Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο δήμαρχος Ύδρας πρώτος σέρνει το χορό των πρόθυμων υπερασπιστών των εφοπλιστών

Αίτημα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κατέθεσε, όπως διαβάζουμε, ο δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, ζητώντας την αναστολή της απεργίας ώστε να μην επηρεαστεί η… τουριστική κίνηση. Μάλιστα, ζήτησε απ΄τον συνδικαλιστικό χώρο της ναυτιλίας να «δείξει την πρέπουσα ευαισθησία στο νησί της Ύδρας και την ιστορία του».

Επιλεκτικές ευαισθησίες φαίνεται πως έχει ο κ.δήμαρχος και όλοι όσοι επικαλούνται τον τουρισμό, κάθε φορά που τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών οργανώνουν απεργία. Παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι των εφοπλιστών, δεν αρθρώνουν ούτε κουβέντα για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, τους μισθούς πείνας, την εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και κοινωνική ασφάλιση. Δεν βγάζουν άχνα για τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, τα υποσυντηρούμενα «πλωτά φέρετρα» των πλοιοκτητριών εταιρειών, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ύδρας είναι η απεργία και τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων που πλήττουν τον τουρισμό. Άραγε, τα πολύωρα μπλακ-άουτ ηλεκτροδότησης στο νησί που αποτελούν απότοκο της απελευθέρωσης της ενέργειας δεν είναι πλήγμα για τον τουρισμό; Οι πολύωρες διακοπές ρεύματος- που δυσφημούν το νησί- είναι αποτέλεσμα του ότι βασικές υποδομές αντιμετωπίζονται στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, δηλαδή με βάση το δίπολο κόστος-όφελος και ως εκ τούτου το καπιταλιστικό κέρδος. Πρόκειται βέβαια για μια πολιτική που στηρίζει η διοίκηση του δήμου Ύδρας.

Ο δήμαρχος της Ύδρας, όπως και όσοι καλούν τους ναυτεργάτες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους στο όνομα της… «τουριστικής κίνησης», είναι, σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, συνυπεύθυνοι της βάρβαρης πολιτικής της συγκυβέρνησης, του κεφαλαίου, των εφοπλιστών.

Αποκρύπτουν σκόπιμα ότι πίσω απ’ την όμορφη, γραφική και πολυδιαφημισμένη βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού κρύβονται εργασιακές γαλέρες, απλήρωτοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, καθώς και τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο. 

Ευτυχώς, τα συμπαθητικά τετράποδα της Ύδρας επέζησαν της πρόσφατης έλλειψης νερού, ο δήμαρχος όμως δε φαίνεται να διδάχτηκε κάτι από την περιπέτεια που πέρασε το νησί για 72 ώρες, ως αποτέλεσμα της λογικής κόστος – κέρδος. Εκτός από τα γραφικά γαϊδουράκια στα νησιά μας, ευδοκιμούν και τα πολιτικά γαϊδούρια…

Ατέχνως

Πρόεδρος ΠΕΜΕΝ: Παρά τα κέρδη τους οι εφοπλιστές δε διστάζουν να επιτεθούν με μεγαλύτερη ένταση στους ναυτεργάτες (Συνέντευξη)