Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο εχθρός είναι πίσω σου (Όλοι στο Σύνταγμα στις 18:30)

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Αναρωτιόσουν που πήγαν η λεβεντιά, η τέχνη, η αισθητική αγαλλίαση, το μεγαλείο των ιδεών, τα όνειρα, το όραμα για μια καλύτερη ζωή. Τη νόηση την στρίμωξαν σε διακόσιες λέξεις ώστε κι η σκέψη ακόμη, να αγκομαχάει, απέναντι σ’ αυτήν την λαίλαπα που λέγεται καπιταλισμός.

Χρόνια τώρα προετοιμάζουν αυτήν την έκπτωση. Την… ακέφαλη μάζα που σαν ζόμπι θα άγεται και θα φέρεται. Διεφθαρμένο ποδόσφαιρο και στοιχίσεις πίσω από εγκληματίες και ναρκέμπορους, υποκουλτούρα και σκυλάδικο, «λογοτεχνία» της… πίπας στο τελευταίο κάθισμα του αεροπλάνου, υβριστικά ανόητη τηλεόραση, πλήρη αποξένωση από το μεγαλείο του πολιτισμού και τα επιτεύγματα της αισθητικής και της τέχνης. Εκμαυλισμένους ηγέτες-λακέδες της εγκληματικής και παρασιτικής αστικής τάξης, άδεια εξευτελισμένα κουφάρια υποτακτικοί τους.

Αφαίρεσαν το παρόν μας, το μέλλον από τα παιδιά μας. Στρίμωξαν την ύπαρξή τους στην ανεργία, την υποαπασχόληση, το μισθό φιλοδώρημα.

Και τώρα ετοιμάζονται να τα στείλουν στη σφαγή. Και σου δείχνουν τον «εχθρό». Άλλους όμοιους και δυστυχείς με σένα. Κι όμως ο εχθρός είναι αυτός που τείνει το δάχτυλο. Ο εχθρός σου είναι πίσω σου. Ο εχθρός είναι ο υπουργός-μαριονέτα που χορεύει το «Εμείς είμαστε ο κόσμος» του ΝΑΤΟ, το τσογλάνι ο πρωθυπουργός σου, ο καραγκιόζης ο υπουργός της άμυνας κι η τάξη που υπηρετούν. Όλοι αυτοί οι ξεπουλημένοι στους ιμπεριαλιστές που αφανίζουν την ανθρωπότητα, που ξεπουλάνε τη γη που σε γέννησε και πατάς, τα δικαιώματά σου, τον πλούτο που εσύ δημιούργησες, το νερό που πίνεις, τον αέρα που αναπνέεις.

Στη Μεσοποταμία γεννήθηκε η γραφή, το πρώτο λογοτέχνημα (Έπος του Γιλγαμές), ο τροχός, η κρατική οργάνωση, οι πρώτες μεγάλες πόλεις (Ουρούκ). Η πόλη Ουρ, «η πόλη του θεού της Σελήνης», ήταν από τις σημαντικότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σουμέριοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι. Μέχρι χθες Ιράκ, Συρία, Ιράν. Δαμασκός, Βαγδάτη. Όμορφες πόλεις – σωριασμένα ερείπια σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, αίμα και δυστυχία.

Και πιο κάτω η Λιβύη, η Υεμένη, η Γιουγκοσλαβία δίπλα σου, στην πόρτα σου.

Σήμερα βομβάρδισαν την Συρία. Φτάνει κι η σειρά μας. Τα δικά μας παιδιά θα είναι στα φέρετρα. Μαζί με τα παιδιά των λαών όλου του κόσμου, σφαγμένα από τον ίδιο εχθρό. Σκεπασμένα με την ίδια νατοϊκή σημαία. Και πίσω τους, οι δολοφόνοι Αμερικανοί, οι Αγγλογάλλοι όμοιοί τους, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και «οι έξυπνες, όμορφες βόμβες» τους.

Αυτοί είναι ο εχθρός σου κι όλοι αυτοί που βασανίζουν τους λαούς. Εκεί να στρέψεις πρέπει το όπλο. Στους Νατοϊκούς εγκληματίες και στους ντόπιους υπηρέτες τους που εξαφανίζουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς.

Βγες απ’ το σπίτι σου. Κατάγγειλέ τους. Αγωνίσου. Αντιστάσου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ