Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κοσμηματοπώλης αφέθηκε ελεύθερος — Ο έρπων φασισμός έλαβε το μήνυμα

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Ελεύ­θε­ρος αφέ­θη­κε ο κοσμη­μα­το­πώ­λης που (μαζί με τον μεσί­τη) πρω­τα­γω­νί­στη­σε στο λιν­τσά­ρι­σμα του Ζακ Κωστό­που­λου. Ο έρπων φασι­σμός έλα­βε το μήνυ­μα. Ακό­μα και αν σκο­τώ­σε­τε, δε θα προφυλακιστείτε…

Σε μια στιγ­μή που γίνε­ται προ­σπά­θεια — από διά­φο­ρα φασι­στοει­δή — αθώ­ω­σης και ενθάρ­ρυν­σης τέτοιων απα­ρά­δε­κτων πρα­κτι­κών στο όνο­μα δήθεν της «αυτο­ά­μυ­νας»

Βάσει του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου και του υφι­στά­με­νου νόμου εισαγ­γε­λέ­ας και ανα­κρι­τής έκρι­ναν ότι το κτή­νος που πρω­το­στά­τη­σε στο λιν­τσά­ρι­σμα του Ζακ Κωστό­που­λου δεν είναι ύπο­πτος φυγής, και ύπο­πτος τέλε­σης άλλου εγκλήματος (;).

Αυτό συνά­δει με το γράμ­μα του νόμου, όμως αυτού του είδους οι απο­φά­σεις της Δικαιο­σύ­νης υπη­ρε­τούν και μια κοι­νω­νι­κή ανά­γκη. Στέλ­νουν ένα μήνυ­μα (πέρα από την ικα­νο­ποί­η­ση του περί δικαί­ου αισθή­μα­τος): Να χτυ­πη­θεί ο ρατσι­σμός. Να χτυ­πη­θεί ο έρπων φασισμός.

Η από­φα­ση για μη προ­φυ­λά­κι­ση του κοσμη­μα­το­πώ­λη δεί­χνει έλλει­ψη κοι­νω­νι­κής ευαι­σθη­σί­ας. Να απο­δο­κι­μα­στεί μια βάρ­βα­ρη και απο­τρό­παια πρά­ξη. Δεν μπο­ρεί η κτη­νω­δία να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως μια συνη­θι­σμέ­νη βίαιη πράξη.

Η επί­θε­ση στον Ζακ Κωστό­που­λο, δεν είναι ούτε άμυ­να, ούτε υπέρ­βα­ση ορί­ων, ούτε… Είναι ένα στίγ­μα στον ανθρώ­πι­νο πολι­τι­σμό. Ένας λεκές σε αυτό που απο­κα­λεί­ται ευνο­μού­με­νη κοινωνία.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο