Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Αργεντινός Πρόεδρος υπογραμμίζει τον ρόλο της Κούβας στην παραγωγή εμβολίων

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández το είπε καθαρά: «η Κούβα μπόρεσε να αναπτύξει εμβόλια κατά του Covid ταυτόχρονα με τους μεγάλους στον κόσμο»

Συγκεκριμένα, υπερθεμάτισε σήμερα στον καθοριστικό ρόλο της Κούβας στην παραγωγή εθνικών εμβολίων κατά του Covid-19 ενώ προέτρεψε να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία υπέρ της επιστήμης.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της 3ης  Συνόδου Κορυφής των ΥπΕξ της των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι «η Κούβα κατάφερε να αναπτύξει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ακριβώς και ταυτόχρονα με τους “δυνατούς”». Υπό αυτή την έννοια, διευκρίνισε ότι «μόνο που- φυσικά, η Κούβα δεν είναι εκείνη η βιομηχανική δύναμη που θα εξασφάλιζε ποσότητες που απαιτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Cuba ViveΤαυτόχρονα, ο Fernández επεσήμανε ότι στη CELAC «κάναμε πρόοδο ώστε τα δημόσια εργαστήρια να μπορούν να συνεργαστούν για την επιστημονική και ιατρική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στις λίγες ξένες μονάδες όταν χρειάζεται εμβόλια –είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε από μόνοι μας».

Με βάση αυτό τόνισε ότι «στη Λατινική Αμερική έχουμε τους πόρους που χρειάζεται η Ευρώπη. Χρειαζόμαστε από την Ευρώπη την τεχνολογία, την έρευνα, την επιστήμη που χρειάζεται για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους μας».

Προτρέποντας τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενώ τόνισε –εύχομαι να «μην ξαναγυρίσουμε στον κόσμο του “κατά μόνας”. Ας σεβαστούμε την πολυμέρεια και ας αναπτυχθούμε μαζί. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε».

Μετά την XXIII συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της CELAC, η τρέχουσα συνάντηση λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Kirchner με σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο μπλοκ, την ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της στρατηγικής σύνδεσης.

Πηγή telesurtv.net

 

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου