Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ανοίξει την αυλαία της μεγάλης συναυλίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο ΣΕΦ

Στις 25 Νοέμβρη του 2018 κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με μια συγκλονιστική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και παραβρέθηκαν χιλιάδες λαού και νεολαίας.

Την ομιλία ακολούθησε μια συναυλία μοναδική, αντάξια της ιστορικής αυτής στιγμής, που θα θυμούνται για πολύ καιρό όσοι την παρακολούθησαν.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν αυτός που άνοιξε την αυλαία της μεγάλη συναυλίας παίζοντας στο πιάνο και τραγουδώντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ένα αληθινά σπουδαίο τραγούδι, από τα πολλά σπουδαία που μας έχει αφήσει ο μεγάλος συνθέτης, που δεν είναι πια μαζί μας.

Πρόκειται για το «Ανεμολόγιο», ένα τραγούδι γεμάτο πίκρα, οργή, αλλά και αισιοδοξία. Το «Ανεμολόγιο», με τους αιχμηρά ειρωνικούς στίχους του Κώστα Τριπολίτη, γράφτηκε το 1992 και κυκλοφόρησε με τον δίσκο «Συγνώμη για την Άμυνα». Εκφράζει την αβεβαιότητα και τη ματαίωση που έφεραν μαζί τους τα γεγονότα των ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες. Μιλά για την ελεεινή, επίσημη «πόρνη, την ιστορία» που έσπευσε να πει ότι «ξοφλήσαμε», για να προεξοφλήσει το «τέλος» της ιστορίας, της ιδεολογίας», των οραμάτων.

Όπως και τότε στο ΣΕΦ, όπως και σε όλο το διάστημα που ακολούθησε όπως και τώρα, όπως και στους αγώνες του αύριο, θα συνεχίζουμε να δίνουμε ηχηρή απάντηση στη «βρώμα» που «έβγαλε η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε», θα συνεχίσουμε για να φτάσουμε στην κοινωνία αυτή για την οποία πάλεψε, έγραψε, τραγούδησε και ο Θάνος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο