Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες αντί να εμβολιάσουν παιδιά

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας προ­έ­τρε­ψε σήμε­ρα τις πλού­σιες χώρες να επα­νε­ξε­τά­σουν τα σχέ­διά τους να εμβο­λιά­σουν παι­διά και αντ’ αυτού να προ­σφέ­ρουν τα εμβό­λια κατά της Covid-19 στο πρό­γραμ­μα Covax για τις φτω­χό­τε­ρες χώρες.

Ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους είπε, επί­σης, ότι η δεύ­τε­ρη χρο­νιά της παν­δη­μί­ας ανα­μέ­νε­ται να είναι φονι­κό­τε­ρη από την πρώ­τη, με την Ινδία να απο­τε­λεί πηγή μεγά­λης ανησυχίας.

«Κατα­νοώ για­τί ορι­σμέ­νες χώρες θέλουν να εμβο­λιά­σουν τα παι­διά και τους εφή­βους τους, όμως αυτή τη στιγ­μή τους προ­τρέ­πω να το επα­νε­ξε­τά­σουν και αντ’ αυτού να δωρί­σουν εμβό­λια στο #COVAX», επι­σή­μα­νε κατά τη διάρ­κεια δια­δι­κτυα­κής ενη­μέ­ρω­σης στη Γενεύη.

Σημειώ­νο­ντας ότι πολ­λές χώρες παρα­μέ­νουν στο έλε­ος της παν­δη­μί­ας με «εκρη­κτι­κά» ποσο­στά μολύν­σε­ων, όπως η Ινδία, όπως, επί­σης, το Νεπάλ, η Σρι Λάν­κα ή ορι­σμέ­νες χώρες της αμε­ρι­κα­νι­κής ηπεί­ρου, ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ υπο­γράμ­μι­σε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 3,3 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους και ότι με τον ρυθ­μό με τον οποίο εξε­λίσ­σο­νται τα πράγ­μα­τα, η δεύ­τε­ρη χρο­νιά της παν­δη­μί­ας θα είναι πολύ πιο φονι­κή από την πρώτη».

Παράλ­λη­λα, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι βρί­σκε­ται σε επα­φή με τις ΗΠΑ σχε­τι­κά με τον κατα­με­ρι­σμό των εμβο­λί­ων με το διε­θνές σύστη­μα Covax.

«Ανα­γνω­ρί­ζουν πως το να μοι­ρα­στούν αυτές οι δόσεις ενδέ­χε­ται να βοη­θή­σει να δια­σφα­λι­στεί μεγα­λύ­τε­ρος αντί­κτυ­πος συνο­λι­κά», είπε ο Μπρους Έιλ­γουορντ, ανώ­τε­ρος σύμ­βου­λος του ΠΟΥ.

«Θέλουν να είναι έτοι­μοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοι­μες… Εργα­ζό­μα­στε παράλληλα».

Ο ΠΟΥ προτρέπει για προσοχή σχετικά με την αφαίρεση της μάσκας για τους εμβολιασμένους

Επι­πλέ­ον, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανέ­φε­ρε πως οι συν­θή­κες σε τοπι­κό επί­πε­δο θα πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη εάν μια χώρα σχε­διά­ζει να επι­τρέ­ψει σε εμβο­λια­σμέ­νους ανθρώ­πους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περί­πτω­ση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντο­λή για μάσκα… αυτό θα πρέ­πει να γίνε­ται μονά­χα εντός του πλαι­σί­ου του να εξε­τά­ζει τόσο την έντα­ση της μετά­δο­σης στην περιο­χή όσο και το επί­πε­δο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης», επι­σή­μα­νε ο ειδι­κός του ΠΟΥ για έκτα­κτες κατα­στά­σεις Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρ­κεια της δια­δι­κτυα­κής ενη­μέ­ρω­σης από τη Γενεύη.

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά Κέντρα για τον Έλεγ­χο και την Πρό­λη­ψη των Ασθε­νειών (CDC) συνέ­στη­σαν χθες οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι να μην χρειά­ζε­ται να φορούν μάσκες σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους και ότι θα μπο­ρού­σαν να μην τις φορά­νε σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους, στα περισ­σό­τε­ρα μέρη.

ΠΟΥ: Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες παραλλαγές Covid, όμως «γνωρίζουμε τι θα κάνουμε»

Εξάλ­λου, μία ειδι­κός του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας είπε σήμε­ρα πως είναι βέβαιο ότι περισ­σό­τε­ρες παραλ­λα­γές του νέου κορο­νοϊ­ού θα βρε­θούν, όμως τώρα «γνω­ρί­ζου­με τι να κάνουμε».

«Θα ήθε­λα ο φόβος των παραλ­λα­γών να μετα­τρα­πεί σε κάτι παρα­γω­γι­κό, κάτι που θα δίνει δύνα­μη», σημεί­ω­σε η Μαρία βαν Κέρ­κοβ, τεχνι­κή επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ για την Covid-19.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο