Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ακυρώνει ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου;

Ματαιώθηκε με μονομερή απόφαση του κ. Πρύτανη του ΑΠΘ η προγραμματισμένη απονομή του «Χρυσού Αριστοτέλη»* στον Μίκη Θεοδωράκη, που επρόκειτο να γίνει χθες, 11/10/21.

Την απόφαση για την απονομή είχε λάβει ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου στις 18 Φεβρουαρίου 2020. Λόγω της πανδημίας η απονομή καθυστέρησε αναγκαστικά. Τελικά ορίστηκε για την 11/10/2021.

Η τελετή θα ολοκληρωνόταν με αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. Τα τραγούδια θα ερμήνευε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συνοδευόμενη από τη χορωδία του Πανεπιστημίου.

Όμως, ο Πρύτανης αποφάσισε να την ματαιώσει με το επιχείρημα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή (!)

Σημειώνουμε ότι ο Μίκης είχε ενημερωθεί εγγράφως για την απόφαση της Συγκλήτου, όπως αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Παναγιώτης Δόικος.**

Ο αν. καθηγητής, στο ίδιο άρθρο, θέτει τρία βασικά ζητήματα:

«Πρώτο: Ο Πρύτανης ματαιώνει την απονομή, αλλά η απόφασή της από την Σύγκλητο συνεχίζει φυσικά να ισχύει.

»Δεύτερο: Ο Πρύτανης πρέπει να λογοδοτήσει για το ότι ματαίωσε τη βράβευση αγνοώντας το όργανο που την αποφάσισε, τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ.

»Τρίτο: Ειδικά τώρα, η τέλεση της απονομής του βραβείου (αποφασισμένης από τη Σύγκλητο ενόσω ο Μίκης ζούσε) στους κληρονόμους του οικουμενικού Έλληνα, σε μια βραδιά μνήμης και ανάτασης, μέσα στην αύρα της συγκίνησης από τη μέγιστη απώλεια, είναι το ακριβό αυτονόητο που θα μας ενώσει».

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Δόικος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει γραπτώς (πώς θα μπορούσε, άλλωστε; ) η μονομερής απόφαση του κ. Πρύτανη για τη ματαίωση.

Ο κ. Δόικος το πληροφορήθηκε προφορικά από την υπεύθυνη του Γραφείου των Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα κίνητρα του κ. Πρύτανη. Όμως, πιστεύουμε ότι οφείλει να διορθώσει αυτή την αστοχία. Να εισηγηθεί στη Σύγκλητο, κατά την επόμενη συνεδρίασή της, νέα ημερομηνία για την απονομή.

Διότι πέρα από το βραβείο τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα παραβίασης δημοκρατικής διαδικασίας και προσβολής της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και όλων μας.

*Ο «Χρυσούς Αριστοτέλης» είναι η ύψιστη τιμητική διάκριση του ΑΠΘ.
**Ο κ. Δόικος από το 2016 διδάσκει τη θεωρία του Μίκη Θεοδωράκη για τη Συμπαντική Αρμονία στο ΑΠΘ

Αναστασία Βούλγαρη

vivlio mpelogiannis