Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για το «Μακεδονία ξακουστή»

Ο πατριωτισμός «πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα εργατικά – δημοκρατικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχει καμία σχέση με αλυτρωτισμούς, με ιδεοληψίες της “μεγάλης Ελλάδας”, με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς της και τις συμφωνίες της», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν γύρω από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και για το αν θα παίξουν οι φιλαρμονικές το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή».

Καταγγέλλει το αντιδραστικό σκηνικό που στήθηκε και με την ανοχή της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τους χρυσαυγίτες πλάι – πλάι με τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές, ενώ καλεί τους μουσικούς να καταδικάσουν τον εθνικισμό, τονίζοντας ότι «ο πραγματικός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις και τις εθνικιστικές κορόνες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έφερε στην επικαιρότητα και τον κλάδο των μουσικών. Όχι γιατί δεκάδες Φιλαρμονικές επένδυσαν μουσικά τις παρελάσεις, αλλά για το ρεπερτόριο που αυτές επέλεξαν.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε για το αν οι Φιλαρμονικές θα έπαιζαν το εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή”. Αρκετές μέρες πριν στήθηκε σκηνικό από πληθώρα μηχανισμών (δημοτικές αρχές, ΜΜΕ, βουλευτές κ.ά.) με στόχο την έξαρση των εθνικιστικών αντανακλαστικών. Ακόμα και σε διοργάνωση αγώνα δρόμου στην Αθήνα οι διοργανωτές ζητούσαν να παιχθεί το συγκεκριμένο εμβατήριο για την “εμψύχωση” των δρομέων.

Πρωταγωνιστές αυτού του σκηνικού οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής που είχαν πιάσει στασίδι στις εξέδρες των παρελάσεων. Ο υπόδικος Κασιδιάρης, καλεσμένος των διοργανωτών, έσπευσε να κάνει δηλώσεις μετά τον Πρόεδρο της Βουλής στη στρατιωτική παρέλαση, που δεν παρέλειψε να μεταδώσει η ΕΡΤ. Εξοργιστικό είναι ότι στην Καλλιθέα φασιστικές ομάδες με κράνη και κουκούλες εμφανίστηκαν στην παρέλαση υπό τη συνοδεία και την προστασία της Αστυνομίας.

Όταν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της Καλλιθέας απάντησαν στις προκλήσεις τους, η Αστυνομία επιτέθηκε στα μέλη των Σωματείων στέλνοντας αρκετούς στο νοσοκομείο, προστατεύοντας τους φασίστες.

Όλο αυτό το αντιδραστικό σκηνικό φαίνεται ότι στήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης, τη στιγμή που καλεί σε “προοδευτικό μέτωπο” ενάντια στην ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συνάδελφοι, ο πραγματικός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις και τις εθνικιστικές κορόνες. Είναι ανησυχητικό στρατιωτικές δυνάμεις που παρελαύνουν να φωνάζουν σύνθημα που λέει ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για αυτές τις καταστάσεις. Είναι υποκριτικό να μιλάς για μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και οι στρατιώτες με τις υποδείξεις των ανωτέρων τους να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας κάθε μήνα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να σχεδιάζει μαζί με τους “συμμάχους” τις νέες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Η πατρίδα μας έχει συγκεκριμένα σύνορα και αυτά πρέπει να υπερασπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί στρατιωτικοί θύλακες να προάγουν δημόσια τον αλυτρωτισμό και τον επεκτατισμό.

Δεν μπορεί αυτή την επικίνδυνη εθνικιστική αντίληψη να την εμψυχώνουμε οι μουσικοί των Φιλαρμονικών παίζοντας το συγκεκριμένο εμβατήριο που προωθεί τέτοιες αντιλήψεις.

Ο πατριωτισμός πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα εργατικά – δημοκρατικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχει καμία σχέση με αλυτρωτισμούς, με ιδεοληψίες της “μεγάλης Ελλάδας”, με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς της και τις συμφωνίες της.

Κανένας Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα».