Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση»

Επιμέλεια: Οικοδόμος //

544Στις 26 Απρίλη του 1798 γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά, μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Θαυμαστής του Μιχαήλ Άγγελου, του Ρούμπενς και των μεγάλων δημιουργών της Βενετικής Σχολής ο Ντελακρουά έδωσε μια ζωγραφική γεμάτη πάθος και δυνατά χρώματα. Εντάχθηκε στη σχολή του ρομαντισμού και αναδείχτηκε ένας από τους μαχητικότερους εκπροσώπους της και εκφραστής των προοδευτικών της τάσεων.

Καλλιτέχνης με φλογερό ταμπεραμέντο και δημιουργική φαντασία, πνεύμα πλατύ και φιλελεύθερο και πλουτισμένος με βαθιά μόρφωση, ο Ντελακρουά εμπνεόταν από τους θρύλους και από τα μεγάλα γεγονότα του παρελθόντος αλλά και της εποχής του. Από την επανάσταση του 1821 εμπνεύστηκε για δυο συγκλονιστικούς πίνακες που συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Πρόκειται για τους πίνακες «Η Ελλάδα κάτω από τα ερείπια του Μεσολογγίου» (1827) και «Οι σφαγές της Χίου» (1824). Πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1863 στο Παρίσι.

«Οι σφαγές της Χίου» (1824, Λούβρο)

«Οι σφαγές της Χίου» (1824, Λούβρο)

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Δάμπαση «Ο Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» έχει για θέμα το φιλελληνισμό και τους μεγάλους Γάλλους ζωγράφους, που εμπνεύστηκαν από τον ηρωικό αγώνα του 1821. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Παντελοδήμου, η έφορος του Μουσείου Μπενάκη Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, η ιστορικός και διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών Λουκία Δρούλια, ο διευθυντής του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Ι. Κ. Ματαράκης Ανιάν και, τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος.

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1827, Μουσείο Καλών Τεχνών Μπορντώ)

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1827, Μουσείο Καλών Τεχνών Μπορντώ)

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από τη συναυλία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων με έργα φιλέλληνων συνθετών του 19ου αιώνα. Αφηγητής είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος, ενώ ποιήματα Γάλλων φιλελλήνων αποδίδει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.