Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ουκρανία: O κωμικός Ζελένσκι – Δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό ο ουκρανικός λαός

O κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το σαρωτικό 73% κέρδισε το  δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, αν και η σχέση του με την πολιτική έως τώρα περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ζελένσκι άφησε πίσω του τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απέσπασε μόλις το 25% των ψήφων.

Ο  41χρονος κωμικός ήταν φαβορί με ποσοστό πάνω από 70% στην πρόθεση ψήφου. 

H αλλαγή στην προεδρία της χώρας δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει κάποια αξιοσημείωτη στροφή στις συμμαχίες της ουκρανικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και οι δύο υποψήφιοι προτάσσουν την ανάγκη ενίσχυσης των «δεσμών» με τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε μια πορεία ένταξης της Ουκρανίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν το «διάλογο» με τη Ρωσία – παρουσία των «Δυτικών συμμάχων» – ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα με όλα τα δυνατά μέσα.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, στον «απόηχο» και του επεισοδίου στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στη «ρωσική επιρροή και επιθετικότητα», με στρατηγική γεωπολιτική σημασία ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης με τη Ρωσία και με ακτογραμμή στην «κρίσιμη» Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, η Ουκρανία είναι κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να συνεχίσει να μεταφέρει αέριο μέσω αυτής και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2».

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικές είναι και οι συναντήσεις των υποψηφίων Προέδρων πριν από περίπου δέκα μέρες σε Βερολίνο και Παρίσι και συγκεκριμένα του Π. Ποροσένκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συνομίλησε την ίδια μέρα και ο Βολ. Ζελένσκι. Θυμίζουμε ότι Γαλλία – Γερμανία – Ρωσία – Ουκρανία συμμετέχουν στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την προώθηση των συμφωνιών του Μινσκ, που εδώ και χρόνια έχει μείνει «στα χαρτιά».

Πάντως, ο πολιτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Ντμίτρο Ραζούμκοφ, έχει υπερασπιστεί ένα «διευρυμένο σχήμα της Νορμανδίας με τη μέγιστη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας».

Οι δύο υποψήφιοι λένε ότι στόχος τους είναι «ο τερματισμός του πολέμου στην Ανατ. Ουκρανία» αξιοποιώντας οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τόσο τις περιοχές του Ντονμπάς όσο και την Κριμαία – που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 μετά από δημοψήφισμα – ουκρανικά εδάφη που έχουν αποσχιστεί «προσωρινά».

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός της Ουκρανίας, που βυθίζεται στη φτώχεια, στην ανεργία και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης, δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.