξο­πλι­σμέ­νος με πλού­σια μόρ­φω­ση δια­κρί­θη­κε σε όλα τα είδη της δημο­σιο­γρα­φί­ας. Από τους πρώ­τους που παρου­σί­α­σε από τις στή­λες του Ριζο­σπά­στη παλιά περι­στα­τι­κά του απερ­για­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος με το ψευ­δώ­νυ­μο Ο. Πετρα­νός, που παρα­μέ­νει ντο­κου­μέ­ντο για τους ιστορικούς.

Το 1979, χρο­νιά που έφυ­γε από τη ζωή ο συγ­γρα­φέ­ας εξέ­δω­σε το πολύ ενδια­φέ­ρον βιβλίο “Ο Μεγά­λος Οκτώ­βρης και η Ελλάδα”.

( Στη φωτο­γρα­φία εξω­φύλ­λου οι 8 δρα­πέ­τες από τις φυλα­κές Συγ­γρού. Ο Ορφέ­ας Οικο­νο­μί­δης πρώ­τος από δεξιά στην πάνω σειρά).

Ορφέ­ας Οικο­νο­μί­δης: «Ο Μεγά­λος Οχτώ­βρης και η Ελλά­δα», εκδ. Κάκτος (1979)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο