Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Μπαλάσκας, οι «άνθρωποι-σκουπίδια» και ο χρυσαυγιτισμός

Σε ένα κρεσέντο φασιστικής ρητορικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Σταύρος Μπαλάσκας αποκάλεσε ανθρώπους ως «σκουπίδια» και «σκόνη».

Μιλώντας για την επιχείρηση-σκούπα της αστυνομία στα Εξάρχεια (που είχε ως θύματα πρόσφυγες και μικρά παιδιά) ο Μπαλάσκας δήλωσε: «Εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια». Δεν δίστασε δε να χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες ως… «σκόνη ενοχλητικού χαρακτήρα»!

Οι εύλογες αντιδράσεις στις απαράδεκτες, φασιστικού τύπου δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ ανάγκασαν την ηγεσία της αστυνομίας να ανακοινώσει τη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ ο ίδιος ο Μπαλάσκας επιχείρησε σε άλλη συνέντευξη του να ανασκευάσει τα όσα είπε. Μικρή σημασία, όμως, έχουν αυτά.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στ. Μπαλάσκας προβαίνει σε τέτοιες χυδαιότητες. Τον θυμόμαστε στην υπόθεση της «ζαρτινιέρας» το Νοέμβρη του 2006, όταν αστυνομικοί είχαν ξυλοκοπήσει άγρια κύπριο φοιτητή, να δικαιολογεί τις βαναυσότητες των ΜΑΤ και να επιτίθεται ενάντια στους «επαγγελματίες διαδηλωσάκηδες» (όπως χαρακτήριζε τους απεργούς που διαδήλωναν).

Οι δηλώσεις Μπαλάσκα είναι ο καθρέφτης του χρυσαυγιτισμού που παραμένει ριζωμένος βαθιά στο αστυνομικό σώμα και τα κρατικά σώματα καταστολής. Είναι ο ίδιος χρυσαυγιτισμός που στοχοποιεί τον πρόσφυγα, το μετανάστη, τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο, ποντάροντας στο δόγμα «νόμος και τάξη» προκειμένου να εξάψει τα πλέον συντηρητικά αντανακλαστικά μικροαστικών στρωμάτων της κοινωνίας. 

Η ναζιστική, εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής μπορεί να είναι εκτός Βουλής και να βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης. Ο χρυσαυγιτισμός όμως, η απεχθής μπόχα του ρατσισμού και του φασισμού, παραμένει και επωάζεται συστηματικά από τους κατέχοντες την εξουσία. Μόνο η οργανωμένη πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, είναι σε θέση να ξεριζώσει αυτά τα φαινόμενα από την ελληνική κοινωνία και να τα στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Υ.Γ. Με αφορμή τις δηλώσεις Μπαλάσκα, θυμηθήκαμε ενα συμβάν του 2008, όταν οι ίδιοι οι συνάδελφοι του νυν αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ του είχαν φερθεί σαν… «σκουπίδι».