Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο νεομακαρθισμός καλά κρατεί! (Με αφορμή την Νατάσσα Μποφίλιου και τις δηλώσεις της)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η στάση των ΜΜΕ και των περίφημων social media – με αφορμή τη συνέντευξη της Νατάσσας Μποφίλιου- είναι ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτών, αλλά και της στάσης γενικότερα του συστήματος σε κάθε φωνή που διαφοροποιείται από τα «κυρίαρχα στάνταρ». Όσο και αν εμφανίζονται ως «πλουραλιστικά», «δημοκρατικά» και «ελεύθερα» στην ουσία εφαρμόζουν μεθόδους που θα ζήλευε στην εποχή του και ο Τζόζεφ Μακάρθι.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι

Η γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη νέα γενιά τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου διατύπωσε τις πολιτικές – ιδεολογικές της θέσεις σε συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Τόνισε ανάμεσα στ’ άλλα: «…«Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη…» Ενώ αναφερόμενη στο άλλο θέσφατο του συστήματος και των εκφραστών του, την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε στην ερώτηση εάν είναι δικτατορία η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Φυσικά και είναι. Θα ήταν ωραίο να γινότανε μια παγκόσμια επανάσταση. Εγώ στα βάθη της ψυχής μου είμαι τροτσκίστρια. Θα μου πεις, βέβαια, είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης να τα παρατήσω όλα και να πάω μαζί του στο βουνό. Αλλά τώρα αισθάνομαι εντελώς παροπλισμένη.»

Προφανώς όλα τα παραπάνω ήταν εγκλήματα «καθοσιώσεως» για τα πολύχρωμα παπαγαλάκι του συστήματος.

-Είναι δυνατόν να έχει καλλιτέχνης- με απήχηση στη νέα γενιά-  τέτοιου είδους…ακραίες απόψεις και μάλιστα να τις προβάλλει ανοικτά; Μα το σύστημα θέλει από αυτούς να είναι οι εκφραστές του lifestyle, να μιλούν μόνο  για τα ταξίδια, την μόδα, την, διασκέδαση ή τους έρωτες τους ή και τα επαγγελματικά τους όνειρα…

– Είναι δυνατόν να μιλούν για ΚΚΕ, επανάσταση και άλλα τέτοια «παρωχημένα και δογματικά»,όταν αυτό που θέλουν από αυτούς είναι είτε να εκφράζουν με φανατισμό π.χ το «μένουμε Ευρώπη»,είτε η πολιτική τους άποψη και δράση να είναι γύρω από τον «εθελοντισμό» και την  «προστασία των ζώων»…

Η Νατάσσα με τις δηλώσεις της «χαλνά τη σούπα» και ανοίγει δρόμους που το σύστημα θεωρεί επικίνδυνους

Και επειδή για αυτούς δεν πρέπει να είναι ναι όλα αυτά δυνατά, όπως και ότι είναι επικίνδυνα αν αρχίσουν και αποκτούν μαζικό χαρακτήρα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους μεθόδους που ξέρουν καλά διδαγμένοι από δάσκαλους του είδους, όπως ο Γκαίμπελς και ο Τζόζεφ Μακάρθι. Συκοφαντία, λάσπη, ειρωνεία, απειλές. Συχνά μάλιστα με το γνωστό «χαζοχαρούμενο και ανάλαφρο ύφος» που τους χαρακτηρίζει.

Και εδώ είναι χρέος πρώτιστα των πνευματικών ανθρώπων- όσων δεν είναι «αργυρώνητοι του συστήματος»- να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην… διαφορετικότητα απέναντι στην ομοιομορφία του μαύρου ή του γκρίζου του καπιταλιστικού συστήματος και  των «αξιών» που προβάλλει…

Το δικαίωμα να έχει ένας καλλιτέχνης πραγματικές κοινωνικές ανησυχίες και να θέτει τον εαυτό του και την Τέχνη του με το μέρος των «καταφρονεμένων».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.