Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας – Πλην ΗΠΑ και ακροδεξιών συμμάχων της

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία, όπως κάθε χρόνο μετά το 1991, μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα. Μόνο τρεις χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, την οποία ενέκριναν 187 χώρες: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και, για πρώτη φορά, η Βραζιλία. Δύο χώρες απείχαν: η Ουκρανία, επίσης για πρώτη φορά, και η Κολομβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Η Βραζιλία δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης της στο θέμα τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κομμουνισμός. Πρόεδρος της χώρας είναι ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει ανοικτά αμερικανόφιλος, σπάζοντας τη διπλωματική παράδοση της Βραζιλίας. «Η επιρροή που ασκεί η Κούβα στις αναπτυσσόμενες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο.

Από την πλευρά της η Κολομβία δικαιολόγησε την αποχή της λόγω «της εχθρικής στάσης της Κούβας» απέναντί της, κυρίως εξαιτίας «της υποδοχής Κολομβιανών τρομοκρατών στο κουβανέζικο έδαφος», καθώς και «της ενεργής της στήριξης στο τυραννικό και δικτατορικό καθεστώς του (προέδρου της Βενεζουέλας) Νικολάς Μαδούρο, το οποίο αποτελεί απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια». Το 2016 κατά την ψηφοφορία για μια αντίστοιχη απόφαση οι ΗΠΑ απείχαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια. Όμως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Τραμπ με τις αλλεπάλληλες κυρώσεις έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των Κουβανών, ειδικά με τις τελευταίες, που αφορούν τα εμβάσματα που μπορούν να στέλνονται από τις ΗΠΑ ή τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει την τακτική της απέναντι στην Κούβα, χωρίς να αλλάζει ο στόχος, που είναι οι λαϊκές κατακτήσεις που έχει προσφέρει ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από το 1959. Η ζημιά που έχει προκληθεί στη χώρα ξεπερνάει τα 138.843.400.000 δολάρια, επηρεάζοντας μια σειρά από τομείς και τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, αφού δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα ή εξαρτήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, ή οποιοδήποτε προϊόν και από τρίτη χώρα, αν περιέχει τμήματα πάνω από 10% που έχουν παραχθεί σε αυτές.