• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ορφέας Οικονομίδης: «Ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα», εκδ. Κάκτος (1979)

Παρουσιάζει ο Ειρηναίος Μαράκης //

Στην Ελλάδα, ο χώρος της λογοτεχνίας και της διανόησης δεν έμεινε αμέτοχος μπροστά στην αγωνιστική εποποιία των εργατών και της αγροτιάς στη Ρωσία, ούτε έμεινε ανεπηρέαστος από τις νέες ιδέες που ήρθαν και σάρωσαν κάθε κοινωνική βεβαιότητα και παραδοχή σε πλείστα όσα ζητήματα (από την αυτοδιάθεση των λαών, στην διεκδίκηση και στην οικοδόμηση ενός άλλου, πρωτότυπου κοινωνικού περιβάλλοντος χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, μέχρι και σε ζητήματα φιλοσοφίας, αισθητικής και θεμάτων φύλου και σεξουαλικότητας). Ένα πολύ σημαντικό τμήμα από αυτή την χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και οπωσδήποτε εντυπωσιακή εικόνα παρουσιάζει το βιβλίο «Ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» του Ορφέα Οικονομίδη, αρχισυντάκτη του Ριζοσπάστη, δημοσιογράφου στα Νέα και την Ελευθεροτυπία και ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε το 1979 από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο Κόκκινος Οχτώβρης και πως τον υποδέχτηκαν οι Έλληνες, ο αστικός τύπος και τα λογοτεχνικά περιοδικά, η έμπνευση που έδωσε η σοβιετική εποποιία στους Έλληνες φαντάρους στο μικρασιατικό μέτωπο και στη γέννηση του Κινήματος των Παλαιών Πολεμιστών, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία από τον ελληνικό στρατό και την κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου είναι κάποια από τα θέματα του βιβλίου. Ακολουθεί παράρτημα με ντοκουμέντα της εποχής που φωτίζουν πολλές πτυχές της περιόδου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατηρήσουμε (κι είναι ένα δεδομένο που πρέπει να κρατήσουμε τόσο πολιτικά, όσο και κατά την ανάγνωση του βιβλίου χρειάζεται για να αντιληφθούμε όσο γίνεται καλύτερα την διεθνή διάσταση αυτού του γεγονότος) ότι η Επανάσταση  στη Ρωσία δεν ήταν ένα απομονωμένο γεγονός που συνέβηκε σε μια «υποανάπτυκτη χώρα» όπως η τσαρική Ρωσία, αλλά ότι ήταν στην ημερήσια διάταξη σε όλη την Ευρώπη ενώ ο ρόλος του επαναστατικού κόμματος των Μπολσεβίκων ήταν καθοριστικός στο να γίνει η Επανάσταση στη Ρωσία, σε μια περίοδο που εγκυμονούσε επαναστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Επανάσταση στην Γερμανία το 1918 και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία το 1920-’21 αποτελούν ένα μικρό δείγμα αυτής της πραγματικότητας.

Επίδραση

Η αλήθεια είναι πως για το θέμα των επιδράσεων που είχε σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα η Οκτωβριανή Επανάσταση έχουν γραφτεί, όπως σωστά σημειώνει κι ο συγγραφέας, στον Τύπο κι αλλού αρκετές εργασίες τόσο από αντιπάλους όσο και από φίλους της Επανάστασης. Για πρώτη φορά, όμως, με την εργασία του Ορφέα Οικονομίδη εκδίδονται τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής σχετικά με τις επιδράσεις του Οκτώβρη στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε, ένα έργο σημαντικό τόσο για το 1979, όσο και για σήμερα. Και είναι όπου με αυτό το υλικό στο χέρι παρακολουθούμε τις πρώτες εντυπώσεις των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και πολιτικών ή πνευματικών μερίδων της κοινωνίας μας, τον διαχωρισμό καθώς και τη διαπάλη των απόψεων και στάσεων δίπλα κι απέναντι στην Επανάσταση.

Είναι ένα βιβλίο που ενδιαφέρει όλους και όλες μέσα σε μια περίοδο έντασης της καπιταλιστικής κρίσης, ενεργής παρουσίας του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος και με το ξεδίπλωμα κάθε κοινωνικής και πολιτικής αντίφασης. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα είναι ένθετο στο σαββατιάτικο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών(!) Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε εδώ την μεγάλη, ενοχλητική αντίφαση, την πολύ σημαντική ύβρη απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς και των εργαζομένων ότι η εφημερίδα που στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές δίνει ένα βιβλίο σαν το «Ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» ποντάροντας με εμπορική κι όχι πολιτική στόχευσηυσε αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον…

Είναι ένα βιβλίο όπου κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό έργο, ένα φρέσκο ανάγνωσμα, ένα εγχειρίδιο γνώσης και πάλης για κάθε εργαζόμενο και νεολαίο που εμπνέεται από τις ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης και που αγωνίζεται σήμερα, πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά, για την εξάλειψη της καταπίεσης και του καπιταλιστικού συστήματος.

 

____________________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e-books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.