Συγγραφείς: Vera Klontza-Jaklova, Romilda Nevěčná, Manolis Klontzas
[ Τα κείμενα αποτελούν μέρος από σειρά αντίστοιχων δημοσιεύσεων στο περιοδικό της Ιππολογικής Ομοσπονδίας της Τσεχίας “JEZDECTVÍ” ]
Το άλογο είναι ένα από τα ζώα τα οποία προκαλούν πολύ θετικά συναισθήματα σε όλους μας. Μάλιστα θα λέγαμε, σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις. Με θετικό τρόπο τα αντιμετωπίζουν άνθρωποι από διάφορες περιοχές του πλανήτη μας και άνθρωποι από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν εντυπωσιάζεται, πολύ περισσότερο που δεν του αρέσουν ή τα σιχαίνεται. Γιατί όμως; Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μια τέτοια ανάλογη σχέση με την καμηλοπάρδαλη την αντιλόπη ή με την κατσίκα; Η αιτία βρίσκεται στον άνθρωπο ή στο άλογο; Ήταν η σχέση του ανθρώπου με το άλογο (και αντίστροφα) πάντα η ίδια; Πως εξελισσόταν και γιατί; Επιτρέψτε μας, να σας καλέσουμε σε μια βόλτα στο παρελθόν. Πρώτα θα καλπάσουμε διασχίζοντας τις στέπες της Ευρασίας, μετά θα σταματήσουμε για να συζητήσουμε το τι καταφέρνει η μη ανθρωποκεντρική αρχαιολογία που εισχωρεί σε πεδία όπως η ιππολογία και στο τέλος θα καβαλήσουμε τα άλογα των αρχαίων Ελλήνων.
Πώς συναντήθηκαν ο άνθρωπος και το άλογο και πως από κοινού κατάκτησαν τον κόσμο;
Το κοινό για την φυσική ιστορική εποχή μας άλογο (equus caballus) είναι ένα εκπολιτισμένο ζώο. Η εξέλιξη του αλόγου ήταν μια σύνθετη διαδικασία προσαρμογής με τα οικοσυστήματα που έζησε. Ο πρώτος πρόγονος του ήταν Εώιππος, το πρώτο ιπποϊδές δηλαδή του οποίου η εξελικτική πορεία ξεκίνησε μετά από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων (πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια περίπου). Μέσα από μια μακρά εξελικτική διαδικασία όπου μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορα στάδια εξέλιξης, γύρω στα 5 εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας, εμφανίστηκε ένα αρτιοδάκτυλο των στεπών, ο Πλειόιππος, ύψους περίπου 90 πόντων. Η εξέλιξή του έως το σημερινό άλογο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε στην βόρεια Αμερική. Εξαπλώθηκε στην βόρεια Αμερική και σταδιακά μετανάστευσε στην Ευρασία.
Το που ξεκίνησε η διαδικασία εκπολιτισμού του άγριου αλόγου (equus ferus) αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μεγάλο θέμα. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξετάζονται ερευνητικά: Τα πιο παλιά ευρήματα αλόγου τα οποία φέρουν σημάδια εξοικείωσης στα ανθρώπινα πολιτιστικά περιβάλλοντα ανάγονται στον προϊστορικό οικισμό Derievka στον Δνείπερο και από το Botai στο σημερινό Καζαχστάν (Εικ 1). Υπάρχουν και θεωρίες που δεν θεωρούνται αβάσιμες, ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στο τέλος του Πλειστοκαίνου πριν δηλαδή περίπου 20–15 χιλιάδες χρόνια από κυνηγούς . Η εκπολιτιστική διαδικασία, που είθισται να αποκαλούμε “εξημέρωση”, δεν ήταν υπόθεση “στιγμής” αλλά επρόκειτο για μια μακρόχρονη σύνθετη διαδικασία. Σήμερα πιστεύουμε πως η πολιτιστική αυτή διαδικασία πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα σε περισσότερα σημεία της Ευρασίας όπου κυριαρχούσε η στέπα και μεγάλα κοπάδια αλόγων. Άλλωστε, μια τέτοια σύνθετη διαδικασία δεν είναι ξένη με το πολιτιστικό ανάπτυγμα στο πλανητικό μας οικοσύστημα. Σε αντίθεση με την βιολογική εξέλιξη (με την στενή της έννοια) συνθέτει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης του ίδιου του πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πολιτιστική αυτή διαδικασία ένταξης του αλόγου στα ανθρώπινα οικοσυστήματα, δρομολογήθηκε πριν από 6 χιλιάδες χρόνια.

Εικ. 1
Περιοχή όπου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία του εκπολιτισμού των αλόγων (αρχείο συγγραφέων)
Ο εκπολιτισμός του αλόγου στα ανθρώπινα πολιτιστικά συστήματα και η εφεύρεση του τροχού ήταν από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά άλματα της ανθρωπότητας. Μέσα από μια μη ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κόσμου μας μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθμό. Για έναν αναβαθμό στην πολιτιστική εξέλιξη του πλανητικού μας συστήματος. Ο πολιτιστικός αυτός αναβαθμός, είχε τόσο καταλυτική επίδραση στο γήινο σύστημα που μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ο εκπολιτισμός του αλόγου, δηλαδή η ένταξή του στα ανθρώπινα πολιτιστικά περιβάλλοντα, επέδρασσε καταλυτικά στον ίδιο τον μεταβολισμό του γήινου συστήματος. Μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε αυτό το πολιτιστικό “άλμα” ως πολιτιστική μετάβαση. Ήταν εξάλλου το σημείο μηδέν για την Ινδοευρωπαϊκή πολιτιστική εξάπλωση από το σημερινό Καζακστάν στην Ευρώπη και Ασία. Έτσι, μαζί με την Ινδοευρωπαϊκή πολιτιστική εξάπλωση που ξεκινάει γύρω στο 3000 π.Χ. μας εμφανίζεται στα αρχαιολογικά συμφραζώμενα και το άλογο.
Το άλογο επιτάχυνε την μετακίνηση των ανθρώπων, πρώτων υλών, εμπορευμάτων, τεχνολογιών και ιδεών. Η γρήγορη μεταφορά ιδεών, πληροφοριών ήταν ίσως η σημαντικότερη αλλαγή από πολιτιστική άποψη. Καθώς η μεταφορά πληροφορίας βρίσκεται στην βάση του πολιτιστικού αναπτύγματος εκφράζοντας την απλούστερη μορφή και σχέση του, η ραγδαία αλλαγή στην ταχύτητα αλληλεπίδρασης που επέφερε ο εκπολιτισμός του αλόγου σηματοδοτεί μια πολιτιστική μετάβαση σχεδόν ανάλογη με εκείνη που επέφερε η “γένεση” της ανθρώπινης γλώσσας. Έτσι λ.χ. η δύναμη και η ταχύτητα του αλόγου συνέδραμε καταλυτικά στο άπλωμα της γνώσης επεξεργασίας μετάλλων, η οποία και αυτή αποτέλεσε ένα άλλο ακόμα πολιτιστικό επιταχυντή. Σχεδόν κατά λέξη ισχύει ότι ενώ ο αναπτυγμένος πολιτισμός του δικού μας εξελικτικού σταδίου έκανε τα πρώτα του βήματα στα διαφορετικά οικοσυστήματα με τη γλώσσα, κατάφερε να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες αλληλεπίδρασης στα διαφορετικά οικοσυστήματα τρέχοντας με άμαξες που τις έσερναν άλογα. (Eικ.21). Η άμαξα με δύο ρόδες που την τραβούσε άλογο ήταν συνώνυμο του ακριβού σπορ των αυτοκινήτων υψηλής ταχύτητας του σήμερα. Αριστοκράτες από τα τότε κέντρα της εποχής του χαλκού από την Αίγυπτο, την Εγγύς Ανατολή, Μικρά Ασία, Μυκήνες, αλλά και έως την Κίνα έκαναν αγώνες ταχύτητας και επιδείκνυαν τις “υπεράνθρωπες” οδηγικές τους ικανότητές. Αρκετές φορές, και ειδικά μετά στην επονομαζόμενη εποχή του σιδήρου τα άλογα ενταφιαζόταν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

Εικ. 2
Πως φανταζόμαστε σήμερα βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων τους Πρωτο-ινδοευρωπαίους (αρχείο συγγραφέων)
Aρχαιολογία και άλογο
Ο επιστημονικός στόχος των αρχαιολόγων δεν είναι η συλλογή αρχαίων στοιχείων πολιτισμού τα οποία είθισται να εκθέτονται στα μουσεία. Δεν έχουν ή δεν πρέπει να έχουν σχέση με το χόμπι της αρχαιολατρίας. Ο βασικός επιστημονικός στόχος των αρχαιολόγων είναι να καταφέρνουν να θέτουν και να απαντούν απλά και σύνθετα ερωτήματα για το παρελθόν, για την πολιτισμό αλλά και για την φυσική- ιστορική εξέλιξη ως τέτοια. Για να το πετύχουν αυτό βασίζονται στα υλικού χαρακτήρα στοιχεία — αποτελέσματα της επίδρασης του πολιτισμού- που ως “αποτυπώματα” χαρακτηρίζουν τα διαφορετικά περιβάλλοντα ή ορθότερα τα διαφορετικά οικοσυστήματα στα διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Αποκτούν δηλαδή τις όποιες πληροφορίες από όλα εκείνα τα πολιτιστικού χαρακτήρα στοιχεία που απέμειναν από το παρελθόν. Αυτό, άσχετα αν βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης ή στην επιφάνεια της, άσχετα αν έχουν ανόργανη ή οργανική σύσταση, αλλά ακόμα άσχετα αν έχουν ξεκάθαρα υλική υπόσταση ή μη. Στην ιδανική περίπτωση οι αρχαιολόγοι οφείλουν να προσεγγίζουν κατά τέτοιο τρόπο τα στοιχεία του παρελθόντος (και του σήμερα) που να καταφέρνουν να κατανοούν την ιστορική εξέλιξη, να την ερμηνεύουν σωστά και να επιτυγχάνουν να προβλέπουν την εξέλιξη του αντικειμένου τους όπως η κάθε αυστηρή επιστήμη. Για να αναλύσουν αυτά τα σύνθετα στοιχεία, τα αρχαιολογικά συμφραζώμενα κ.λπ. οι αρχαιολόγοι είναι υποχρεωμένοι να διαπερνούν το παραδοσιακό πλαίσιο λειτουργείας των ανθρωπιστικών- κοινωνικών επιστημών και να ενσωματώνουν στην ερευνητική διαδικασία μεγάλο αριθμό επιστημονικών κατευθύνσεων και από τις φυσικές επιστήμες. Έτσι, για χάρη των ασφαλών συμπερασμάτων είναι υποχρεωμένοι να εμπλέκουν στην έρευνά τους πολλούς κλάδους. Από την φιλολογία, την ψυχολογία και την ιστορία τέχνης μέχρι την γεωλογία, και την μοριακή χημεία. (Εικ. 3)
Η νέα φάση που έχει περάσει στις μέρες μας το γήινο σύστημα σε συνδυασμό με τις σύγχρονες διαπιστώσεις για την εξέλιξη και τον χαρακτήρα του πολιτισμού στο γήινο οικοσύστημα, φαίνεται να επιβάλει νέες, μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις του κόσμου μας και φυσικά του παρελθόντος ως τέτοιου. Αυτό δεν είναι κάτι το εύκολο αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται νέες μεθοδολογίες και πρακτικές. Η πολιτιστική σχέση του ανθρώπου με το άλογο, κυρίως λόγω του εκπολιτισμού του αλόγου στα ανθρώπινα περιβάλλοντα και της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, θεωρούμε ότι συνθέτει ένα κατάλληλο πεδίο έρευνας για κάτι τέτοιο. Αποτελεί ένα στρατηγικά ευκολότερο τρόπο για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.
Σήμερα η αρχαιολογική ειδικότητα που ασχολείται με την εξέλιξη της σχέσης αλόγου και ανθρώπου, αλόγων και ανθρώπων ονομάζεται Equine Archaeology. Πολλοί επιστήμονες συνεργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδιαμορφώνοντας και συγχρονίζοντας τα συμπεράσματα της έρευνάς τους. https://equinehistory.wpcomstaging.com/
Στην περίπτωση του αλόγου, μια βασική πηγή για ασφαλείς πληροφορίες είναι τα οστά (Eικ. 4). Το οστεολογικό υλικό μελετάει κυρίως η οστεολογία και παλαιοζωολογία. Στην βάση του οστεολογικού υλικού είμαστε ικανοί να αντλούμε κρίσιμές πληροφορίες για την φυσιογνωμία και την φυσιολογία των αλόγων. Πληροφορίες για το μέγεθος, την ηλικία, για τις παθογένειες ή ακόμα για τα κακοποιητικά συμβάντα. Ταυτόχρονα , χαρτογραφώντας τα, μπορούμε να παρακολουθούμε την παρουσία τους και τις πιθανές μετακινήσεις τους στα διαφορετικά οικοσυστήματα. Αυτό είναι χρήσιμο καθώς τα στενά αρχαιολογικά συμφραζώμενα που έχουν την βάση τους στα στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού, συχνά μας αποκρύπτουν τι ρόλο είχαν τα άλογα στα δοσμένα οικοσυστήματα ή την ποιότητα της σχέση τους με τις ανθρώπινες κοινωνίες, κοινωνικές δομές, κοινωνικούς σχηματισμούς κλπ. Μια άλλη εξίσου σημαντική και παραδοσιακή αρχαιολογική πηγή είναι η χρηστική ή η καλλιτεχνική πολιτιστική δημιουργία. Από διάφορες εποχές και περιοχές έχουμε στην διάθεσή μας τρισδιάστατες πλαστικές αναπαραστάσεις αλόγων αλλά και ζωγραφικές αναπαραστάσεις σε διάφορα υλικά. Έχουμε αναπαραστάσεις από περιβάλλοντα σπηλαίων μέχρι μνημειώδη ζωγραφική ή την διακοσμημένη κεραμική. Μερικές απ’ αυτές τις αναπαραστάσεις είναι τόσο επικές και ρεαλιστικές που μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να εξάγουμε αρκετά λεπτομερή συμπεράσματα που αφορούν μεταξύ άλλων τους τρόπους της ιππασίας, τους τρόπους χαλίνωσης, τις διαδικασίες φροντίδας ή συμπεράσματα για τις κοσμοαντιλήψεις της δοσμένης εποχής όπως λ.χ. η σχέση με τις λατρευτικές πρακτικές κλπ. Όλη αυτή την πολύχρωμη κυριολεκτικά εικόνα συμπληρώνουν οι γραπτές πηγές των τότε συγγραφέων. Στην περίπτωση της αρχαίας Ελλάδας από τους φιλόσοφους και τους άλλους ανθρώπους του λόγου οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά την φροντίδα του αλόγου, την εξάσκηση, τους τρόπους ιππασίας, τις ιατρικές πρακτικές. Εκφράζουν ακόμα και τις απόψεις τους για το τι εκτιμούν στα άλογα, δηλαδή το τι χαρακτηριστικά (φυσικά και πνευματικά) έπρεπε κατά την γνώμη τους να διαθέτει το καλό και περιζήτητο άλογο. Μια άλλη ανεκτίμητη πηγή είναι η μυθολογία. Όλο αυτό το πολύπλοκο πάζλ συμπληρώνουν ευρήματα εξαρτημάτων όπως λ.χ. χαλιναριών αλλά και άλλων βοηθημάτων σχετικών με άλογα όπως σπιρούνια, πέταλα, κ.λπ. Συνήθως τα οργανικά μέρη όπως το δέρμα, το ξύλο ή το ύφασμα δεν διατηρούνται στην γη αλλά τα μεταλλικά και οστέινα στοιχεία εκπροσωπούν συχνά ευρήματα.
Ξεφεύγοντας από τις κυρίαρχες σήμερα ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις της πολιτιστικής εξέλιξης αξίζει να σκεφτούμε πως σε αντίθεση με αρκετές εκφράσεις του ανθρώπινού μας πολιτισμού ( λ.χ. κεραμική) ακόμα και η άψογη και σε παγκόσμιο επίπεδο γνώση του ιππολογικού υλικού δεν αρκεί για την κατανόηση της εξέλιξης της πολιτιστικής σχέσης ανθρώπου με το άλογο. Απαιτείται η βαθιά γνώση και η κατανόηση του αλόγου ως οντότητα. Ως υπόσταση. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε με τρόπο φαντασιακό- αφαιρετικό μέσω των κοσμοαντιλήψεών μας. Απαιτείται η γνώση της ψυχολογίας του και του τρόπου που επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Η βέλτιστη γνώση των βιολογικών του αναγκών συνθέτει ένα ακόμα απαραίτητο κεφάλαιο.
Στην ράχη του Πηγάσου προς την αρχαιότητα
Πάμπολλες σπουδαίες πληροφορίες συγκεντρώνει και παρέχει η κλασσική αρχαιολογία, δηλαδή ο κλάδος της αρχαιολογίας που ασχολείται με την αρχαιότητα στα περιβάλλοντα που συνδέονται με τον χώρο του Αιγαίου, με την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Ας μεταφερθούμε λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα η οποία είναι από διάφορες απόψεις ένας ιδανικός χώρος για να απαντήσουμε ερωτήματα που θέτουμε σχετικά με το άλογο και άνθρωπο της αρχαιότητας καθώς διαθέτουμε στοιχεία και πηγές όλων των κατηγοριών, τύπων και χαρακτήρων. Μας επιτρέπουν να αρθρώσουμε μια σειρά γενικών και ειδικών ερωτήσεων. Ας πάμε για παράδειγμα στους στάβλους των αρχαίων Ελλήνων. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Έμοιαζε το τότε πολιτιστικό περιβάλλον με το σημερινό; Η εκτροφή των αλόγων ταυτίζεται με τους σήμερα κυρίαρχους τρόπους; Η συμπεριφορά του ανθρώπου προς το άλογο ήταν ίδια με την σημερινή; Εκτιμούσε ο άνθρωπος το άλογο με τον ίδιο τρόπο; Ασκούσε ανάλογη βία στο άλογο με σήμερα;
Μπορούμε να μιλάμε για “horsemanship” στην ιστορική αρχαιότητα; Ή, τι θέση είχε το άλογο στην κυρίαρχη κοσμοθεωρία; Αλλά ακόμα και περισσότερο “πεζά ερωτήματα”: Πόσο κόστιζε; Ποιος μπορούσε να το αποκτήσει;
Για τον μέσο αρχαίο κάτοικο στα οικοσυστήματα του Αιγαιακού χώρου το άλογο ήταν ένα εξαιρετικό ζώο. Ίσως κανένα άλλο δεν έχει τόσους ρόλους και δεν παρουσιάζεται τόσο συχνά στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Ποιος δεν θα γνώριζε τον Πήγασο, το άλογο με φτερά; (Εικ. 5) Ποιος δεν θα γνώριζε το πόσο δυσκολεύτηκε ο Ηρακλής να δαμάσει τα σαρκοφάγα άλογα του Διομήδη. Ο Θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, λάτρευε τα άλογα. Το κοπάδι του εμφανιζόταν στον αφρό της φουρτουνιασμένης θάλασσας. Τα άλογα είχαν τη δική τους Θεά: την Αθηνά. Τη Θεά της σοφίας, της σκέψης και των νεών ιδεών. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η Αθηνά είχε εφεύρει τα χαλινάρια, που θεωρήθηκε ένα αποτελεσματικό μέσο για την εξημέρωση των άγριων αλόγων. Για αυτό στη Θεά αποδόθηκαν τα επίθετα Χαλινίτις και Αθηνά Ιππία. Οι Αμαζόνες, οι γυναίκες μαχήτριες που ζούσαν ανατολικά της χώρας των Σκύθων κατάφεραν και εξημέρωσαν τα άλογα, όπως μας μαρτυρεί ο Ηρόδοτος.

Εικ. 5
Πήγασος σε αγγείο από την Απούλια της νότιας Ιταλίας v jížní Itálii (περ. ‑320). (Πηγή εικόνας: Schertz, P. – Stribling, N. (eds.) 2017: The Horse in Ancient Greek Art, Middleburg)
Παράλληλα, στην αρχαία ελληνική μυθολογία μπορούμε να συναντήσουμε και όντα τα οποία είχαν στοιχεία από άλογα. Ο Ιππόκαμπος λ.χ. το άλογο της θάλασσας, το οποίο ήταν μέχρι τη μέση άλογο, αλλά αντί των πίσω ποδιών και της ουράς του αποδιδόταν ουρά ψαριού (Εικ. 6) . Ακόμα, οι θρυλικοί Κένταυροι οι οποίοι είχαν σώμα και κεφάλι ανθρώπου αντί του λαιμού και του κεφαλιού του αλόγου. Υπάρχει υπόθεση ότι οι γρήγοροι καβαλάρηδες της Θεσσαλίας ήταν η αιτία της πίστης στους Κενταύρους. Ένας πολύ καλός ιππέας αλόγου μοιάζει σαν άλογο με ανθρώπινο θώρακα και κεφάλι αφού ο καλός ιππέας δείχνει σαν να είχε ενωθεί με το δίχως ένταση ήρεμο άλογο. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν σε εκείνους που τους βλέπουν από μακριά να καλπάζουν πλησιάζοντας ή καθώς απομακρύνονται στον ορίζοντα. Εξάλλου οι κάτοικοί της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης και της Ηπείρου γνώρισαν τα άλογα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους κατοίκους της Αττικής, της Πελοποννήσου ή των νησιών του Αιγαίου. Ένα άλλο πασίγνωστο άλογο της αρχαίας μυθολογίας είναι το άλογο της Τροίας – Το επικό τεράστιο ξύλινο ομοίωμα αλόγου γεμάτο με Έλληνες πολεμιστές. (Εικ. 47). Εξάλλου η αρχαία Ελληνική μυθολογία είναι ένας χώρος που μας εμφανίζεται πλήθος αλόγων.

Εικ. 6
Ιππόκαμπος σε κύλικα με μελανόμορφο διάκοσμο Αθηναϊκής παραγωγής ‑6 αιώνας. Βρέθηκε σε Ετρουσκικό τάφο του Vulci. (Πηγή εικόνας: Βritish Μuseum)

Εικ. 7
Αναπαράσταση του Τρωικού αλόγου σε κυκλαδικό αμφορέα, (γύρω στο ‑670 ). (Πηγή εικόνας: Traum und Wirklichkeit. Troia, 2001, Stuttgrat)
Συνεχίζεται…
___________________________________________________________________
Συγγραφείς:
Věra Klontza-Jaklová είναι Αρχαιολόγος, διευθύντρια του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας & Μουσειολογίας UNESCO του Πανεπιστημίου Μάσαρυκ, Τσεχίας.
Στον τομέα της αρχαιολογίας των αλόγων ασχολείται με την εξέλιξη της πολιτιστικής σχέσης αλόγου και ανθρώπου, με την οστεολογία του αλόγου και με την μεταφορά των αρχαιολογικών συμφραζομένων στην σύγχρονη ιππολογία και ιππασία. Επίσης διευθύνει το Κέντρο για την Έρευνα, διάσωση του Κρητικού αλόγου. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της μαζί με τον Μανόλη Κλώντζα (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη, ΑΤΕΧΝΟΣ 2020).
Μανόλης Κλώντζας είναι Αρχαιολόγος και Ιστορικός.
Συνιδρυτής & Συντονιστής του Ινστιτούτου Φυσικής-Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μέλος της Επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας, OUR WORLD HERITAGE (Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή)
Romilda Nevěčná είναι Αρχαιολόγος, υποψ. διδάκτορας της Κλασικής Αρχαιολογιάς στο πανεπιστήμιο Μάσαρυκ της Τσεχίας. Ασχολείται με την αρχαιολογία του αλόγου και με την κοινωνικοποίηση της αρχαιολογίας. Το 2019 υποστήριξε με επιτυχία την μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα το ιππολογικό εξοπλισμό στην αρχαία Ελλάδα και Ετρούρια.
Τις δραστηριότητες μας μπορείτε να παρακολουθείτε:
Youtube: https://www.youtube.com/@cretanhorse1869/videos
Instagram: https://www.instagram.com/cretanhorse/
Twitter: https://twitter.com/JaklovaVera
Soundcloud: https://soundcloud.com/vera-klontza
TicTok: https://www.tiktok.com/@veraklontza