Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κ. «Παλλόμενα πέη» (Γιαν Φάμπρ) κατηγορείται από καλλιτέχνες για σεξουαλικές ταπεινώσεις και εκφοβισμό

Τον θυμάστε τον κ. Γιαν Φάμπρ; Ή αλλιώς κ. «Παλλόμενα πέη» που τον έφερε η «αριστερή» κυβέρνηση (ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»)  να μεταλαμπαδεύει τις κίβδηλες αξίες, τη σάπια ηθική και το παρακμιακό γούστο της αστικής τάξης, που εκφράζει η τέχνη του; Αυτόν που χαρακτήρισε τους Έλληνες ηθοποιούς εθνικιστικές και υποανάπτυκτους γιατί δεν αποδέχτηκαν την τέχνη του; Αυτόν που αφού προκάλεσε του «πουλιού το πανηγύρι» αναγκαστήκαν, υπό την κατακραυγή, να τον διώξουν;

Περίπου 20 χορεύτριες και χορευτές, πρώην συνεργάτες του Γιαν Φαμπρ, υποστηρίζουν σε ανοικτή επιστολή τους, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ότι υπέστησαν σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκφοβισμό από την πλευρά αυτού του βέλγου καλλιτέχνη γνωστού για τις αμφιλεγόμενες παραστάσεις του.

Στο κείμενό τους, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης recto:verso, αυτοί οι πρώην συνεργάτες και οι ασκούμενες καταγγέλλουν συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του φλαμανδού καλλιτέχνη.

Οι είκοσι συνυπογράφοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες –οκτώ από τις οποίες αναφέρουν το όνομά τους– υποστηρίζουν πως «η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn.

Εξηγούν πως ο Γιαν Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».

Σε ορισμένους συνεργάτες προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές. Αυτοί που αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται στις παραστάσεις.

Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορείται επίσης στο εν λόγω κείμενο ότι ταπείνωσε γυναίκες σε πρόβες κάνοντας ανοικτά σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα τους. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα και άλλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Στο ίδιο περιοδικό, το recto:verso, ο Γιαν Φαμπρ απαντά αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του.