Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ουόλτ Ντίσνεϊ, το «καρφί» του Χόλιγουντ

Στις 5 Δεκεμβρίου 1901 γεννιέται ο Ουόλτ Ντίσνεϊ. Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών, πρωτοπόρος των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Ο Ντίσνεϊ δημιούργησε πολλούς από τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες, ενώ «ζωντάνεψε» στη μεγάλη οθόνη και πολλούς από τους ήρωες των γνωστών και παλιών παραμυθιών. Στη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ντίσνεϊ γύρισε αρκετές ταινίες κατά παραγγελία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που προπαγάνδιζαν τον «αμερικάνικο τρόπο ζωής».

Σε μια βιογραφία που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα δίνεται πλήθος ντοκουμέντων και τεκμηριωμένων πληροφοριών που αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία του Ντίσνεϊ με το FBI και το διαβόητο αρχηγό του, Εντγκαρ Τζ. Χούβερ. Μια συνεργασία που αφορούσε τη διοχέτευση πληροφοριών για τις πολιτικές απόψεις και τη συνδικαλιστική δράση υπαλλήλων της εταιρίας του, καθώς και συναδέλφων από άλλα στούντιο!

Ο Ντίσνεϊ υπήρξε ο επίσημος πληροφοριοδότης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στο Χόλιγουντ, πριν προαχθεί σε «Ειδικό Πράκτορα Καταγγελιών», βαθμό που λίγοι κατείχαν την ψυχροπολεμική εκείνη περίοδο και αφορούσε διευρυμένες αρμοδιότητες στο κυνήγι «κομμουνιστών και λοιπών ανατρεπτικών στοιχείων».

Πηγή Ριζοσπάστης