Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι χάνει τη «μάχη με τον λιμό» στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ οδεύει να χάσει «τη μάχη με τον λιμό» στην Υεμένη, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Χάνουμε τη μάχη που δίνουμε με τον λιμό και η κατάσταση επιδεινώθηκε με τρόπο που προκαλεί συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες», υπογράμμισε.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η βρετανική ΜΚΟ Save the Children προειδοποιούσε ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην εμπόλεμη Υεμένη κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

«Μπορεί να πλησιάζουμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα από το οποίο θα είναι αδύνατο να αποφύγουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας γενικευμένου λιμού στη χώρα», επέμεινε το κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τον Μάρτιο του 2015, που ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί — στην πλειονότητά τους άμαχοι — και πάνω από 56.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο πληθυσμός απειλείται εξάλλου από ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, βιώνει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». «Πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια» στη χώρα, εκ των οποίων τα «18 εκατομμύρια» είναι αντιμέτωποι με «διατροφική ανασφάλεια». «Πάνω από 8 εκατομμύρια» ζουν σε συνθήκες «οξείας διατροφικής ανασφάλειας», δηλαδή «δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν το επόμενο γεύμα τους, έχουν ανάγκη επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», σημείωσε ο Λόουκοκ.

Για να αποφευχθεί η «πλήρης κατάρρευση» και «για να σωθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων και τη λήψη «άμεσων μέτρων για να σταθεροποιηθεί η οικονομία», επέμεινε ο αξιωματούχος. Πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση «στα μέρη να επιτρέψουν την πρόσβαση (στην ανθρωπιστική βοήθεια) στους πιο ευάλωτους ανθρώπους» μέσω των λιμανιών και των κύριων οδικών αξόνων και να δημιουργηθεί μια «αερογέφυρα» για την απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, συμπλήρωσε ο Λόουκοκ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη , παρότι συχνά παρουσιάζεται ως «σύγκρουση διά αντιπροσώπων» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, στην πραγματικότητα αποτελεί πεδίο ευρύτερων και παράλληλων συγκρούσεων, ενίοτε και ανάμεσα σε δυνάμεις – μέλη του ίδιου συνασπισμού.

Ανταγωνισμοί που συνδέονται με τον έλεγχο ενός σημαντικού μέρους της διεθνούς αγοράς και της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα προσχήματα που επικαλούνται οι ξένες δυνάμεις, ώστε να «καλύψουν» τους ανταγωνισμούς, εστιάζονται γύρω από το ρόλο που φέρεται πως παίζει το Ιράν στην οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων Χούτι. Το κατηγορούν, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να ελέγξει μελλοντικά περισσότερα στρατηγικά περάσματα και να περιορίσει τις μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από ανταγωνιστικές χώρες της περιοχής, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Υεμένη: Και εκεί η ανθρωπότητα εξαθλιώνεται