Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο μητρικός θηλασμός & η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος 700+ δις $

Την ώρα που οι ωμοί εκβιασμοί από τις ΗΠΑ προς κάθε κατεύθυνση για να μην περάσει ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέρ του θηλασμού (και εμμέσως κατά της χρυσοφόρας βιομηχανίας βρεφικού γάλακτος και συναφών), επιστημονικές μελέτες φέρνουν στο φως τα υγειονολογικά, κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού -μεταξύ αυτών ότι το μητρικό γάλα μπορεί να σώσει τη ζωή 595.000 παιδιών το χρόνο.

Λυσσαλέα μάχη Τραμπ κατά του θηλασμού

Η δραστηριότητα μερίδας αμερικανών διπλωματών σε διεθνείς οργανισμούς αποδεικνύεται- καταγεγραμμένα πλέον- όλο και πιο επιθετική. Ωμοί εκβιασμοί και απειλές εκτοξεύονται από τα πιο επίσημα χείλη ακόμη και δημόσια, προς άλλες χώρες προκειμένου να αναγκαστούν να στηρίξουν τις θέσεις των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ αιχμή του δόρατος. Αμερικανική κυβέρνηση και διπλωμάτες της όχι μόνο άσκησαν σοβαρές πιέσεις προς κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά διατύπωσαν ακόμη και να ευθείες απειλές για εμπορικά αντίποινα κατά τουλάχιστον μιας χώρας, προκειμένου να τις «πείσουν» να μην στηρίξουν σχετικό ψήφισμα του Π.Ο.Υ.

ΣΣ ||>Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ δεν υφίσταται η άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ πχ. στη «φτωχή» αλλά σοσιαλιστική  Κούβα έχουν τουλάχιστον έξι μήνες αμειβόμενη άδεια μητρότητας για την υποστήριξη του θηλασμού + 12 μήνες πληρωμένη γονική άδεια για τον γονιό που θα μείνει στο σπίτι με τα παιδιά, μετά τη γέννηση ενός μωρού (που μπορεί να είναι και ο πατέρας) – πέρα από τη δωρεάν δημόσια προσχολική εκπαίδευση.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν από τους New York Times και έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Λυσσαλέα αντίδραση 

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος τα κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ καλούνταν με την ψήφο τους να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να θηλάζουν καθώς βάσει των ευρημάτων και των συμπερασμάτων σχετικών επιστημονικών ερευνών, τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλαπλά και θωρακίζουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους. Και το πιο σημαντικό: στο κείμενο του ψηφίσματος εφιστάται η προσοχής στους πολίτες για τις ανακριβείς εμπορικές προωθητικές-διαφημιστικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που παρασκευάζουν τις γνωστές φόρμουλες (γάλα σε σκόνη για βρέφη).

Όπως γράφουν οι New York Times, η αντίδραση της διοίκησης Τραμπ και της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν λυσσαλέα, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα άλλα κράτη-μέλη είχαν εκφραστεί θετικά. Έτσι, ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις προκειμένου να αφαιρεθεί η φράση «προστατέψτε, προωθήστε και στηρίξετε τον θηλασμό» που υπήρχε στο προσχέδιο και παράλληλα η Ουάσινγκτον αξιοποίησε πλήρως το δίκτυο των διπλωματών της για να «πείσει» τα κράτη-μέλη. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι πιέσεις έλαβαν την μορφή του στυγνού εκβιασμού, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Εκουαδόρ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ φαίνεται πως απείλησαν την κυβέρνηση της χώρας πως εάν δεν αποσύρουν την στήριξή του από το προς έγκριση ψήφισμα, η χώρα θα υποστεί εμπορικά αντίποινα ενώ μπορεί ακόμη και να αποσυρόταν η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα, στη μάχη της κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Τελικά, το ψήφισμα πέρασε αλλά μόνο αφού άλλαξε το αρχικό κείμενο με τη Ρωσία να φέρνει ένα νέο προσχέδιο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Δημόσια υγεία έναντι ιδιωτικού κέρδους. Ποιο είναι το διακύβευμα; Ο θηλασμός σώζει τις ζωές των γυναικών και των παιδιών. Είναι όμως κακός για την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής παιδικών τροφών η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια», σχολίασε η Lucy Sullivan της οργάνωσης 1.000 Days που προωθεί τον θηλασμό.

Βιομηχανία 700 δισ $ κατά θηλασμού

Σημειώνεται πως η βιομηχανία παιδικού γάλακτος- με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη– τα τελευταία χρόνια μάχεται για την διατήρηση των κερδών της. Ακόμη και στις μέρες μας όμως η συγκεκριμένη βιομηχανία αξίζει, ετησίως, 700δισεκ δολάρια.

Σημειώνεται πως σε έρευνα του Guardian σε συνεργασία με την οργάνωση Save the Children– η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- καταγγέλλονται η επιθετικές πρακτικές προώθησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά βρεφικού γάλακτος (φόρμουλα). Τονίζεται πως προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανονισμούς και ασκούν πιέσεις σε μητέρες και σε επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να επιλέξουν το γάλα σκόνης αντί του θηλασμού. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς που έχει εισάγει ο Π.Ο.Υ, απαγορεύεται στις εταιρείες να κατευθύνουν τις προωθητικές τους ενέργειες απευθείας προς τις μητέρες και τους παρόχους υγείας ενώ υπάρχει κανονισμός και για την διαφήμιση των προϊόντων. Γι αυτό και πολλές εταιρείες φαίνεται πως τώρα έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου όπου οι κανονισμοί δεν τηρούνται τόσο αυστηρά και η ενημέρωση για τα οφέλη του θηλασμού είναι περιορισμένη.

Βάσει μελέτης του πανεπιστημίου του Harvard 3.340 πρόωροι θάνατοι μητέρων και παιδιών, στις ΗΠΑ θα είχαν αποτραπεί εάν υπήρχε στήριξη του θηλασμού ενώ φυσικά υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών ερευνών που παρουσιάζει τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του θηλασμού για την υγεία.

Πηγές: The New York Times, Τhe GuardianΠΟΥ

ΘηλασμόςΕξοικονομώντας ένα δις δολάρια την ημέρα

Μία μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερες από 130 χώρες, φέρνει στο φως τα υγειονολογικά και τα οικονομικά πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.

Εάν όλα τα νεογέννητα μωρά στον κόσμο θήλαζαν πριν την ηλικία των έξι μηνών αποκλειστικά από το μαστό, χωρίς τεχνητό γάλα, η ανθρωπότητα θα εξοικονομούσε πάνω από ένα δις δολάρια την ημέρα (τόσα θα έχαναν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που λυμαίνονται το αντικείμενο). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που έγινε σε περισσότερες από 130 χώρες, με τίτλο «Το κόστος του μη θηλασμού», που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2019, στο περιοδικό Health Policy and Planning d’Oxford.

Πλήθος μελετών έδειξαν ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο των παιδικών λοιμώξεων, όπως η διάρροια ή η πνευμονία και ελαχιστοποιεί τις βλάβες που σχετίζονται με τη διατροφή και τη νοητική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι η απουσία του μητρικού θηλασμού προκάλεσε 166 περίπου εκατομμύρια περιπτώσεις αναπόφευκτης διάρροιας και 9 εκατομμύρια περιπτώσεις αναπόφευκτης πνευμονίας σε παιδιά, ηλικίας μικρότερης των δύο ετών. Σε αυτόν τον αριθμό, έχουμε 595.379 περιπτώσεις παιδιών που πέθαναν από διάρροια σε ένα ποσοστό 38% και 62% από πνευμονία.

Πάνω από το 56% της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική ενώ το 64% σε υποανάπτυκτες χώρες.

Τα δημοσιευμένα κείμενα, ενδυναμώνουν τις έρευνες που υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού στη μείωση του αιμορραγικού κινδύνου και της επιλόχειας κατάθλιψης στις γυναίκες, καθώς και στη μείωση του ρίσκου για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο στις ωοθήκες και το διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι 98.243 γυναίκες θα σωθούν χάρη στο μητρικό θηλασμό.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συνιστούν αποκλειστικά το μητρικό θηλασμό από την πρώτη κιόλας ώρα που ακολουθεί από τη γέννηση και μέχρι τους έξι πρώτους μήνες ζωής του μωρού, όπως και την παράτασή του καθώς και την σταδιακή εισαγωγή τροφών έως τα δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Είναι σημαντικό το σύνολο της κοινωνίας να σκεφτεί γύρω από αυτά τα δεδομένα, καθώς η επιτυχία του μητρικού θηλασμού είναι ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε ή ακόμα και να ρίχνουμε την αποκλειστική ευθύνη στις γυναίκες. Πρόκειται για μια εξαντλητική διαδικασία, ειδικά όταν γίνεται μοναχικά. Είναι σημαντικό επιπροσθέτως να σκεφτούμε την αυτονομία του μητρικού σώματος: ορισμένες γυναίκες, αρκετά ενήμερες για τα πλεονεκτήματα που έχει ο θηλασμός για εκείνες και τα μωρά τους, μπορεί να μην θέλουν να προχωρήσουν σε αυτόν διότι είναι δικαίωμά τους.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η πλειονότητα των γυναικών θέλει να θηλάζει αλλά δεν βρίσκει κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη στο θηλασμό.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επένδυση στη διατροφή εκτιμά ότι, μία συμπληρωματική επένδυση ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη μεταξύ 2016 και 2025 για να φθάσουμε το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2025, γνωρίζοντας ότι το 50% των μωρών στον κόσμο θα τρέφονται αποκλειστικά από το μαστό μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Η επένδυση αυτή θα περιορίσει την εμπορευματοποίηση των τεχνητών παρασκευασμάτων, θα υποστηρίξει τις άδειες μητρότητας, θα ενδυναμώσει τα συστήματα υγείας και, κυρίως, θα υποστηρίξει τις μητέρες εκείνες που ολοκληρώνουν αυτή τη σημαντική εργασία/καθήκον για τη κοινωνία στο σύνολό της.

ReHuno

[12.08.2019 – REHUNO – Red Humanista de Noticias en Salud]