Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Μακρόν τίμησε συνεργάτη των ναζί

Η αναφορά του γάλλου προέδρου στον επικεφαλής της φιλοναζιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας, τον οποίο χαρακτήρισε καταπληκτικό στρατιωτικό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα.

Η ομοσπονδία των γαλλικών εβραϊκών οργανώσεων CRIF επέκρινε έντονα τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη θετική του αναφορά στον γάλλο στρατάρχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Ο πρόεδρος του CRIF Φράνσις Καλιφάτ δήλωσε σοκαρισμένος από τη δήλωση του Μακρόν.

«Ο Πεταίν ήταν ο άνθρωπος που επέτρεψε την αποστολή 76.000 γάλλων εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Πεταίν υπέγραψε νόμο για το καθεστώς των Εβραίων, το οποίο σήμαινε ότι οι Εβραίοι αποκλείονταν από τη δημόσια λειτουργία, την εκπαίδευση και υποχρεώνονταν να φέρουν το κίτρινο αστέρι», συμπλήρωσε ο Καλιφάτ.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η CRIF τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που θα θυμόμαστε από τον Πεταίν είναι ότι στο όνομα του γαλλικού λαού, χαρακτηρίστηκε εθνικά αναξιοπρεπής το Ιούλιο του 1945».

Ο γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ότι ο Πεταίν ήταν καταπληκτικός στρατιωτικός στον πόλεμο αυτό, παρά το ότι έκανε «καταστροφικές επιλογές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο ρόλος μου δεν είναι να καταλάβω τι είναι σοκαριστικό για κάποιους. Ο ρόλος μου είναι να προσπαθήσω να εξηγήσω, να είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις μου, να αντιμετωπίσω την ιστορία μας», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Πεταίν ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης του Βισύ, δηλαδή της κυβέρνησης που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Η φιλοναζιστική κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απέλαση 13.000 Εβραίων το 1942, από τους οποίος το 1/3 ήταν παιδιά.

Αρνητικές αντιδράσεις δέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος και από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, είναι σύνηθες στις μέρες μας να τιμούνται συνεργάτες των ναζί στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πριν, στην ίδια λογική – παρά το ότι έκανε «καταστροφικές επιλογές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – ναζίέπαιξαν πορωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς και στην πολιτική σκηνή χωρών.