Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουρουγουάη: Μαχητικά συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στις μεταφορές

Το συνδικάτο Copsa –στην Ουρουγουάη (Asociación de Trabajadores de Copsa ATC) απεργεί «μέχρι να λάβει απάντηση από την εταιρεία ή την κυβέρνηση»

Σε ισχύ από τις 4:00 το απόγευμα της Δευτέρας και αφορά όλες τις γραμμές των περιαστικών της εταιρείας.

Το ATC απαιτεί να καταβληθούν οι αποδοχές αδείας 2019 και 2020, που πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει, να τους χορηγηθεί αναδρομικότητα λόγω της διαθεσιμότητας -μη αμειβόμενοι ή αναστολής με ψίχουλα που τους έθεσε το Υπουργείο Μεταφορών (MTOP) από τον Ιούνιο εξαιτίας της πανδημίας, όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν σε κανονική πλήρη απασχόληση και οι λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι της διοίκησης, να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο Javier Cardoso, γενικός διευθυντής της Copsa, δήλωσε στην ότι «αυτά τα προβλήματα δεν βρίσκονται πλέον στα χέρια της εταιρείας». Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Υπουργείο ζήτησε από τις εταιρείες μεταφορών κατανόηση, «με τη δέσμευση να καλύψει τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που συνέβαλε το υπουργείο δεν ήταν αρκετό» με αποτέλεσμα, να μη μπορούσαν να καλύψουν μισθούς κλπ.
Επιπλέον, είπε ότι οι αρχές της Εθνικής Διεύθυνσης Μεταφορών υποσχέθηκαν «να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος που έχουν οι εταιρείες λόγω αναδρομικών μισθών», αλλά προς το παρόν δεν έγινε κάτι.

Κατά τη γνώμη του -κάνοντας μπαλάκι τους εργαζόμενους, … “το πρόβλημα εξαρτάται πλέον από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομίας που πρέπει να χορηγήσει τους πόρους”.

Από πλευράς εργαζόμενων –που βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος -όπως παντού εξάλλου, γίνεται μάχη για τα δεδουλευμένα, ενώ χτες Τρίτη 21-Δεκ το συνδικάτο είχε συνάντηση στις 9:00 με το υπουργείο Εργασίας, και στις 12:00 με το Υπουργείο Μεταφορών, χωρίς αποτέλεσμα.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ΓΣ του Διατμηματικού της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων στις Μεταφορές (Unott) στην οποία τα σωματεία και οι ενώσεις συζήτησαν το προσχέδιο χωρίς να καταλήξουν.

Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού – δημιουργία μιας «υπηρεσίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με ιδιοκτήτες (ή εργαζόμενους που δεν συνδέονται με το συνδικάτο), ενώ παρενέβη η αστυνομία χρησιμοποιώντας λαστιχένιες σφαίρες

Οι εργαζόμενοι όμως δεν το βάζουν κάτω συνεχίζουν απτόητοι.

Με πληροφορίες από telesurtv.net & elpais

Μετάβαση στο περιεχόμενο