Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Βασίλης Πετρόπουλος Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη ΔΑΣ στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της ΝΔ

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων στα Προπύλαια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και Γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τη ΔΑΣ, ανέφερε τα εξής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα μήνα τώρα δίνουμε μια μεγάλη μάχη απέναντι απέναντι σε ένα πολυνομοσχέδιο ταφόπλακα για τους εργαζόμενους, για τα εργασιακά μας δικαιώματά και την ελευθερία μας να οργανώνουμε τον αγώνα μας.

Μάχη με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε συνάδελφο και μέσα από μαζικές διαδικασίες να τον ενημερώσουμε για το χαρακτήρα της ανάπτυξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τη σημασία που έχει να απαντήσουμε με το ίδιο όπλο που επιδιώκει να χτυπήσει: τα Συνδικάτα μας και την απεργία.

Σήμερα πολλοί από εμάς συμπληρώνουμε 5 μέρες απεργία ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Εξέλιξη που δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι δεν έχει τη συναίνεση μας στο έγκλημα που ετοιμάζει.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δείχνει πως αντιλαμβάνεται αυτή την ανάπτυξη. Από τη μία δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, τους επενδυτές, και από την άλλη διαμορφώνει μόνιμους μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, των όρων με τους οποίους εργαζόμαστε.

Επιβάλλει πειθαρχικές ποινές στους δημοσίους υπαλλήλους που δεν τηρούν συγκεκριμένες προθεσμίες για τον έλεγχο επενδύσεων επιδιώκοντας να τους στοιχίσει πλήρως στην πολιτική της κάθε κυβέρνησης.

Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ειδικά τις κλαδικές, την κοινωνική ασφάλιση, για να στρώσει το χαλί στους επενδυτές απαλλάσσοντας τους από την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων, βάζει σε ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των σωματείων.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα, επιδιώκει να χτυπήσει το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, να συζητάμε την οργάνωση της πάλης μας, να αποφασίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες μας, να δίνει δύναμη ο ένας εργαζόμενος στον άλλο για να σπάσει το κλίμα της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να διεκδικούμε καλύτερους όρους εργασίας. Την ώρα που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας να παρεμβαίνει στα καταστατικά των σωματείων μας έχουν το θράσος να μιλάνε για δημοκρατία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα ενισχύσουν εκείνο το συνδικαλισμό που είναι νύχι κρέας με την εργοδοσία, που αποδέχεται και συναινεί στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, που λειτουργεί ως εταίρος της.

Δεν έχουν τη συναίνεσή μας!

Ότι επιχειρεί να περάσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στο γόνιμο έδαφος όσων πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από το νόμο Αχτσιόγλου για το 50% + 1 για να προκηρυχθεί μία απεργία τους περιορισμούς στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και τις εξαιρέσεις που θέσπισε, τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, την νομοθέτηση της κατάργησης των ΒΑΕ τη διατήρηση άθικτου του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες των δήμων.

Το άρθρο 179 με το οποίο διευκολύνει την εκχώρηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου σε ιδιώτες είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση της ανάπτυξης που σχεδιάζουν. Οι συγκεκριμένοι τομείς συνοδεύονται από την σημαντική “προίκα”: Τους σταθερά ανερχόμενους πόρους που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη, κύρια, των λαϊκών νοικοκυριών, με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους δήμους και που στρατηγική, διαδοχικά των κυβερνήσεων είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τους. Σε μια περίοδο που κανένας επενδυτής δεν θέλει να βάλει σημαντικά κεφάλαια χωρίς διασφάλιση και που η κάνουλα του τραπεζικού δανεισμού που την πληρώσαμε όλοι εμείς έχει κλείσει, αυτά τα εγγυημένα κεφάλαια που θα οδηγήσουν σε ανάλογα κέρδη είναι ο λόγος που αυτός οι υπηρεσίες είναι φιλέτα για τους επενδυτές.

Τρίβουν τα χέρια τους οι εργολάβοι. Θα απολαμβάνουν ζεστό χρήμα από την τσέπη των δημοτών και τα ταμεία των δήμων, και θα αβγατίζουν τα κέρδη τους με φτηνά μεροκάματα στους εργαζόμενους που θα απασχολούν, με απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευσης, χωρίς μέτρα προστασίας ζωής και υγείας τους.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης θα μας στερήσει τη δυνατότητα να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς. Παρά τα όσα δηλώνει ο κος Θεοδωρικάκος, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, για να κατευνάσει βέβαια τις αντιδράσεις μας, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής αποκαλύπτει πλήρως τους σχεδιασμούς τους. Δεν θα μπορούμε λέει πια να κρατάμε το κοινωνικό σύνολο σε ομηρία, να απεργούμε δηλαδή, γιατί οι ιδιώτες θα καραδοκούν. Μπορεί άμεσα να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά όταν το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών αυτών θα έχει δοθεί σε ιδιώτες, και απολύσεις θα επιχειρήσουν να κάνουν και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς να επιβάλλουν.

Ένα είναι το βέβαιο.
Η ιδιωτικοποίηση αυτών των κρίσιμων τομέων θα αφήσει τους δήμους πολύ γρήγορα γυμνούς από τέτοιες κρίσιμες υποδομές.
Στο, όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δημότες θα γίνουν αποδέκτες του ωμού εκβιασμού εργολάβων και δημοτικών αρχών που θα πιέζουν ενιαία ώστε να απογειωθούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπηρεσίες και όχι μόνο.
Τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αυτά που θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της ανάπτυξης.

Πρέπει να σημειώσουμε την εκκωφαντική σιωπή των δημάρχων που κάνει φανερή τη στήριξη τους σε αυτή την αντιλαϊκή ρότα. Καμία εντύπωση δε μας προκαλεί.
Όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν αυτές τις πολιτικές απαξιώνοντας τις υποδομές και τα μηχανήματα στις υπηρεσίες, μην αντιδρώντας στη συνεχή μείωση των εργαζομένων και της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους, απειλώντας ακόμα και με εισαγγελείς τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις.
Είναι αυτοί που ήδη καθημερινά ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες, που έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους, τους 60 νεκρούς και 100άδες σακατεμένους συναδέλφους τα τελευταία 5 χρόνια.

Συνάδελφοι ο αγώνας μας συνεχίζεται🎈
🚩 Είμαστε εδώ ζητώντας και παλεύοντας

  • Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση! Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ!

🚩 Καλό αγώνα🎈

…»