Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Λονδίνο: Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη «Καρλ Μαρξ» και στο Μουσείο «Tate Modern»

Στις γειτονιές, τους δρόμους και τα μέρη του Λονδίνου που περπάτησαν ο Μαρξ και ο Λένιν ξεκίνησε σήμερα η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Το πρωί ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη Καρλ Μαρξ όπου εκτίθενται δεκάδες χιλιάδες βιβλία, εφημερίδες, ανακοινώσεις, αφίσες και υλικό και μια μοναδική συλλογή αρχειακών πηγών για το μαρξισμό, την ιστορία του σοσιαλισμού και του κινήματος της εργατικής τάξης.

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1933 με αφορμή την 50ή επέτειο από τον θάνατο του Κ. Μαρξ. Το κτίριο λειτουργούσε από το 1737 ως σχολείο, ενώ αργότερα φιλοξενούσε διάφορα καφέ και άλλα μαγαζιά σε μια γειτονιά με αγωνιστική και ριζοσπαστική παράδοση εξαιτίας των τυπογράφων που ήταν από νωρίς συνδικαλισμένοι.

Σε κάποιο από αυτά τα καφέ έγιναν συναντήσεις της Διεθνούς των Εργατών (Α’ Διεθνής) και ξέρουμε ότι ο Μαρξ έδωσε εκεί δυο διαλέξεις που αργότερα αποτέλεσαν το έργο «Μισθός Τιμή Κέρδος», δηλαδή πάνω σε αυτές βασίστηκε ο σκελετός του πρώτου τόμου του κεφαλαίου.

Στο ισόγειο του κτιρίου τυπώνονταν για μερικούς μήνες μεταξύ 1902-1903 η «Ίσκρα», ενώ η αντιπροσωπεία του Κόμματος ξεναγήθηκε και στο γραφείο του Λένιν όπου έγραφε και εξέδιδε την εφημερίδα.

Μέρος του αρχειακό υλικό και ορισμένες εκδόσεις, όπως και αφίσες είναι μοναδικό, όπως π.χ. σοβιετικές αφίσες που δεν διασώθηκαν ούτε στην ΕΣΣΔ.

Ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι μεταξύ άλλων το αρχειακό υλικό -ημερολόγια, φωτογραφίες αλληλογραφία κ.ά.- από τον ισπανικό εμφύλιο, με μαρτυρίες από την 15η Διεθνή Ταξιαρχία που είχε σταλεί μεταξύ 1936-38 να πολεμήσει κατά του φασισμού. Εκτίθεται τιμητική πλακέτα με τα ονόματα των 90 μελών της που σκοτώθηκαν «πολεμώντας για την ελευθερία» και κατά του φασισμού στην Ισπανία το 1938.

koutsoympas londino bibliothiki

Στη Βιβλιοθήκη Καρλ Μαρξ (Marx Memorial Library).

Η ξενάγηση έγινε από τον Σάιμον Ρέντον, μέλος του ΚΚ Βρετανίας και της Βιβλιοθήκης.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την παμπ «The Crown Tavern» απέναντι από τη βιβλιοθήκη, όπου λέγεται πως το 1905 συναντήθηκε ο Λένιν και ο Στάλιν.

Σε δήλωση του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια όαση, εδώ στο κέντρο του Λονδίνου, μια όαση γνώσης, εκπαίδευσης, μόρφωσης, ιδεών, ιστορίας, μνήμης, γύρω από ζητήματα που πρέπει να μάθει, κυρίως, η νέα γενιά, η εργατική τάξη, ως σύνολο, όχι μόνο της Μ. Βρετανίας όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Γιατί οι ιδέες του Μαρξ, του Λένιν, του Ένγκελς, όλων των μεγάλων επαναστατών της ανθρωπότητας, είναι ζωντανές και επίκαιρες. Ισχύουν και σήμερα μέχρι να φτάσουμε να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουμε μια νέα, πραγματικά σοσιαλιστική κοινωνία».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Tate», όπου εκτίθεται ο πίνακας του Πίτερ ντε Φραντσία «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη».

Στο χώρο, μεταξύ πολλών αριστουργημάτων της σύγχρονης τέχνης εκτίθεται και ο πίνακας του Πίτερ ντε Φράντσια «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη», τον οποίο ζωγράφισε το 1953 – 54.

Ο Ντε Φράντσια (1921 – 2012), μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο και τον Ζαν Πολ Σαρτρ τους οποίους γνώριζε προσωπικά, είχε συμμετάσχει στη διεθνή εκστρατεία για την αποτροπή της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και είχε προκαλέσει αίσθηση με το έργο του στο οποίο απεικόνιζε τρία ημίγυμνα πτώματα, του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Πλάι στον έναν νεκρό διακρίνεται το  κόκκινο γαρίφαλο -σύμβολο του κομμουνιστή αγωνιστή- ενώ τα χέρια των δύο άλλων ανδρών είναι ενωμένα εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε και σε άλλα έργα της «Τate Modern» μεταξύ άλλων των του Σικέιρος, Ριβέρα του Πικάσο, Μοντιλιάνι, Μονέ, Ρόθκο, Μιρό, Πόλοκ, Νταλί, Μαγκρίτ, Μιρό γλυπτά του Τζιακομέτι, καθώς και φωτογραφικά βιβλία, αφίσες και περιοδικά από τη Σοβιετική Ένωση.

Η συλλογή της πινακοθήκης -από τις πιο γνωστές του κόσμου- περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης από το 1900 μέχρι σήμερα, κυρίως έργα καλλιτεχνών αφηρημένης τέχνης, εξπρεσιονισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έργα καλλιτεχνών του κινήματος Άρτε Πόβερα, καθώς και έργα καλλιτεχνών του κυβισμού, του φουτουρισμού, του βορτισισμού του σουρεαλισμού και της Ποπ Αρτ.

Η πινακοθήκη ιδρύθηκε το 2000 στο κτήριο όπου παλαιότερα βρισκόταν ο σταθμός Παραγωγής Ενέργειας Μπάνκσαϊντ, που ανεγέρθηκε το 1947. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1981, και μέχρι το 1993 είχε εγκαταλειφθεί. Στο λεγόμενο «Στροβιλοστάσιο» (Turbine Hall), μία αίθουσα ύψους περίπου πέντε ορόφων, όπου παλαιότερα βρίσκονταν οι στροβιλογεννήτριες του εργοστασίου ενέργειας κάθε χρόνο φιλοξενείται για κάποια περίοδο ένα καλλιτεχνικό έργο μεγάλων διαστάσεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

902.gr