Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οχι άλλες χαμένες ζωές

Πριν από λίγες μέρες, ένας νέος άνδρας πέθανε από έμφραγμα, ενώ οδηγούσε στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, επειδή το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα, όπου κατέφυγε όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το επεισόδιο, δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την περασμένη Δευτέρα, 27/8, μια 48χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Μαργαριτάρι Θεσπρωτίας, επειδή το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι της εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα (!) λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τις μονές υπάρχουν γιατροί μόνο μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η …ατυχία της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν ότι ασθένησε σε μονή μέρα του μήνα και μετά τις 3 μ.μ., με αποτέλεσμα να μην έχει την άμεση φροντίδα που θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή.

Οπως και να ‘χει, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό εν έτει 2018 να χάνονται ζωές μ’ αυτόν τον τρόπο, όταν η επιστήμη της Ιατρικής έχει κάνει τεράστια άλματα και θα αρκούσε η έγκαιρη επέμβαση των γιατρών για να σωθούν οι δύο νέοι άνθρωποι.

Επιβεβαιώνεται μέσα κι απ’ αυτά τα τραγικά παραδείγματα η γύμνια του συστήματος, όπου ακόμα και η ζωή του λαού μετριέται με όρους «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες από το κράτος ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως η πλήρης στελέχωση και λειτουργία μιας μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει ζωές.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Υγεία: 8 χρόνια μνημόνια. Και τώρα τι; – Ηλία Σιώρα, αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ