Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καλύτερος… ξεπλυματίας των φασιστικών ταγμάτων Αζόφ, ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη

Το κλα­σι­κό «ξέπλυ­μα» των ναζί της Ουκρα­νί­ας, αφή­νο­ντας παράλ­λη­λα να εννοη­θεί ότι «είναι καλά παι­διά αν τους γνω­ρί­σεις», επι­στρά­τευ­σε σε συνέ­ντευ­ξή του ο πρό­ξε­νος της Ελλά­δας στη Μαριού­πο­λη, Μ. Ανδρουλάκης.

Μιλώ­ντας λίγες ώρες αφό­του έφυ­γε από την πόλη, εξή­γη­σε τι εστί τάγ­μα­τα Αζόφ, επει­δή «στην Ελλά­δα δεν έχου­με κατα­λά­βει κάποια πράγ­μα­τα». Ερω­τώ­με­νος για το αν χτυ­πή­θη­κε ανθρω­πι­στι­κός διά­δρο­μος από το τάγ­μα Αζόφ (υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες Ελλή­νων από την Ουκρα­νία πως το ναζι­στι­κό τάγ­μα έστη­νε μπλό­κα, συλ­λαμ­βά­νο­ντας και δολο­φο­νώ­ντας όποιον προ­σπα­θού­σε να φύγει από την πόλη), ο πρό­ξε­νος απηύ­δη­σε: «Οχι ρε παι­διά, μπο­ρείς να πεις πολ­λά για τους Αζόφ, τι ήτα­νε και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο πολι­τι­κό ούτε το ιδε­ο­λο­γι­κό ούτε τίπο­τα. Οι Αζόφ ήταν και είναι η άμυ­να της πόλης. Μία από τις άμυ­νες της πόλης. Τι να πω; Είναι έτσι — γιου­βέ­τσι και τα λοι­πά; Τα ‘χου­νε. Αλλά δεν χτυ­πά­νε τους δικούς τους. Δηλα­δή έλε­ος. Λίγο αργό­τε­ρα να μιλή­σου­με, για­τί τους γνώρισα».

Στη συνέ­χεια της συνέ­ντευ­ξης, σχο­λιά­ζο­ντας δημο­σιεύ­μα­τα πως υπήρ­ξε όμη­ρος του τάγ­μα­τος Αζόφ, ο ίδιος είπε: «Θα το πω, δεν με νοιά­ζει. Τις δυο πρώ­τες μέρες οι Αζόφ μας τάι­σαν. Αυτό είναι fact (δεδο­μέ­νο). Και ας το κόψου­με τελεί­ως από το ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κό. Δεν συμ­φω­νώ μαζί τους ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κά, αλλά δεν είδα σε μας αυτό που γρά­φου­νε συνήθως».

Παρε­ξη­γη­μέ­να παι­διά οι Αζόφ, σύμ­φω­να με τον πρό­ξε­νο. Η γνώ­μη του όμως δεν χαρα­κτη­ρί­ζει μόνο τον ίδιο, για να την πετά­ξει κανείς στον από­πα­το. Χαρα­κτη­ρί­ζει πρώ­τα απ’ όλα την κυβέρ­νη­ση, που τον διό­ρι­σε διπλω­μά­τη, δίνο­ντάς του μαζί και το χρί­σμα του καλύ­τε­ρου …ξεπλυ­μα­τία των φασι­στι­κών ταγ­μά­των στη Μαριού­πο­λη, που κάνουν τον βίο αβί­ω­το και για τους Ελλη­νες ομογενείς.

Πηγή: 902.gr

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο