Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο καδής, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα ελληνοτουρκικά

Σχόλιο Ηρακλής Κακαβάνης //

Κατά την Τουρκοκρατία τις πολιτικές και εμπορικές υποθέσεις δίκαζε ο καδής, ο οποίος εβίαζε τις γυναίκες της αρεσκείας του (ή ασκούσε κάθε μέσο – πίεση να του «δοθούν). Αυτός ο καδής δίκαζε και τις υποθέσεις των ανθρώπων των οποίων τις γυναίκες είχε βίασε. Δίκαζε κατά το συμφέρον το δικό του,  του πασά και της Υψηλής Πύλης…

Σα να λέμε, κάτι σαν το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαϊκών οργάνων σήμερα… στους οποίους η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν εναποθέσει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σε αυτούς δηλαδή που έχουν διαλύσει χώρες, έχουν αλλάξει σύνορα και έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σε αυτούς που υπέθαλψαν και υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Την επιθετικότητα της τουρκικής άρχουσας τάξης, όχι μόνο ανέχονται αλλά (κατά περίσταση) και ενθαρρύνουν τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ (Ας θυμηθούμε την πρόσφατη χλιαρη αντίδρασή τους στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς).

Σε αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, για τα δικά τους συμφέροντα. Σε αυτούς που έχουν εντάξει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Σε  αυτούς που μεθοδικά οδηγούν σε «διευθετήσεις» επωφελείς για τα δικά τους ζητήματα. Θα δώσουν κάτι στην Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις είναι σε έξαρση)για να κερδίσουν κάτι περισσότερο σε ένα από τα (πολλά) άλλα ανοιχτά ζητήματα.

.

banner aggoules