Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ποδηλάτης πρέσβης και οι Νενέκοι των Πατρών

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Τρίζουν τα κόκκαλα του Θεόδωρου Κολοτρώνη απ’ τη δήλωση του Γιώργου Ρώρου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΩΡΑ Πατρών», που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στον 42 Ποδηλατικό Γύρο Θυσίας

presvis8

Η δημοτική αρχή της Πάτρας ζήτησε απ’ τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, που οργανώνει και εποπτεύει το Γύρο, να μην λάβει μέρος στον αγώνα –που γίνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου- ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι αμερικανός πρέσβης είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για την περιοχή τονίζοντας: «Σε τούτα δώ τα χώματα, που είναι ποτισμένα με το αίμα του λαού μας, δεν έχουν καμία θέση οι φονιάδες των λαών».

patra 1

Η  Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας & Δυτικής Αχαΐας κατάγγειλε με ανακοίνωσή της τη συμμετοχή του πρέσβη θυμίζοντας ότι στις 24 Μάρτη 1999 ξεκίνησε η «ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και τον διαμελισμό της χώρας» και οτι «οι βόμβες  του εμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία & ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργό πεδίο βολής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής».

Με επιστολή του στο Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, ο αλυτάρχης του Γύρου Θυσίας Κωνσταντίνος Λάππας, υπέβαλλε την παραίτησή του αναφέροντας: «Ο αθλητισμός, ενώνει τους λαούς, προάγει την Ειρήνη, δεν προτρέπει σε αλληλοσκοτωμούς και σφαγιασμούς λαών για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

gefura

Η γέφυρα-σύμβολο του Βελιγραδίου κομμένη στα δύο από ΝΑΤΟϊκή βόμβα

Κι όμως η « ΩΡΑ Πατρών και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Ρώρος, σχολίασαν σχετικά: «Για ακόμη μία φορά η δημοτική Αρχή περιχαρακώνεται στις κομματικές επιταγές του ΚΚΕ. Με τη στάση της αποδεικνύει πως επιλέγει τον μοναχικό δρόμο και καταδικάζει την Πάτρα σε διεθνή απομόνωση. Η συμμετοχή του Αμερικανού Πρέσβη για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ποδηλατικό γύρο “θυσίας” και η επιλογή του να βρεθεί και πάλι στην Πάτρα προσδίδει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά καθώς η προβολή και μόνο της επίσκεψής του θα βρεθεί στο επίκεντρο των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης. Φθάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε κι έναν ποδηλάτη! Άραγε την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει η δημοτική Αρχή και για τους Αμερικανούς τουρίστες; Ανέξοδες κομματικές φανφάρες που όμως στοιχίζουν στην πόλη, καθώς τη βυθίζουν περισσότερο στην εσωστρέφεια. Ας εκδώσει, λοιπόν, η δημοτική αρχή ταξιδιωτική οδηγία για το ποιους πρέσβεις θα δεχόμαστε και ποιας προέλευσης τουρίστες. Ας αναλογιστεί όμως τις συνέπειες των έργων της στο τουριστικό «προϊόν» της Πάτρας και στις θέσεις εργασίας που θυσιάζονται στον βωμό της καθαρότητας. Άραγε και στους Μεσογειακούς θα απαγορέψει την προσέλευση στους μη επιθυμητούς πρέσβεις;».

epistoli kolokotroni

Η διαταγή του Κολοκοτρώνη

Τους προσκυνημένους η Πελοπόννησος τους γνωρίζει απ’ το 1825, όταν, σε μια απ’ τις κρίσιμες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, έφτασαν στην περιοχή τ’ ασκέρια του Ιμπραϊμ σκορπίζοντας το φόβο και τον τρόμο. Τότε πολλοί υπέκυψαν στις απειλές κι άφησαν τα όπλα, δηλώνοντας υποταγή. Επικεφαλής όσων συνεργάστηκαν με τον Αιγύπτιο, ήταν ο καπετάνιος Δημήτρης Νενέκος, που έγινε και Μπέης.

Ο Γέρος του Μωριά υποχρεώθηκε να διατάξει «φωτιά και τζεκούρι» για όσους «όπου δεν θελήσουν» να «ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας». Ο Σαγιάς, το πρωτοπαλίκαρο του Νενέκου, με εντολή του Κολοκοτρώνη, τον σκότωσε και το μαζικό προσκύνημα στον Ιμπραϊμ, τελείεωσε σε λίγες μέρες…

Σήμερα για το χρέος δεν χρειάζεται «φωτιά και τζεκούρι». Οι Πατρινοί με την ψήφο τους μπορούν να στείλουν μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής «ακυρώνοντας από τον πρώτο γύρο τα σενάρια των μεγάλων συμφερόντων και των πολιτικών εκπροσώπων τους», όπως τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων, και ξανά υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κώστας Πελετίδης σε συγκέντρωση στις 23.3.2019.

Μοιραστείτε το: