Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Μάκης Σεβίλογλου στη Μουσική Σκηνή ΡΥΘΜΟΣ Stage

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης //

Στη Μουσική Σκηνή ΡΥΘΜΟΣ Stage (Μαρίνου Αντύπα 38 Ηλιούπολη)…

Σήμερα…

Ο Μάκης Σεβίλογλου παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα, βασισμένο σε τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, «Γλυκό μεθύσι», «Άγκυρες» και «Παράθυρο ανοιχτό». τραγούδια που γνωρίσαμε από τις συνεργασίες του με τη Χάρις Αλεξίου (Βύσινο και νεράντζι), Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Λιδάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου κ.ά.καθώς και ανέκδοτα τραγούδια αλλά και γνωστές, αγαπημένες μελωδίες άλλων δημιουργών που μας σημάδεψαν. Συμμετέχει η Ζωή Παπαδοπούλου

Μουσικός με βαθιές ρίζες στην παράδοση

Ο μουσικός δημιουργός είναι σαν την δρυ η οποία όσο μεγαλώνει τόσο βαθύτερα βυθίζονται οι ρίζες στη γη, έτσι και οι δικές του ρίζες βυθίζονται στην παράδοση όσο ωριμάζει. Ο Μάκης Σεβίλολγου είναι μουσικός με ιδιαίτερο μουσικό ύφος και ρίζες βαθιά στην παράδοση μιας και την εφηβεία του Μάκη δρόσισαν οι πηγές της μακεδονικής και ευρύτερα βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Τις ρίζες του πότισε η αγάπη του για τη μουσική. Το δημοτικό τραγούδι από τα παιδικά του χρόνια όργωσε την ψυχή του. Η μουσική παράδοση μπήκε μέσα του ερήμην του, «σαν την αρρώστια (…)» από τα παιδικά του χρόνια. Και ενώ, σαν άλλος Θωμάς την απαρνιέσαι την παραδοσιακή μουσική, «αυτή ξέρει καλά πως είσαι δικός της, σε έχει μαγέψει και αργά ή γρήγορα επιστρέφεις μύστης και κοινωνός!».

Εφηβος βρίσκεται στο Βελιγράδι για σπουδές, έχοντας μαζί του το μπουζούκι του και την εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε νεανικά συγκροτήματα. Ευτυχής συγκυρία να υπάρχουν και άλλα παιδιά με μουσικά ενδιαφέροντα στην πολυάριθμη τότε ελληνική φοιτητική κοινότητα. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να τα κονομήσουν και μετέφεραν το κακέκτυπο της «ελληνικής νύχτας». Κάποιοι ρομαντικοί, πίστευαν ότι η ερασιτεχνική δημιουργία χτίζει προσωπικότητες και η διασκέδαση όσο αναγκαία κι αν φαντάζει δεν είναι αρκετή. Η ψυχαγωγία είναι το ζητούμενο. Ανέπτυξαν πληθώρα δραστηριοτήτων. Έφτιαξαν και ένα συγκρότημα. Τρεις φορές τη βδομάδα, στο χώρο που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές λειτουργούσε ελληνική βραδιά. Μέχρι τις σκάλες ο κόσμος. Ορθιοι. Μια κιθάρα, ένα μπουζούκι, ένα αρμόνιο, κάποια παιδιά με καλή φωνή για τραγούδι. Ένα από τα παιδιά ο Μάκης που μαζί με το μπουζούκι του είχε μαζί του και τα «κεράσματα» της παράδοσης από τους ανθρώπους και τους ήχους του τόπου του (μόνιμες οι παραδοσιακές παρενθέσεις του που ενθουσίαζαν τους φοιτητές, αξέχαστος ο «Σιαμαντάκας» και οι αυτοσχεδιασμοί του). Και όταν δεν έπαιζε στο στέκι, σε κάτι καραβάκια αραγμένα στο Δούναβη και τον Σάβα ποταμό άκουσε και γνώρισε από κοντά τον βαλκανικό ήχο, στον οποίο ήταν ήδη μυημένος από μικρός, λόγω της δυτικομακεδονικής του καταγωγής.
Από τότε πέρασαν χρόνια αρκετά. Ο αρχαιολόγος πλέον Μάκης είχε μια «διαστροφή». Συνέχισε να τραγουδά και να σκαρώνει τραγούδια. Σήμερα, ώριμος μουσικός πια «πλέει» με τους ήχους της παράδοσης στο έντεχνο τραγούδι. Με τις ίδιες αξίες της νιότης υπηρετεί με πάθος το λαϊκό τραγούδι από το δικό του μετερίζι, χωρίς εκπτώσεις, με έδρα την Κοζάνη… Ευτυχής συγκυρία η συνάντηση και συνεργασία με την Χάρις Αλεξίου το 2003. Εκτοτε είχε σημαντικές συνεργασίες (Δ. Μητροπάνο, Λ Καλημέρη, Μ. Λιδάκη κ.ά.) και ενδιαφέρουσες προσωπικές δουλειές («Γλυκό μεθύσι», «Αγκυρες»).

(Αναδημοσίευση απσπάσματος από παλαιότερο κείμενο του Ηρακλή Κακαβάνη στο περιοδικό Music [email protected])