Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα, στις 9.10 π.μ στην ΕΡΤ1 – Δείτε LIVE

Συνέντευξη στη ΕΡΤ1 θα παραχωρήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 9.10 το πρωί.

info Ατέχνως

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LIVE

Koutsoybas Live ERT 30 Mar

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «εντελώς ανεπαρκή», ενώ «πολλά από αυτά έρχονται για να μείνουν, και είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση», υποστήριξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ακύρωσης όλων των μέχρι σήμερα απολύσεων, το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πανδημία, να δοθεί το δώρο Πάσχα, να καταργηθεί η ΠΝΠ και ο νόμος που δίνει δυνατότητα στους εργοδότες να μειώσουν κατά 50% τους μισθούς, να σταματήσει η απαράδεκτη επιβολή της δήθεν ευελιξίας της εργασίας που καταρρακώνει εργασιακές σχέσεις, ωράρια, μισθούς και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων και να νομοθετηθεί από τώρα αυτόματη κατάργηση οποιονδήποτε μέτρων και των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως και όποιων βλαπτικών μεταβολών έχουν γίνει για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα» τόνισε.

Προσέθεσε ότι χρειάζεται να υπάρξει «διαρκής απαλλαγή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα για χρέη σε ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές επικοινωνίες, φυσικό αέριο. Να μην υπάρξει καμία διακοπή για όσους χρωστούν και αναστολή πληρωμών, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λόγων οφειλών σε τράπεζες».

«Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, πληρώνουν εδώ και 10 χρόνια τα μνημονιακά μέτρα για να βγούμε από την καπιταλιστική κρίση και χωρίς να έχει καταργηθεί κανένα από αυτά τα μέτρα, όπως υπόσχονταν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έρχονται και επιβάλλονται και νέα με ευθύνη κυρίως των μεγάλων εργοδοτών που τους βλέπουμε πάλι να κερδοσκοπούν και να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει για νέα κρίση ενδεχομένως βαθύτερη από την προηγούμενη, ενώ η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης ύφεσης, λέγοντας ότι «τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι. Άρα, εργατική τάξη και λαός, να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλό μόλις βγούμε από την κρίση του κορονοϊού».

«Από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι, όχι μόνο σε κάθε ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν έλθει και αυτά που έρχονται με αφορμή την πανδημία» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το ζήτημα των αυτοαπασχολουμένων, σημειώνοντας ότι «δεν φθάνουν τα 800 ευρώ για 45 μέρες, ούτε η ολιγόμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους».

Ζήτησε γενναία στήριξη των αυτοαπασχολουμένων, «ιδιαίτερα αυτών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ», με «κατάργηση εντελώς του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από εισφορές ασφάλισης για το επόμενο, τουλάχιστον, 4μηνο, αναστολή των δημοτικών τελών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε μέσου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Είπε οτι αυτά τα αναγκαία βασικά στοιχεία αφορούν μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους καθώς και επιστήμονες «οι οποίοι δεν πρέπει να εξαιρεθούν έστω και από αυτό το πενιχρό επίδομα».

Συμπλήρωσε ότι ούτε ένας νόμος που θεσπίστηκε κάτω από έκτακτες καταστάσεις «και σήμαινε περισσότερη καταστολή, αυταρχισμό και περισσότερα εμπόδια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν πάρθηκε πίσω, μετά το έκτακτο γεγονός. Επειδή υπάρχει μεγάλη πείρα στον ελληνικό λαό, να είμαστε σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Τόνισε ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας γιατρών, υγιειονομικών και νοσηλευτών και επίταξη της ιδιωτικής υγείας, σημειώνοντας την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ και επισημαίνοντας ότι «οι 3100 κλίνες που ανακοίνωσε ο υπουργός προκύπτουν από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινών και μετακίνηση προσωπικού» και προσθέτοντας ότι «υπάρχει αναβολή εξετάσεων και θεραπειών σε ασθενείς με βαριά νοσήματα και αναστολή λειτουργίας περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων για να μετακινηθεί ιατρικό προσωπικό». Χαρακτήρισε την εκμίσθωση κλινών από ιδιώτες «γεγονός απαράδεκτο που δεν έχει σχέση με επίταξη ή πρόθεση επίταξης».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι πρέπει «εδώ και τώρα» να ανακοινωθεί η μείωση της ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να αποκλειστεί ο Σεπτέμβριος ως μήνας διεξαγωγής τους, στις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εξετάσεων και να λυθούν τα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης.