Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιώματων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα για την αποστολή μιας διεθνούς ομάδας, ειδικευμένης στα εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους δύο μήνες.

Με 29 ψήφους υπέρ, δύο κατά και 14 αποχές, το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά “την κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής”. Στόχος θα είναι να ερευνηθούν οι παραβιάσεις και η κακομεταχείριση των πολιτών “στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολιτικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου 2018”, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Το Ισραήλ απέρριψε αμέσως την απόφαση αυτή.

“Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για ένα αντιισραηλινό όργανο, στην πλειοψηφία του, όπου δεσπόζουν η υποκρισία και ο παραλογισμός”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

“Εντελώς δυσανάλογη” η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η απάντηση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γάζα ήταν «εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο οποίος υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θυμάτων των δύο πλευρών υπονοεί πως η απάντηση (του Ισραήλ) ήταν εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνόδου την οποία αποφάσισε να διοργανώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είπε πως «οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα μιας παράνομης χρήσης δύναμης» και υποστήριξε «τις εκκλήσεις πολλών χωρών και παρατηρητών για τη διεξαγωγή έρευνας που θα είναι διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη».

Σύμφωνα με τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, οι ενέργειες των Παλαιστινίων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων δεν φαίνεται να «αποτελούσαν άμεση απειλή θανάτου ή θανάσιμου τραυματισμού η οποία να μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση φονικής δύναμης».

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς αλλά πως «στην πραγματικότητα, κρατούνται φυλακισμένοι σε μια παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους».

«Η κατοχή πρέπει να σταματήσει, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να απελευθερωθούν αλλά και ο λαός του Ισραήλ να απελευθερωθεί. Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό».

Μιλώντας κατά την έκτακτη αυτή σύνοδο, η Αβίβα Ραζ Σέχτερ, η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ισραήλ στο Μέγαρο των Εθνών, έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέφρασε λύπη που «για μία ακόμη φορά» το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρέπει προς «μια αντι-ισραηλινή εμμονή» και αφήνεται να εξαπατηθεί από «την κυνική χρησιμοποίηση από τη Χαμάς του ίδιου του λαού της».

«Δυστυχώς, αυτό που κατάφερε ήδη να κάνει αυτή η έκτακτη σύνοδος, είναι να ανταμείψει τη στρατηγική τρόμου της Χαμάς και τη χρησιμοποίηση αμάχων σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προωθήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της που έχουν στόχο τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε.

«Είναι λυπηρό που αυτό το Συμβούλιο, που διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα επί του πεδίου και καταδικάζει αδικαιολόγητα το Ισραήλ ενώ αυτό το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τον πληθυσμό του», επέμεινε η Ραζ Σέχτερ. Ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τεοντόρ Αλέγκα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας πως το Συμβούλιο, με τη σύνοδό του αυτή, «έλαβε τυφλά θέση».

«Είναι σαφές πως η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την έξαρση της βίας», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την απόφαση του Συμβουλίου να συγκαλέσει τη σύνοδο αυτή, σπαταλώντας «άσκοπα χρόνο και χρήμα» ενώ άλλες επείγουσες καταστάσεις θα έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο, το Συμβούλιο καταδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι είναι ένας «χαλασμένος θεσμός».

Παράλληλα, τρεις ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην ανανεώσει την άδεια εργασίας του διευθυντή της ΜΚΟ Human Rights Watch στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, Όμαρ Σακίρ.

Η απόφαση αυτή «φαίνεται να οφείλεται μόνο στην εργασία του και στην προάσπισή του των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν σε μια ανακοίνωση ο Μάικλ Λινκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, και ο Μισέλ Φορστ, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.