Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ΟΗΕ επαινεί τις προσπάθειες της Κούβας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η έκθεση παρακολούθησης της παγκόσμιας εκπαίδευσης του ΟΗΕ (UN-GEM) επαινεί την πρόοδο της Κούβας όσον αφορά την ένταξη και την ειδική εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Στην Κούβα, τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ικανότητες συμπεριλαμβάνονται νωρίς στα αναπτυξιακά προγράμματα. Παρέχεται υποστήριξη σε όλα τα παιδιά, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές.

Εν μέρει αυτό γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος “Εκπαιδεύστε το παιδί σας”, το οποίο προσεγγίζει περισσότερα από 5.000 παιδιά με λειτουργικές προσαρμογές “, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Το UN-GEM 2020 αξιολόγησε την πρόοδο των διαφόρων χωρών στην εκπαίδευση σε σχέση με την ατζέντα αειφόρου ανάπτυξης για το 2030.

Όσον αφορά τον τέταρτο στόχο του, η ατζέντα επιδιώκει τις ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το φύλο, την αναπηρία ή τη γεωγραφική θέση, ως τρόπο εγγύησης της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Η έκθεση αξιολογεί την παρακολούθηση της προπτυχιακής εκπαίδευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νιγηρία και το Τζιμπουτί, όπου λιγότερο από το 70% των παιδιών πηγαίνουν στο  σχολείο. Αντιθέτως, η Κούβα και το Βιετνάμ παρέχουν πλήρη εκπαιδευτική κάλυψη.

” Επιπρόσθετα το πρόγραμμα εκπαίδευσης σεξουαλικότητας της Κούβας στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση σεξουαλικότητας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Αυτό γίνεται από την άποψη του φύλου και των σεξουαλικών δικαιωμάτων στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, στις προαιρετικές σπουδές και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την UN-GEM, τα επιτεύγματα της Κούβας στην εκπαίδευση εξαρτώνται από κυβερνητικές πολιτικές που εγγυώνται την εκπαίδευση ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ στο νησί της Καραϊβικής.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Κούβας να παρέχει μια συνεκτική πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό ακόμη και σε μια κατάσταση που θέτει την εκπαίδευση σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή Σουηδοκουβανικός Σύλλογος.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;