Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Μπάιντεν επιτέλους να ανοίξει τ’ αυτιά του!

Το κίνημα συμπαράστασης στην Κούβα επεκτείνεται μέσα στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες -περισσότεροι από 400, οι πρώτοι που υπόγραψαν, καλώντας στη μάχη για την άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο) της Κούβας, οι περισσότεροι επώνυμοι αμερικανοί γεγονός που δείχνει την απόρριψη των απάνθρωπων και αδικαιολόγητων ποινικών μέτρων που αποσκοπούν στο να γονατίσουν το λαό του νησιού της επανάστασης –που έχει επιλέξει αποφασιστικά την αυτοδιάθεση και υπό το φάσμα της πείνας να εμποδίσουν την παραπέρα οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Αφήστε την Κούβα να ζήσει !

cuba petitionLet Cuba Live! Αυτό διαβάζει κανείς και στο πρωτοσέλιδο της The New York Times της Παρασκευής 23 Ιούλη, όπου υπάρχει  στην επιρροή της αμερικανικής εφημερίδας, όπου υπάρχει και ολόκληρο το υπόμνημα προς τον Biden με τη σχετική φόρμα «υπογράψτε εδώ» .
«Οι φωνές συγκλίνουν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτυπούν την πόρτα του οβάλ γραφείου του Λευκού Οίκου, ώστε ο σημερινός κάτοχός του να ακούει τη δίκαιη απαίτηση: τερματίστε τον μακρύ και σκληρό αποκλεισμό κατά της Κούβας» αναφέρεται.

Στις περισσότερες από 400 υπογραφές, μεμονωμένες και για λογαριασμό θεσμικών οργάνων και οργανώσεων της αμερικάνικης κοινωνίας των πολιτών, που αρχικά στήριξαν την επιστολή σε λίγες μόνο ώρες προστέθηκαν νέες δεκάδες και μέχρι σήμερα εκατοντάδες.

Με σεβασμό και χωρίς υπαναχωρήσεις, ο πρόεδρος καλείται να «υπογράψει αμέσως εκτελεστική εντολή και να ακυρώσει τα 243 καταναγκαστικά μέτρα του Trump».
Κατ ‘αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται στην παραπέρα ενίσχυση του αποκλεισμού από τη διοίκηση Donald Trump. Η εμπορική, οικονομική και χρηματοοικονομική πολιορκία που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα από τις 7 Φεβρουαρίου 1962, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις κατά την εποχή του Ρεπουμπλικανικού μεγιστάνα, η οποία ενέτεινε τη δίωξη οικονομικών οντοτήτων, πλοιοκτητών και εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη του κόσμου, έβγαζε νότες για το νησί ως προορισμό για τουριστικές κρουαζιέρες, κατέγραψε κουβανικές οργανώσεις και άτομα σε μαύρες λίστες και διέκοψε την αποστολή οικογενειακών εμβασμάτων προς την Κούβα.
Ο Τραμπ, με τη συν-χορηγία της ακροδεξιάς μαφίας που εδρεύει στη Νότια Φλόριντα, ενθάρρυνε μια πυρετώδη αντι-κουβανική εκστρατεία, που αντικατοπτρίζεται στην ένταξη της Κούβας μεταξύ των χωρών που –δήθεν, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση της ευγενούς κουβανικής ιατρικής βοήθειας σε δεκάδες έθνη.

«Δεν υπάρχει λόγος – λέει μια από τις παραγράφους του – να διατηρηθεί η πολιτική του Ψυχρού Πολέμου που απαιτούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν την Κούβα ως εν δυνάμει εχθρό και όχι ως γείτονα. Αντί να ακολουθήσουμε την πορεία που έθεσε ο Τραμπ στις προσπάθειές του να αναιρέσει το άνοιγμα (που δεν πραγματοποιήθηκε –το αντίθετο μάλιστα…) του Προέδρου Ομπάμα στην Κούβα, του ζητάμε να προχωρήσει. Κάντε το άνοιγμα και ξεκινήστε τη διαδικασία τερματισμού του εμπάργκο. Ο τερματισμός του μπλόκο τροφίμων και φαρμάκων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
«Φαίνεται αδιανόητο», επισημαίνεται, «ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, να παρεμποδίζουμε σκόπιμα τα εμβάσματα και τη χρήση παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Κούβα, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε δολάρια είναι απαραίτητη για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων».

Η επιστολή υπενθυμίζει ότι στις 23 Ιουνίου, τα περισσότερα κράτησχεδόν όλα, μέλη των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν για πολλοστή φορά απαιτώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον τερματισμό του αποκλεισμού, όπως πάγια γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια από τη διεθνούς κοινότητας στον ΟΗΕ.

Οι υπογραφές

Σημαντικό μέρος των υπογραφόντων του εγγράφου είναι πολίτες και οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών:
Ξεχωρίζουν οι ειρηνιστικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η γυναικεία ομάδα Codepink, ο συνασπισμός Answer (που εμφανίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου), οι Pastores por la Paz (αναγνωρίζονται στην Κούβα για τις ενέργειές τους κατά του αποκλεισμού), το People’s Forum (που στηρίζει ανέργους, περιθωριοποιημένους και εκμεταλλευόμενες μειονότητες), και το Black Lives Matter, το δυναμικό κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας της αστυνομίας, το οποίο έχει διασυνδέσεις στο νησί με το Centro Memorial Martin Luther King Jr.
Μεταξύ γνωστών καλλιτεχνών – διανοούμενων, το αίτημα έχει τεράστιο συντονισμό, ξεχωρίζουν οι δημοφιλείς ηθοποιοί Susan Sarandon, Jane Fonda, Marisa Tomei, η Βρετανή Emma Thompson ο Danny Glover, Peter Coyote και Mark Ruffalo, ο σκηνοθέτης Oliver Stone, ο σκηνοθέτης και τραγουδιστής Boots Riley, ο rapper Noname ο θεατρικός συγγραφέας Eve Ensler (δημιουργός του παγκοσμίου φήμης κομματιού The Vagina Monologues) και πολλοί άλλοι.

Στους ακαδημαϊκούς περιλαμβάνονται ο γλωσσολόγος και πολιτικός επιστήμονας Noam Chomsky, ο αναλυτή στρατιωτικών υποθέσεων Daniel Ellsberg, ο ιστορικός Roxanne Dunbar-Ortiz, ο φιλόσοφος Cornel West ο ακτιβιστής – διανοούμενος James Counts Early κλπ.

Παγκόσμια ανταπόκριση

Η πρωτοβουλία επικυρώθηκε αμέσως από πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες από διάφορες χώρες, όπως οι πρώην πρόεδροι Luiz Inácio Lula, από τη Βραζιλία και Rafael Correa, από τον Ισημερινό (μαζί και ο υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές εκεί, ο Andres Arauz).
Μεταξύ των Βραζιλιάνων είναι οι υπογραφές του συνθέτη και μυθιστοριογράφου Chico Buarque de Hollanda, του ηθοποιού Wagner Moura, του συγγραφέα Fernando Morais, του θεολόγου Leonardo Boff, του συγγραφέα και του θρησκευτικού ηγέτη Frei Betto, του προέδρου του Εργατικού Κόμματος, Gleisi Hoffmann και του κινήματος Movimiento sin Tierra.

Ο τιμημένος με  βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Adolfo Pérez Esquivel, από την Αργεντινή οι φιλόσοφοι και ακτιβιστές ινδικής καταγωγής Gayatri Spivak και Vijay Prashad, Γάλλος-Βραζιλιάνος κοινωνιολόγος Michael Löwy και Βρετανός πολιτικός Jeremy Corbyn τέλος ο (σσ. με τίτλο γνωστός και μη εξαιρετέος πρ. υπΟικ του Τισπρέικου…) Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο δια ταύταTodo el pueblo se levanta por la soberanía la defensa y la seguridad de Cuba 1

(να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε)
Χωρίς να υποτιμάμε καμιά κίνηση ή κίνημα, προς την κατεύθυνση στήριξης της Κούβας, θεωρούμε ότι «στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο», χωρίς «Γιάνηδες».
Με τη συμμετοχή του λαού και της πρωτοπορίας του, που σε πολιτικό επίπεδο είναι το ΚΚ, με την ιδεολογική μάχη ενάντια στους κυρίαρχους αστικούς μηχανισμούς και στα παντοδύναμα ελεγχόμενα ΜΜΕΜΚΔ.
Με τη συνεχή σωστή ενημέρωση –«η γνώση είναι δύναμη» για όσους βρίσκονται σε διακοπές –η δουλειά του μερμηγκιού δε σταματάει ποτές …ακόμα κι όταν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, κάτι θα βρει να κάνει.

Πηγή – ΠερισσότεραΑτέχνως Καλές Διακοπές