Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Τιμές στον εγκληματία συνεργάτη των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα από το Κοινοβούλιο

Τον αρχι­δο­σί­λο­γο συνερ­γά­τη των ναζί ενά­ντια στο σοβιε­τι­κό κρά­τος στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, Στε­πάν Μπα­ντέ­ρα, υπό την ηγε­σία του οποί­ου οι φασι­στι­κές συμ­μο­ρί­ες «Οργά­νω­ση Ουκρα­νών Εθνι­κι­στών» (OUN) και «Ουκρα­νι­κός Στρα­τός Εξέ­γερ­σης» (UPA) δολο­φό­νη­σαν χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές, Εβραί­ους και Πολω­νούς, έσπευ­σε να τιμή­σει με «επε­τεια­κή» ανάρ­τη­σή του στο δια­δί­κτυο το ουκρα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο (Βερ­χόβ­να Ράντα).

Ο εν λόγω αρχι­να­ζί — ο οποί­ος μετά το τέλος του πολέ­μου συνέ­χι­σε την αντι­σο­βιε­τι­κή δρά­ση του με τη στή­ρι­ξη των βρε­τα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών και της CIA — τιμά­ται ως «εθνι­κός ήρω­ας» από το επί­ση­μο ουκρα­νι­κό κρά­τος, από το αντι­δρα­στι­κό καθε­στώς του Κιέ­βου που υπο­στη­ρί­ζουν με όλα τα μέσα ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

Με αφορ­μή τα 114 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του Μπα­ντέ­ρα, το ουκρα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο ανέ­βα­σε την Πρω­το­χρο­νιά στο Twitter φωτο­γρα­φία του σημε­ρι­νού αρχη­γού των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, στρα­τη­γού Β. Ζαλούζ­νι, μπρο­στά από ένα μεγά­λο πορ­τρέ­το του αρχι­συ­νερ­γά­τη των ναζί…

Η ανάρ­τη­ση του ουκρα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, με τον αρχη­γό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων να καμα­ρώ­νει μπρο­στά από το πορ­τρέ­το του αρχι­δο­σί­λο­γου συνερ­γά­τη των ναζί.

Η ανάρ­τη­ση συνο­δευό­ταν από ένα τσι­τά­το του Μπα­ντέ­ρα, το οποίο ανέ­φε­ρε ότι «η πλή­ρης και υπέρ­τα­τη νίκη του ουκρα­νι­κού εθνι­κι­σμού θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί όταν η ρωσι­κή αυτο­κρα­το­ρία πάψει να υπάρ­χει», μαζί με την επι­σή­μαν­ση ότι ο Ζαλούζ­νι «γνω­ρί­ζει πολύ καλά αυτές τις συμ­βου­λές του Στε­πάν Μπα­ντέ­ρα». Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βέβαια είναι ότι ο Μπα­ντέ­ρα δεν αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στη ρωσι­κή αυτο­κρα­το­ρία (ο ίδιος γεν­νή­θη­κε το 1909…), αλλά συνερ­γά­στη­κε με τους Γερ­μα­νούς ναζί στα απο­τρό­παια εγκλή­μα­τά τους και στα σχέ­διά τους για ανα­τρο­πή της σοβιε­τι­κής εξουσίας.

Η επί­μα­χη ανάρ­τη­ση του ουκρα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου τελι­κά απο­σύρ­θη­κε, με την πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση να ανα­κοι­νώ­νει ότι αυτό έγι­νε μετά από παρέμ­βα­σή της. Η Βαρ­σο­βία είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης του Κιέ­βου στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία, ενώ στην ίδια γραμ­μή με την ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εντεί­νει την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία μέσα στην Πολω­νία, πρω­το­στα­τώ­ντας μετα­ξύ άλλων στο γκρέ­μι­σμα αντι­φα­σι­στι­κών μνη­μεί­ων. Καθώς ωστό­σο οι φασι­στι­κές συμ­μο­ρί­ες του Μπα­ντέ­ρα ευθύ­νο­νται για τις δολο­φο­νί­ες χιλιά­δων Πολω­νών, ανα­γκά­ζε­ται να κρα­τά κάποια «προ­σχή­μα­τα» στο θέμα.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Πολω­νί­ας, Ark. Mularczyk, δήλω­σε ότι «η πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Μ. Μορα­βιέ­τσκι είπε ότι θα έχει συνο­μι­λί­ες με τον Ουκρα­νό ομό­λο­γό του, Ντ. Σμί­χαλ, και η δια­δι­κτυα­κή ανάρ­τη­ση του ουκρα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου αφαι­ρέ­θη­κε (…) Είναι μια ένδει­ξη ότι οι Ουκρα­νοί άκου­σαν τις ανη­συ­χί­ες μας». Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι «το πολω­νι­κό κρά­τος δεν απο­δέ­χε­ται σε καμία περί­πτω­ση να τιμά­ται ο Μπα­ντέ­ρα», σημειώ­νο­ντας ότι ευθύ­νε­ται για τον θάνα­το δεκά­δων χιλιά­δων Πολω­νών, ενώ «υπεν­θύ­μι­σε» τη βαρύ­τη­τα της σημε­ρι­νής στή­ρι­ξης του Κιέ­βου από την πολω­νι­κή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σαφώς πιο… «διαλ­λα­κτι­κός», ο J. Kumoch, σύμ­βου­λος του Πολω­νού Προ­έ­δρου Α. Ντού­ντα, δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξή του χτες ότι «μιλώ­ντας ρεα­λι­στι­κά (…) είναι δύσκο­λο να περι­μέ­νει κανείς ότι η Οργά­νω­ση Ουκρα­νών Εθνι­κι­στών (…) θα δια­γρα­φεί με κάποιο τρό­πο από την ουκρα­νι­κή ιστορία»…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο