Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο δήμαρχος Παλαμά (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) υποκύπτοντας στα φασιστοειδή θέλει να ξηλώσει την πλακέτα για την κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Κάτω τα χέρια από την τιμητική πλακέτα της Β.Κουσιάντζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Παλαμά, σήμερα Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 10 το πρωί.

Συγκεκριμένα, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και εκφράζοντας τις διαθέσεις μεγάλης μερίδας των κατοίκων του Παλαμά, τοποθέτησε στην πλατεία της πόλης με την οικονομική στήριξη του λαού της περιοχής πλακέτα τιμώντας την εκτελεσμένη μαχήτρια του ΔΣΕ και Παλαμιώτισσα κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα για την προσφορά της στους λαϊκούς αγώνες.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Θυμίζουμε πως και τότε γνωστό φασιστοειδές διαμαρτύρονταν με εξώδικη διαμαρτυρία και με αγωγή ζητούσε το «ξήλωμα» της πλακέτας από το δήμο.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ αλλά και η οικογένεια Κουσιάντζα, με δημόσια παρέμβαση ζητούσαν από το δήμαρχο να μην ενδώσει στις πιέσεις των φασιστικών κύκλων.

Ωστόσο ο δήμαρχος Παλαμά (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) κοινοποίησε στην ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ έγγραφο με θέμα «αποστολή έκθεσης αυτοψίας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου». Ο ίδιος σε επικοινωνία με την ΤΕ του ΚΚΕ δήλωσε σαφέστατα πως προτίθεται να πράξει τα «νόμιμα» και θα ξηλώσει την πλακέτα, επικαλούμενος την καταγγελία από το γνωστό φασιστοειδές.

Προφανώς ο δήμαρχος τελικά ενδίδει στις πιέσεις για τις οποίες εμείς και η οικογένεια Κουσιάντζα όλο το προηγούμενο διάστημα τον καλούσαμε να μην υποκύψει. Ουσιαστικά ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των γνωστών κύκλων και πρωτοστατεί για την υλοποίησή τους.

Ως ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ δηλώνουμε πως θα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο τόσο την ιστορία την τιμή και τους αγώνες της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα όσο και την τιμητική πλακέτα που κοσμεί την πλατεία του Παλαμά. Ο λαός του Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής είναι βέβαιο πως θα την περιφρουρήσει και με τη φυσική του παρουσία.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά που θίγεται η αγωνιστική του συνείδηση και προσβάλλεται η συλλογική ιστορική μνήμη από τις οι προθέσεις του δημάρχου να πάρει μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Παλαμά την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 10 π.μ.».

Επιστολή του Β. Φυτσιλή

Σε επιστολή του ο συμπολεμιστής της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, Βασίλης Φυτσιλής, αναφέρει τα εξής:

«Ως συναγωνιστής και συγκρατούμενος της ηρωίδας του λαού, Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, (πιαστήκαμε μαζί αιχμάλωτοι, μέσα στα παγωμένα αντίσκηνα του κυβερνητικού στρατού, στον αυχένα της Νιάλας, κατά την διάρκεια της φοβερής χιονοθύελλας της 12ης Απρίλη 1947), νοιώθω οργή και αγανάκτηση, πληροφορούμενος ότι η Δημοτική Αρχή Παλαμά προτίθεται να αφαιρέσει την μετάλλινη πινακίδα, που έχουμε αναρτήσει οι σύντροφοι και συναγωνιστές της στην πλατεία του Παλαμά, σε ανάμνηση της θυσίας της, στον αγώνα του λαού μας, για ένα καλύτερο αύριο.

Θα διαπράξει μια (για δεύτερη φορά) εκτέλεση της ηρωίδας η δημοτική αρχή Παλαμά, αν αποτολμήσει αυτό το παράλογο και ανιστόρητο ανοσιούργημα, σε βάρος της μνήμης και της θυσίας της Παλαμιώτισσας ηρωϊδας.

Ως πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), αλλά και ως συμπολεμιστής της αθάνατης ηρωίδας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, καλώ τον Δήμαρχο Παλαμά και όποιον άλλον προτίθεται να βάλει την υπογραφή του, για μια τέτοια ανόσια πράξη, να αναθεωρήσουν την απόφαση τους και να αφήσουν την αναμνηστική πινακίδα στη θέση της. Θα είναι και για τους ίδιους τιμή και έπαινος για την υστεροφημία τους».