Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο κορονοϊός απειλεί την Τουρκία και ο Ερντογάν προτρέπει το λαό να… προσεύχεται!

Την ανησυχία τους για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία εκφράζουν επιστήμονες από τη γειτονική χώρα, κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα προληπτικά μέτρα.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Τουρκία ανέρχονται σε 191, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πάσα πιθανότητα πολλαπλάσιος. Σύμφωνα με τον Αλπάι Αζάπ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η εξάπλωση του ιού γίνεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς δεν πάρθηκαν εξ’ αρχής τα αναγκαία μέτρα.

Ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και αρθρογράφος του πόρταλ Sol news, Ίλκερ Μπελέκ σημειώνει πως «χώροι λατρείας, καφετέριες, εμπορικά κέντρα είναι ακόμη ανοιχτά», προσθέτοντας πως ο μέχρι στιγμής έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Την ώρα που η Τουρκία πάσχει στον τομέα της πρόληψης και ο φόβοι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενισχύονται, ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί το λαό να… προσεύχεται! Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία απειλεί την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα ξεπεράσουμε αυτήν την ασθένεια με υπομονή και προσευχή»!

Όπως σημειώνουν τούρκοι αναλυτές, η έλλειψη δραστικών μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί επιπλοκές στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία. Κάτι που αποδεικνύει πως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Βρετανία), οι αστικές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν την υγεία του λαού προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιές στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.