Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο νεομακαρθισμός καλά κρατεί! (Με αφορμή την Νατάσσα Μποφίλιου και τις δηλώσεις της)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η στά­ση των ΜΜΕ και των περί­φη­μων social media – με αφορ­μή τη συνέ­ντευ­ξη της Νατάσ­σας Μπο­φί­λιου- είναι ενδει­κτι­κή του κλί­μα­τος που κυριαρ­χεί στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτών, αλλά και της στά­σης γενι­κό­τε­ρα του συστή­μα­τος σε κάθε φωνή που δια­φο­ρο­ποιεί­ται από τα «κυρί­αρ­χα στά­νταρ». Όσο και αν εμφα­νί­ζο­νται ως «πλου­ρα­λι­στι­κά», «δημο­κρα­τι­κά» και «ελεύ­θε­ρα» στην ουσία εφαρ­μό­ζουν μεθό­δους που θα ζήλευε στην επο­χή του και ο Τζό­ζεφ Μακάρθι. 

Ας γίνου­με όμως πιο συγκεκριμένοι

Η γνω­στή και ιδιαί­τε­ρα δημο­φι­λής στη νέα γενιά τρα­γου­δί­στρια Νατάσ­σα Μπο­φί­λιου δια­τύ­πω­σε τις πολι­τι­κές – ιδε­ο­λο­γι­κές της θέσεις σε συνέ­ντευ­ξη της στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών». Τόνι­σε ανά­με­σα στ’ άλλα: «…«Ψηφί­ζω ΚΚΕ, αν και δια­φω­νώ σε πολ­λά σημεία, για δύο λόγους: επει­δή το νιώ­θω ως τιμή για την οικο­γέ­νειά μου και τους παπ­πού­δες μου που ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σκο­τώ­θη­καν στην Αντί­στα­ση κι επει­δή πιστεύω στην οργα­νω­μέ­νη πάλη…» Ενώ ανα­φε­ρό­με­νη στο άλλο θέσφα­το του συστή­μα­τος και των εκφρα­στών του, την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση τόνι­σε στην ερώ­τη­ση εάν είναι δικτα­το­ρία η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση: «Φυσι­κά και είναι. Θα ήταν ωραίο να γινό­τα­νε μια παγκό­σμια επα­νά­στα­ση. Εγώ στα βάθη της ψυχής μου είμαι τρο­τσκί­στρια. Θα μου πεις, βέβαια, είμα­στε έτοι­μοι για κάτι τέτοιο; Μακά­ρι να υπήρ­χε ένας ηγέ­της να τα παρα­τή­σω όλα και να πάω μαζί του στο βου­νό. Αλλά τώρα αισθά­νο­μαι εντε­λώς παροπλισμένη.»

Προ­φα­νώς όλα τα παρα­πά­νω ήταν εγκλή­μα­τα «καθο­σιώ­σε­ως» για τα πολύ­χρω­μα παπα­γα­λά­κι του συστήματος.

-Είναι δυνα­τόν να έχει καλ­λι­τέ­χνης- με απή­χη­ση στη νέα γενιά–  τέτοιου είδους…ακραίες από­ψεις και μάλι­στα να τις προ­βάλ­λει ανοι­κτά; Μα το σύστη­μα θέλει από αυτούς να είναι οι εκφρα­στές του lifestyle, να μιλούν μόνο  για τα ταξί­δια, την μόδα, την, δια­σκέ­δα­ση ή τους έρω­τες τους ή και τα επαγ­γελ­μα­τι­κά τους όνειρα…

- Είναι δυνα­τόν να μιλούν για ΚΚΕ, επα­νά­στα­ση και άλλα τέτοια «παρω­χη­μέ­να και δογματικά»,όταν αυτό που θέλουν από αυτούς είναι είτε να εκφρά­ζουν με φανα­τι­σμό π.χ το «μένου­με Ευρώπη»,είτε η πολι­τι­κή τους άπο­ψη και δρά­ση να είναι γύρω από τον «εθε­λο­ντι­σμό» και την  «προ­στα­σία των ζώων»…

Η Νατάσ­σα με τις δηλώ­σεις της «χαλ­νά τη σού­πα» και ανοί­γει δρό­μους που το σύστη­μα θεω­ρεί επικίνδυνους

Και επει­δή για αυτούς δεν πρέ­πει να είναι ναι όλα αυτά δυνα­τά, όπως και ότι είναι επι­κίν­δυ­να αν αρχί­σουν και απο­κτούν μαζι­κό χαρα­κτή­ρα απο­φά­σι­σαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τους μεθό­δους που ξέρουν καλά διδαγ­μέ­νοι από δάσκα­λους του είδους, όπως ο Γκαί­μπελς και ο Τζό­ζεφ Μακάρ­θι. Συκο­φα­ντία, λάσπη, ειρω­νεία, απει­λές. Συχνά μάλι­στα με το γνω­στό «χαζο­χα­ρού­με­νο και ανά­λα­φρο ύφος» που τους χαρακτηρίζει.

Και εδώ είναι χρέ­ος πρώ­τι­στα των πνευ­μα­τι­κών ανθρώ­πων- όσων δεν είναι «αργυ­ρώ­νη­τοι του συστή­μα­τος»- να υπε­ρα­σπί­σουν το δικαί­ω­μα στην… δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα απέ­να­ντι στην ομοιο­μορ­φία του μαύ­ρου ή του γκρί­ζου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και  των «αξιών» που προβάλλει…

Το δικαί­ω­μα να έχει ένας καλ­λι­τέ­χνης πραγ­μα­τι­κές κοι­νω­νι­κές ανη­συ­χί­ες και να θέτει τον εαυ­τό του και την Τέχνη του με το μέρος των «κατα­φρο­νε­μέ­νων».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο