Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο κανιβαλισμός στον Παντελή Θαλασσινό

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βασικά είδη καλλιτεχνών. Αυτοί που είναι γνωστοί για το έργο τους και αυτοί που γίνονται γνωστοί – για οτιδήποτε άλλο εκτός από καλλιτεχνικό έργο – ως δημιούργημα της περίφημης showbiz των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Παντελής Θαλασσινός ανήκει αναμφίβολα στην πρώτη κατηγορία, όντας ένας καλλιτέχνης που εκφράζεται μέσα από την μουσική του και τις ποιοτικές δουλειές του πάνω στο έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι. Εκτός από σπουδαίος τραγουδοποιός και τραγουδιστής όμως ο Π. Θαλασσινός έχει αποδείξει πως έχει κοινωνική και πολιτική αντίληψη για όσα συμβαίνουν γύρω του. Ήταν και είναι καλλιτέχνης με άποψη, την οποία εκφράζει δημόσια ακόμη κι’ αν αυτό ενδέχεται να δυσαρεστήσει μερίδα του κοινού του που τον αγαπά και τον στηρίζει.

Η πρόσφατη ανάρτηση του Π. Θαλασσινού για το εμβόλιο, που προκάλεσε αντιδράσεις, ήταν πράγματι άστοχη,  απαράδεκτη και όχι αβάσιμα από κάποιους χαρακτηρίστηκε και επικίνδυνη. Η πανδημία του Κορωνοϊού και η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για να αντιμετωπίζεται με καφενειακού τύπου σχολιασμούς που στερούνται επιστημονικής βάσης και ρίχνουν νερό στο μύλο της συνωμοσιολογίας. Είναι, επομένως, θεμιτή η κριτική που μπορεί κάποιος να ασκήσει στον Παντελή για το ατυχές σχόλιό του.

Ωστόσο, από την κριτική μέχρι τον κανιβαλισμό και την απαξίωση του έργου του η απόσταση είναι χαοτική. Και, δυστυχώς, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο της ηθικής αποκτήνωσης και του εκφυλισμού που έχει επιβάλλει ο καπιταλισμός, ο «κανιβαλισμός» και η «ανθρωποφαγία» αποτελούν συχνά φαινόμενα.

Οι άνθρωποι εύκολα υποπίπτουν στο λάθος σε ημέρες σύγχυσης και έντονης ανησυχίας, όπως αυτές που ζούμε, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αφορμή για κοινωνικό κανιβαλισμό. Η αντιπαράθεση, η κριτική – ακόμη και η πιο σκληρή – πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικούς και με γνώμονα ποιον έχεις απέναντί σου.

Ως «ΑΤΕΧΝΩΣ» μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι, στα έξι χρόνια λειτουργίας του περιοδικού, ουδέποτε κανιβαλίσαμε, ουδέποτε σκυλέψαμε τον οποιονδήποτε, ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις που προσφέρονταν ως εύκολη λύση (π.χ. Νότης Σφακιανάκης).

Γι’ αυτό και έχουμε την τόλμη και κάθε δικαίωμα να στηλιτεύσουμε την απαράδεκτη διαδικτυακή διαπόμπευση που υπέστη ο Παντ. Θαλασσινός εξαιτίας του πρόσφατου άστοχου σχολίου του. Σε τελική ανάλυση, όλοι όσοι «βγήκαν στα κεραμίδια» για το σχόλιο του Θαλασσινού θα έπρεπε να αναρωτηθούν πως η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη αξιοποιεί όλους αυτούς τους μήνες τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία ως «βολικό αντίπαλο» προκειμένου να κρύψει το κυρίαρχο ζήτημα: την πολιτική που τζογάρει τη λαϊκή υγεία για τα κέρδη των καπιταλιστών και αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να επιτεθεί στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Ο Παντελής Θαλασσινός δεν έπαψε να είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης. Ακόμη και αν σε κάποιους προσωρινά μειώθηκε η διάθεση να ακούσουν τα τραγούδια του, αυτά δε θα πάψουν να μας συγκινούν.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων