Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Γιώργης θα είναι πάντα κοντά μας με το παράδειγμά του, τα χαρακτικά, τα βιβλία …

Σε κλίμα συγκίνησης  και σεβασμού, πλήθος συντρόφων, συγγενών, φίλων και συναγωνιστών του, έστειλαν το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη, εικαστικό και λογοτέχνη Γιώργη Φαρσακίδη.
Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στη κορυφή και ενώ ακουγόταν το Πένθιμο Εμβατήριο, πλήθος κόσμου πέρασε για το «ύστατο χαίρε», για να αφήσει ένα λουλούδι.
Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία με την κόκκινη σημαία το Ριζοσπάστη
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον σύντροφό μας Γιώργη Φαρσακίδη απηύθυνε ο Γενικός της Γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας.
🎈  Να είσαι σίγουρος πως το χρέος σου το έκανες σ.φε Γιώργη, τίμησες και με το παραπάνω τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Καλό σου ταξίδι πολυαγαπημένε μας σύντροφε».

Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία ο Δημήτρης Κουτσούπας στο βήμα

Ο Γιάννης Βασιλειάδης, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, αποχαιρέτισε τον Γ. Φαρσακίδη σημειώνοντας ότι τα μέλη της Οργάνωσης δεν θα ξεχάσουν τις συμμετοχές του στα Φεστιβάλ, ακόμα και όταν τον εγκατέλειπαν οι δυνάμεις του, λόγω υγείας. «Δεν θα ξεχάσουμε όταν, στο 41ο Φεστιβάλ στην Αθήνα, παρευρέθηκες σε έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν σου στο Στέκι Πολιτισμού (…), αλλά και στο περσινό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, όταν σήκωσες μαζί μας και εσύ τη γροθιά σου για να τραγουδήσουμε τη “Διεθνή”».

Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία

Ανάφερε ότι στο φετινό κεντρικό Φεστιβάλ, η εικαστική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Γ. Φαρσακίδη. «Θέλουμε οι νέοι και οι νέες, που θα επισκεφτούν το χώρο, να έρθουν σε επαφή με το έργο σου, να αντλήσουν και αυτοί δύναμη και έμπνευση, όπως εμείς. Για όλους εμάς, τα μέλη της ΚΝΕ, αυτή η έκθεση δεν θα ‘ναι μια απλή εικαστική έκθεση, αλλά ζωντανές μνήμες αγώνων και θυσιών. Πριν λίγες μέρες μάλιστα σε επισκεφτήκαμε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στο σπίτι σου, ενώ συχνά όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν κοντά σου, ακούγαμε με συγκίνηση και προσοχή τις ιστορίες σου.

Σύντροφε Γιώργο, με τον αγώνα και την τέχνη σου άνοιξες και για εμάς, την νέα γενιά ΚΝιτών, ένα παράθυρο για να ατενίζουμε το μέλλον… Και όπως γράφει και το ποίημα του Σικελιανού που είχες επιλέξει να συνοδεύει κάποια από τις ξυλογραφίες σου:
Με τον νοτιά, με τον βοριά, Λαλάτε τη την λευτεριά. Για να γιομίσει τον αγέρα. Πριν έβγει ο ήλιος, να ‘μαστε έτοιμοι την νέα να ιδούμε μέρα“. Για να γίνει πράξη αυτή η νέα μέρα, αυτή η νέα κοινωνία, για την οποία και εσύ έδωσες τη ζωή σου, όλοι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου, κάτω από την ίδια σημαία, μέχρι την τελική νίκη» (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία ο Κώστας Σαπρανίδης στο βήμα

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ, ο Κώστας Σαπρανίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που έδωσε ο Γ. Φαρσακίδης στην «περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην οποία, εκτός από εκείνο το σπουδαίο λεύκωμα της Μακρονήσου και βιβλία σου που χάρισες, έθεσες στη διάθεσή μας και το πλούσιο αρχείο σου με φωτογραφίες από τον Άη Στράτη, αλλά και της προπολεμικής περιόδου από την αρχή της ίδρυσης του Κόμματός μας. Πολύτιμη η βοήθειά μας και από τη συνεργάτιδά σου για τη συγγραφή πολλών από τα βιβλία σου, της συντρόφισσας Άννας».

Κλείνοντας το χαιρετισμό, σημείωσε ότι «εμείς τις Εθνικής Αντίστασης -για όσο μας μένει…- συνεχίζουμε στο δρόμο, που ως εδώ περπατήσαμε μαζί και θα τον συνεχίσουν και οι επόμενοι από εμάς, που θα την αναζωπυρώσουν την καρβουνιά, θα αλλάξουν τον κόσμο. “Θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση”» (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία ο Γιάννης Κατσαρός στο βήμα

Ο Γιάννης Κατσαρός, εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, αποχαιρέτισε τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, σ’ ένα σύρμα – που παλιά λειτουργούσε ως παιδούπολη, τα γνωστά αναμορφωτήρια της Φρειδερίκης, εκεί το φραχτό παλιό κτίριο λοιπόν, στοιβαγμένοι 200 και 300 άνθρωποι, σ’ ένα θάλαμο, γνωρίσαμε και εμείς οι νεότεροι τότε την πολύμορφη προσωπικότητα του Γιώργου.

Πρώτος στις φάρσες, δάσκαλος στη ζωγραφική και την πυρογραφία, όπου το μισό σχεδόν στρατόπεδο με έναν πυρογράφο στο χέρι σκάλιζε σε ένα κομμάτι κόντρα-πλακέ αυτό που προσπαθούσε να τους μάθει ο Γιώργος. Σκηνοθέτης και σκηνογράφος σε μεγάλα έργα ρεπερτορίου, όπως οι “Πέρσες” και άλλα. Ο Γιώργος γενικά, ηγούνταν στην προσπάθεια να ψυχαγωγηθεί ο κόσμος των εξόριστων, να κρατηθούν όρθιοι να ξεχάσουν τα βάσανά τους -έστω για λίγο- όσοι είχαν απροστάτευτες οικογένειες πίσω. Είχε καθοριστική συμβολή στις μουσικές βραδιές, στις συναυλίες, ακόμα και στον Καραγκιόζη.

Σημαντικές ήταν οι διαλέξεις του για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Θυμάμαι μια διάλεξή του με θέμα τη κομματικότητα της Τέχνης, που έκανε “κομμάτια” και “θρύψαλα” τις θεωρίες των αναθεωρητών και τις επιθέσεις τους ενάντια στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό» (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Γιώργης Φαρσακίδης κηδεία η Έυα Μελά στο βήμα

«Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, ζωγράφου – χαράκτη και λογοτέχνη που είχαμε την καλή τύχη να ζήσουμε από κοντά για πολλά χρόνια», ανάφερε συγκινημένη η Εύα Μελά στο δικό της αποχαιρετισμό, σημειώνοντας ακόμα: «Ο αγαπημένος συνάδελφός μας, ο φίλος μας, ο Γιώργης μας θα είναι κοντά μας πάντα με τα χαρακτικά του έργα, με τα βιβλία του, με το παράδειγμά του. Μα πάνω απ’ όλα θα είναι εδώ η αύρα του, η δύναμη που είχε και μετέδιδε γύρω του, να ρουφάει την κάθε στιγμή της ζωής με δημιουργικό πάθος. Η δύναμή του να χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής, να ονειρεύεται και να αγωνίζεται» (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Πηγή φωτο 902.gr


info ΑτέχνωςΓιώργης Φαρσακίδης