Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ουίλιαμ Φόκνερ, ο κοντός γίγαντας της αμερικάνικης λογοτεχνίας

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1897 γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ.

Παρόλο που ο προπάππος του ήταν συνταγματάρχης και σπουδαία φυσιογνωμία του αμερικανικού Νότου, ο Φώκνερ δεν έγινε δεκτός στο στρατό όταν η Αμερική μπήκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο αργότερα, κατάφερε να καταταγεί στην καναδική και, στη συνέχεια, στη βρετανική βασιλική αεροπορία, και μετά τον πόλεμο φοίτησε για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή  και στη συνέχεια, αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο, εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής και ταχυδρόμος.

Το 1928 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα και πολύ γρήγορα κερδίζει τη γενική αναγνώριση.

Το 1929 παντρεύτηκε κι έπιασε δουλειά, νυχτερινή βάρδια, στην τροφοδοσία ενός τοπικού ηλεκτρικού σταθμού. Εκείνο το διάστημα, μέσα σε έξι βδομάδες του καλοκαιριού, από τα μεσάνυχτα ως τις τέσσερις το πρωί, γεννήθηκε το “As I Lay Dying” (“Καθώς ψυχορραγώ”), που κυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρονιά (1930). Έξι καλοκαιρινές βδομάδες, στη διάρκεια των οποίων επωφελήθηκε στο έπακρο από τα μεγάλα χρονικά κενά που μεσολαβούσαν ανάμεσα σε δυο φτυαριές κάρβουνο με το οποίο γέμιζε τον λέβητα που είχε υπό την επίβλεψή του σ’ έναν σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί, κατά τα λεγόμενα του Φώκνερ, κανείς δεν τον ενοχλούσε. Ο αδιάκοπος ήχος του πελώριου και παλιού δυναμό τον «ηρεμούσε» και το μέρος ήταν «ζεστό και ήρεμο»….

Το είδος των έργων του τον κατατάσσει στη λογοτεχνία του κριτικού ρεαλισμού. Η τεχνοτροπία του διακρίνεται για τη βαθιά ιστόρηση, την τάση προς το συμβολισμό, την αφήγηση σε διαφορετικά χρονικά επίπεδα και την υψηλή ρητορική. Οντας συγγραφέας βαθύτατα εθνικός που συνδέεται με τον αμερικανικό νότο, με το παρελθόν και το παρόν του, τη μυθολογία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τον τρόπο ζωής, είναι ταυτοχρόνως και κλασικός της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Το έργο του διαπνέεται από την πίστη στο ανεξάντλητο του ανθρώπινου πνεύματος και την απεριόριστη ικανότητα του ανθρώπου για συμπόνια, αυτοθυσία και ζωτικότητα. Το 1949 βραβεύτηκε με το Νόμπελ, χωρίς να έχει απολυτήριο γυμνασίου και κατά την παραλαβή του βραβείου χαρακτήρισε τον εαυτό του ως “έναν αγρότη που του αρέσει να λέει ιστορίες”…

Αν και αναγνωρισμένος συγγραφέας, ο Φώκνερ πέρασε βασανισμένη ζωή βυθισμένος στον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Πέθανε το 1962.