Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Δ. Κουτσούμπας για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού αναφέρθηκε διεξοδικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

— Τώρα, να σας ρωτήσουμε κάτι άλλο κ. Γραμματέα στο κομμάτι της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εν τέλει βρέθηκε κοινός τόπος; Γιατί έγινε, όπως κι έπρεπε να γίνει, και κριτική από πολλούς κι από αρκετούς επιστήμονες, ότι τελικά συμφωνήσατε σε λίγα πράγματα, ότι θα εξαιρεθούν πολλοί συμπατριώτες μας να μην ψηφίζουν, ότι δεν μπήκε το κομμάτι της επιστολικής ψήφου για να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους -και για οικονομικούς λόγους- να μην μετακινούνται, πού βρισκόμαστε;

— Κοιτάξτε να δείτε, δεν ξέρω που βρισκόμαστε, η κυβέρνηση έχει το λόγο τώρα, το μαχαίρι και το πεπόνι, ο υπουργός θα δώσει το σχέδιο νόμου.

Εμείς έχουμε επιφυλαχθεί από την αρχή για την τελική μας στάση, περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο, να το μελετήσουμε. Από την αρχή είχαμε καθαρή στάση.

— Συμφωνήσατε να ψηφίζει σημαντικό τμήμα…

— Είχαμε καθαρή στάση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που είτε είναι μετανάστες εργαζόμενοι στο εξωτερικό, γιατί δεν έβρισκαν δουλειά εδώ ή είχαν τις οικογένειές τους και πήγαν εκεί είτε είναι φοιτητές, που σπουδάζουν ή επιστήμονες, που το πτυχίο τους δεν έβρισκε εδώ αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας και ψάχνουν στο εξωτερικό να βρουν δουλειά πάνω στην επιστήμη τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διευκολυνθούν. Δεν μιλάμε δηλαδή -εμείς από την αρχή το είπαμε- για το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος που ισχύει στην Ελλάδα. Δηλαδή αν μια προγιαγιά το 1700 ήταν Ελληνίδα, να θεωρείται Έλληνας και να μπορεί να πάρει την ιθαγένεια κι αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να είναι 3ης, 4ης, 5ης γενιάς, που δεν έχει καμιά επαφή με την Ελλάδα, ούτε με την ελληνική πραγματικότητα. Άρα το να ψηφίζει θα οδηγεί ουσιαστικά το εκλογικό σώμα σε άλλα μονοπάτια, ουσιαστικά θα είναι στρέβλωση του εκλογικού σώματος και της εκλογικής ψήφου.

Άρα, λοιπόν, για αυτά τα ζητήματα έπρεπε να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις, κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι ο άλλος έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα, πλήττεται από τις κοινωνικές, οικονομικές, άλλες πολιτικές που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση -που ψηφίζεται στις εκλογικές διαδικασίες- και άρα να έχει λόγο. Και όχι γιατί κάποια προγιαγιά ή προπάππους υπήρξε κάποτε Έλληνας, ενώ τώρα μπορεί να είναι Αμερικάνος, να είναι Αυστραλός, να είναι οτιδήποτε άλλο και να μην μιλάει ούτε καν τη γλώσσα. Άρα, λοιπόν, αυτό έπρεπε να διασφαλιστεί και βεβαίως σε αυτά τα πλαίσια έπρεπε να εκφράζεται, να καταμετράται η ψήφος του.

Και γι’ αυτό βάλαμε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή κάπου 30 χρόνια, οπότε πιάνει και τα χρόνια της κρίσης, κάπως να πιστοποιείται ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα ή έχει ξέρω εγώ το ΑΦΜ και κάποια πρακτικά ζητήματα, που αποδεικνύουν κάποια σχέση τέλος πάντων.

— Στην επιστολική ψήφο κ. Κουτσούμπα εσείς ήσασταν αρνητικός γιατί φοβάστε ότι μπορεί να μην διασφαλιστεί ότι θα γίνει με το σωστό τρόπο ή γιατί δεν υπάρχει το στοιχείο της συμμετοχής, το να πάει κάποιος κάπου να ψηφίσει κι όχι να πατήσει κουμπί και να ψηφίσει ή να στείλει ένα email ή ένα γράμμα;

— Είναι διπλό το πρόβλημα. Αν υπάρχει κίνδυνος μια φορά νοθείας με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται σήμερα, μέσω της διαρροής για παράδειγμα του φακέλου που δίνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ξέρετε μετά πάει γαϊτανάκι από τους κομματάρχες αν ξεφύγει φάκελος -και τέτοια παραδείγματα είχαμε στην ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας μας- αν λέω υπάρχει ένας κίνδυνος τέτοιος, καταλαβαίνετε ότι με την επιστολική ψήφο, όπου στέλνει το υπουργείο Εσωτερικών στις πρεσβείες την επιστολή, όπου μέσα είναι τα ψηφοδέλτια και ο ειδικός φάκελος που πρέπει να έχει ο ψηφοφόρος που θα στείλει την επιστολική ψήφο τί μπορεί να γίνει!… Το παίρνει ο άλλος στην Αμερική, τη γιαγιά του, στον παππού του, το γιο του, την κόρη του, τη φίλη του, ο εργοδότης στον εργαζόμενο κ.λπ., με πιέσεις οι κομματάρχες κ.λπ., είναι εκτεταμένη η πιθανότητα νοθείας και χειραγώγησης της ψήφου με την επιστολική ψήφο. Είναι φανερό, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι κι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τη δημοκρατία και λένε “δεν υπάρχει περίπτωση”. Ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί.

Δεύτερο: Πρέπει να υπάρχει ισοτιμία, ας την πούμε έτσι της ψήφου, αφού αυτό επικαλούνται, για όλους. Γιατί σε κάποιον του λες στην Ελλάδα “φίλε μου τι να σε κάνω αν μένεις στον Έβρο ή αν η δουλειά σου είναι στον Έβρο και η καταγωγή σου είναι στην Κρήτη; Πάρε το αεροπλάνο να πας να ψηφίσεις στο εκλογικό τμήμα που ανήκεις”. Άρα, λοιπόν αυτό πρέπει να ισχύει και μπορεί να λυθεί, διότι υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, είναι υπαρκτό το πρόβλημα ας πούμε σε μεγάλες αποστάσεις -κυρίως αυτό υπάρχει για τις ΗΠΑ, για την ήπειρο της Αμερικής, για την ήπειρο της Ωκεανίας, την Αυστραλία κυρίως, όπου υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες- να κάνεις παραπάνω εκλογικά τμήματα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο στην έδρα που είναι η πρεσβεία ή το προξενείο, θα μπορούσε -με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και των πρεσβειών στις χώρες αυτές- να φτιαχτούν εκλογικά τμήματα. Εκλογικοί αντιπρόσωποι να υπάρχουν από όλα τα κόμματα και εφορευτικές επιτροπές.

Ε, τώρα αν είναι ένας που έχει μια φάρμα στο Far West, σε ένα βουνό ή σε μια πεδιάδα μακρινή, ας του βάλει κι ένα λεωφορείο το κόμμα του ή ο ίδιος να πάει να ψηφίσει στη γειτονική πόλη! Έλεος πια!

— Κ. Κουτσούμπα επειδή βλέπω ταυτόχρονα ότι την ώρα που μιλάμε έχει έρθει στο email των πολιτικών συντακτών, το δελτίο Τύπου που αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει σταλεί σε όλα τα κόμματα, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ώρες πάνω σε αυτό…

— Επιφυλασσόμαστε, η ψήφος η δική μας δεν είναι αυτό που λένε “το ΚΚΕ ρυθμιστής”, εμείς δεν είμαστε ούτε ρυθμιστές ούτε απορρυθμιστές στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ψήφου των αποδήμων. Έχουμε τις θέσεις μας, τις οποίες τις παλεύουμε, με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί θα είναι η τελική μας τοποθέτηση.