Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καπιταλισμός όχι απλά δεν εξανθρωπίζεται όσο καινοτόμος και αν γίνει, αντίθετα γίνεται ολοένα και χειρότερος (VIDEO)

«Ο καπιταλισμός όχι απλά δεν εξανθρωπίζεται όσο καινοτόμος και αν γίνει, αντίθετα γίνεται ολοένα και χειρότερος», ξεκαθάρισε ο Γρήγορης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος μιλώντας την Παρασκευή 3/12 σε εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλισμός η κοινωνία της πραγματικής καινοτομίας» της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής – Έρευνας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απαντήθηκε το βασικό ερώτημα αν τελικά όντως η τεχνολογία, η επιστημονική έρευνα, η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη που συντελείται τελικά μέσα από αυτές, είναι επωφελής για όλους κάτω από τους σημερινούς όρους παραγωγής.

Μια «καινοτομία», η οποία παρουσιάζεται σαν «φάρμακο για πάσα νόσο» Που μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ανάπτυξη της οικονομίας, από την οποία έχουν να κερδίσουν όλοι, και οι επενδυτές, οι μεγάλοι δηλαδή μονοπωλιακοί όμιλοι που μεταφέρουν εδώ μέρος της δραστηριότητας τους, αλλά άλλο τόσο και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ, μόλις προχτές, με βασικό σύνθημα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία».

Ειδικά έντονη είναι η προσπάθεια να ενσωματωθούν με αυτή τη λογική οι εργαζόμενοι στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας, όπου με σχέδιο όχι ανεξάρτητο από γεωπολιτικούς παράγοντες, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε «κόμβο καινοτομίας» της ΝΑ Ευρώπης και συσσωρεύονται επενδύσεις κέντρων υψηλής τεχνολογίας, βλέπε to Κέντρο Ψηφιακής Καινοτοµίας της PFIZER, την CISCO, λίγο πριν τη DELOITEκαι υλοποιούνται τεχνολογικά πάρκα, όπως είναι το «THESINTEC», πάρκο 4ης γενιάς, που θα στηθεί σε έκταση που δώρισε το κράτος στους ιδιώτες, όπου θα συστεγάζονται και συνεργάζονται σε καθημερινή βάση εργαστήρια του ΑΠΘ, του ΕΚΕΤΑ και επιχειρήσεις, κανονικές, νεοφυείς και spin-offs.

«Βλέπουμε μια καινοτομία η οποία σε όλους τους κλάδους αυξάνει τα βάρη, αυξάνει το κόστος ενέργειας, αυξάνει το κόστος μετακίνησης ή βλέπουμε μια εκτίναξη της παραγωγικότητας της εργασίας στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες γραφείου που αυξάνει όμως ταυτόχρονα τον χρόνο εργασίας ή που εξαιτίας της απλοποίησης της εργασίας, μειώνει τους μισθούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γρήγορης Λιονής. «Βλέπουμε δηλαδή μια αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας, πρόσθεσε, που στρέφεται κατά των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου. Αυτό είναι αναγκαστικό να γίνει στον καπιταλισμό γιατί αυτό απαιτεί η συσσώρευση του κεφαλαίου που τροφοδοτεί την ίδια την καινοτομία», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο Γρηγόρης Λιονης , «εμείς λέμε ο σοσιαλισμός θα είναι ακριβώς το ανάποδο γιατί είναι η κοινωνία όπου η σχετική εξαθλίωση, δηλαδή η μείωση του μεριδίου της πίτας που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, θα πάρει τέλος. Σε αντιδιαστολή με τον καπιταλισμό όπου η κοινωνία φράσετε από την ιδία την ύπαρξη τον σχέσεων παραγωγής και αξιοποιείται κατά τον εργαζομένων, ο σοσιαλισμός είναι μια κοινωνία που απελευθερώνει πλήρως όλες τις ζωντανές παραγωγικές δημιουργικές δυνατότητες της κοινωνίας προς όφελος των εργαζόμενων.

Η καπιταλιστική καινοτομία δεν είναι απλά ίδια κατάσταση με το παρελθόν, αλλά είναι χειρότερη από το παρελθόν και θα επιδεινώσει τις ζωές τον εργαζόμενων και αυτό, πρόσθεσε, δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη της «καινοτομίας» καθ’ αυτής αλλά το τι αναπτύσσετε και για το λόγο αναπτύσσεται. Απέναντι στο φαύλο φληνάφημα μιας καλύτερης πιο φιλολαϊκής καπιταλιστικής καινοτόμας κοινωνίας που έρχεται εμείς προτάσσουμε την δική μας ριζικά διαφορετική λύση που μπορεί να πραγματώσει και να υλοποιήσει καθ’ ολοκληρία το ζήτημα της καινοτομίας , το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Εμείς σαν ΚΚΕ καλούμε τους εργαζόμενους να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση . Να μάθουν και να δουλέψουν βασισμένοι στην ίδια τους την πείρα . Να δούνε και στο ζήτημα της καινοτομίας την τεραστία υπεροχή που έχει ο σοσιαλισμός, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ολόπλευρη ανάπτυξη τον δυνατοτήτων του ανθρώπου και την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων και να κινηθούν αποφασιστική προ τα εκεί .Τους καλούμε σήμερα μέσα από τους καθημερινούς τους αγώνες, να κατανοήσουν ότι πίσω από οποιοδήποτε ακόμα και μικρό πρόβλημα, ο πραγματικός αντίπαλος τους είναι πάντα ο ίδιος : η καπιταλιστική κερδοφορία , το αστικό κράτος , τα αστικά κόμματα που άσχετα με χρώμα έχουν τον ίδιο άξονα πολιτικής, τον ίδιο στόχο , τον ίδιο προσανατολισμό. Γιατί ο καπιταλισμός όχι απλά δεν εξανθρωπίζεται όσο καινοτόμος και αν γίνει αντίθετα γίνεται ολοένα και χειρότερος. Γιατί πραγματικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής», κατέληξε ο Γρηγόρης Λιονής.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος ο οποίος επικεντρώθηκε στο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο χώρο της πληροφορικής, το outsoursing trend , την ανάπτυξη της Κίνας στο τομέα της τεχνολογίας αλλά και την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στο κλάδο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Χριστίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης .

Μετάβαση στο περιεχόμενο