Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για νέα μέτρα, ενώ κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Κούβας

Όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν και νέες κυρώσεις στην Κούβα για καταστολή των διαμαρτυριών και ειρηνικών διαδηλώσεων –βρισκόμαστε μόνο στην αρχή», ενώ σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά ενέργεια κινήθηκε διαδικασία ποινικών μέτρων εναντίον του υπουργού Άμυνας της Κούβας, Alvaro Lopez Miera και συγκεκριμένης (;;) μονάδας της Brigada Especial Nacional (δυνάμεων ασφαλείας).

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπουργού Alvaro Lopez Miera και της Ειδικής Εθνικής Ταξιαρχίας, τμήμα του υπΕσ της Κούβας (σσ. εννοεί την παραπάνω BEN), σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια καταστολής διαδηλώσεων στο νησί νωρίτερα τον Ιούλιο, απαγορεύοντας ταυτόχρονα σε οποιονδήποτε πολίτη, κάτοικο ή οντότητα των ΗΠΑ να συνεργάζεται οικονομικά μαζί τους».
«Αυτή είναι μόνο η αρχή – οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να τιμωρούν άτομα που είναι υπεύθυνα για την καταπίεση του κουβανικού λαού», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπάιντεν.

Αυτά και όσα ακολουθούν στην ανάρτηση προβάλλονται από χτες copy-paste από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια yahoo.com, Google forbes.com κλπ (τα δικά μας CNN, viadiplomacy.gr protothema.gr – lifo.gr, newsbeast.gr  κλπ δεν πάνε πίσω…), καθώς και από τα ΕΕνωσιακά (Γαλλία κλπ), αποδείχνοντας ότι η αιχμή του δόρατος σήμερα στοχεύει το νησί της επανάστασης

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει της πράξης Magnitsky (σσ. δείτε εδώ μερικά από τα κατορθώματα του Magnitsky act, όπως οι ίδιοι ανερυθρίαστα επαίρονται) η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ «να αναλάβει δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφθοράς».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει τους παραπάνω –μιλώντας για «Μαύρα Μπερέ» (σσ. σε αντίθεση προφανώς με τα «καλά» πράσινα των δολοφόνων αμερικανών στο Βιετνάμ) – επειδή «οδηγούσαν την καταστολή εναντίον διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους σε χιλιάδες (!!) σπάνιες δημόσιες διαδηλώσεις κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης»
(έτσι)
«Καθώς θεωρούμε υπόλογο το κουβανικό καθεστώς, η υποστήριξή μας προς τον κουβανικό λαό είναι ακλόνητη».

Και όχι μόνο αυτά:
Ο πρόεδρος καταδίκασε επίσης αυτό που αποκαλεί «μαζικές κρατήσεις και ψευδείς δίκες» τις φυλακίσεις και την επιβολή σιωπής εναντίον χιλιάδων.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις που σχετίζονται με την Κούβα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβάλλονται σήμερα, … για να στηρίξει τον λαό της Κούβας στην προσπάθειά τους για δημοκρατία και ανακούφιση από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, ενώ ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε ότι η Ουάσινγκτον «συσκέπτεται εξετάζοντας πολλά νέα βήματα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με «περιφερειακούς εταίρους» όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών “για να πιέσουν το καθεστώς να απελευθερώσει αμέσως πολιτικά κρατούμενους που έχουν τεθεί υπό κράτηση, να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να επιτρέψει στον Κουβανικό λαό να απολαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματά του”, είπε.

Η Ουάσινγκτον «επανεκτιμά» επίσης την πολιτική της καθοδηγώντας τα εμβάσματα στην Κούβα, με το υπΕξ να εκφράζει ανησυχία ότι «τέτοια κεφάλαια θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους σε κουβανέζικα κυβερνητικά ταμεία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ned Price.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κούβας επιτέθηκαν σε ανθρώπους και «συνέλαβαν ή εξαφάνισαν πάνω από 100 διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να καταστείλουν αυτές τις διαδηλώσεις», όταν στις 11 και 12 Ιουλίου, χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε 40 πόλεις φωνάζοντας «Ελευθερία», «Κάτω με τη δικτατορία» και «Είμαστε πεινασμένοι».

Αρκετοί νομοθέτες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Robert Menendez, γιος των κουβανών μεταναστών και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επικρότησαν τις κυρώσεις της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό:
Ο γερουσιαστής Roger Wicker έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι ήταν «απογοητευμένος από την αδύναμη ανταπόκριση του (Μπάιντεν) και του @StateDept καθώς οι κουβανοί είναι εκεί φωνάζοντας για βοήθεια».

Η Κούβα απάντησε αμέσως, αποκαλώντας τις κυρώσεις συκοφαντικές και λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην καταστολή και την αστυνομική βαρβαρότητα στο δικό τους έδαφος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ στο Twitter.

ℹ️ Δείτε και
🔻 (Bruno Rodríguez Parrilla στη σημερινή Granma)
🔹 «Η Κούβα απαντάει στις πρόσφατες δηλώσεις και τα παρεμβατικά μέτρα των ΗΠΑ»
🇨🇺 Αντιμέτωπη η Κούβα με το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ
Οι αρχές θα επιβάλουν το νόμο φτάνοντας στους υποκινητές και τους διοργανωτές – και
Ριζοσπάστης «Κλιμακώνουν την πολύμορφη ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Κούβας»

Πηγή

Mi Bandera es aquella