Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο αποκλεισμός δεν θα εμποδίσει την Κούβα να εγγυηθεί την υγεία των ανθρώπων της από την Covid-19

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

(Αναδημοσίευση από τη Granma οργάνου της Κ.Ε του Κ.Κ Κούβας)

Ενώ ο νέος κοροναϊός απελευθερώνει τη χειρότερη κρίση υγείας εδώ και δεκαετίες, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Κούβας να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Μέσω της ημέρας, η διοίκηση του Donald Trump επεκτείνει τους περιορισμούς για να αποτρέψει την πρόσβαση του νησιού σε βασικά φάρμακα και προμήθειες.

Ο κ. Lázaro Silva Herrera, αντιπρόεδρος της κουβανέζικης εταιρείας εισαγωγής και εξαγωγής ιατρικών προϊόντων της Medicuba, δήλωσε ότι, υπό το πρίσμα της γενοκτονικής πολιτικής του αποκλεισμού, το νησί ανταποκρίνεται σθεναρά: «Έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να εξασφαλίσουμε ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους, σε περιόδους του Covid– 19 ».

Τόνισε ότι, από τις πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης, η Κούβα ενήργησε γρήγορα: “Το σύστημα υγείας έχει αποκτήσει από τότε τους βασικούς πόρους για να περιορίσει τη νόσο και να βοηθήσει εκείνους που διαγνώστηκαν”.

Παρά την ένταση του οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, ο ειδικός επανέλαβε ένα μήνυμα ανακούφισης στον κουβανέζικο λαό: “Αν και η κατάσταση επιδεινωθεί, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, για να θεραπεύσει άλλες παθολογίες, που βρίσκονται στην Κούβα την κατάλληλη στιγμή “, πρόσθεσε.

Η Silva Herrera περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο ως συγκλονισμένο, εν μέσω μιας επιδημίας που πυροδότησε την τιμή των προστατευτικών μασκών και αναπνευστήρων που χρειάζονται πολλοί ασθενείς με τον επικίνδυνο ιό.

Όσον αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον οικονομικό αποκλεισμό στον τομέα της υγείας στην Κούβα, ο κ. Néstor Marimón Torres, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας του Minsap, ανέφερε ότι οι ζημίες ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια δολάρια, “60 εκατομμύρια περισσότερα από τα ίδια φάση του προηγούμενου έτους ».

Ο αποκλεισμός πρόσφατα κατέστησε αδύνατη μια δωρεά από τον ιδρυτή του κινεζικού ηλεκτρονικού γίγαντα Alibaba να φθάσει στην Κούβα, καθώς ο μεταφορέας ανήκε σε αμερικανική εταιρεία. “Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα”, τόνισε ο Marimón Torres.

Ενώ ο οικονομικός πόλεμος περιορίζει την κανονική ανάπτυξη του τομέα της υγείας στο νησί, η Κούβα δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μάθημα στην ανθρωπότητα. Δεκάδες ιατρικές ταξιαρχίες φτάνουν στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

“Η αλληλεγγύη είναι, σε αυτές τις περιόδους, το πιο ανθρώπινο έργο που μπορούμε να υπερασπιστούμε”, συμφωνούν και οι δύο ειδικοί. (11/4)

___________________________________________________________________

Με επιμέλεια του Αλέκου Χατζηκώστα, το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύουμε επίκαιρα μεταφρασμένα άρθρα από την Granma (οργάνου της Κ.Ε του ΚΚ Κούβας) με αφορμή τη μάχη που δίνει ενάντια στην πανδημία του κορονοίου και έχουν γενικότερη σημασία.