Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ

Στις 27 Οκτωβρίου το 1986 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος κατά της κατάχρησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ, υπό την προεδρία Ρόναλντ Ρέιγκαν, με καταστροφικές συνέπειες που φτάνουν μέχρι και σήμερα.

Με τη νομοθεσία αυτή διατέθηκαν επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» και η νομοθεσία εισήγαγε αυστηρότερες ποινές για το κρακ, σε αντίθεση με την κοκαΐνη, καθώς χρήση κρακ έκαναν κυρίως οι μαύροι και κοκαΐνη οι λευκοί και πιο εύποροι.

Λίγες μέρες πριν ο Ρέιγκαν, είχε κάνει το διάσημο διάγγελμα για την κατάχρηση των ναρκωτικών (στο πλάι της γυναίκα του -τα κάνουν αυτά οι αμερικανοί για λόγους image…), προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Μύθοι & πραγματικότητα

O πόλεμος κατά των ναρκωτικών αποτελούν για τις ΗΠΑ, πρωτίστως βασικό γεωπολιτικό «εργαλείο»: να θυμίσουμε πχ. πως οι περιοχές καλλιέργειας παπαρούνας, της πηγής από όπου παράγεται όπιο και, στη συνέχεια, ηρωίνη, την «μακρινή» περίοδο 2002-2003, τότε που οι αμερικανοί «χτυπούσαν τους τρομοκράτες» στο Αφγανιστάν, έφτασαν σε επίπεδο 36 φορές υψηλότερο από το καταγραφόμενο υπό τους Ταλιμπάν (το καθεστώς των οποίων, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Κλίντον, είχε απαγορεύσει [sic!!] την παρασκευή και το εμπόριο ναρκωτικών).
Την περίοδο εκείνη μάλιστα είχε βγει στο φως η πληροφορία για αμερικανούς στρατιωτικούς -σε αποδειγμένη σχέση με τη CIA, με μεγάλες ποσότητες (100άδες κιλών) οπίου στην κατοχή τους, αξίας 50-100.000$ η παρτίδα, και με «άγνωστο» προορισμό:

(είδηση 1996)
Η CIA διοχετεύει ναρκωτικά στα γκέτο των μαύρων
Πάνω από 5.000
(!) άτομα φρόντιζαν, ώστε να διευρυνθεί η αγορά των μαύρων “καταναλωτών”, με αποτέλεσμα να προωθηθεί ένας τόνος κρακ μέσα σε ένα χρόνο, το 1981. Το κέρδος από αυτήν τη βρώμικη υπόθεση ήταν -τότε, 54.000.000$, που χρησιμοποίησε, δεόντως, το «Νικαραγουανό Δημοκρατικό Μέτωπο» κατά των Σαντινίστας.
Ακόμα, μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για τη συγκρότηση ένοπλων συμμοριών, για διάφορα άλλα εγκλήματα, για επιστράτευση και άλλων νέων ως “βαποράκια“.

ΡΉΓΚΑΝ

Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, ο μεγάλος Ουρουγουανός δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, θυμάται αυτή τη μέρα…

Eduardo Galeano

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Το 1986 ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Ρίτσαρντ Νίξον, που πριν από μερικά χρόνια είχε εξαπολύσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, και αποφάσισε να του δώσει νέα ώθηση χρηματοδοτώντας τον με πολλά εκατομμύρια.

Από τότε:

  • Οι έμποροι ναρκωτικών αύξησαν τα κέρδη τους, και οι τράπεζες άρχισαν να ξεπλένουν τα χρήματά τους,
  • Τα ναρκωτικά, σε μεγαλύτερες δόσεις, σκοτώνουν δυο φορές περισσότερους απ’ ό,τι πρώτα,
  • κάθε εβδομάδα εγκαινιάζεται μια νέα φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι πολλαπλασιάζονται οι ναρκομανείς στη χώρα με τους περισσότερους ναρκομανείς,
  • Το Αφγανιστάν, χώρα στην οποία εισέβαλαν και την οποία κατάλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τροφοδοτεί σχεδόν αποκλειστικά τώρα με ηρωίνη ολόκληρο τον κόσμο,
  • Και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, που μετέτρεψε την Κολομβία σε μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει δημιουργήσει τώρα στο Μεξικό ένα σφαγείο δίχως προηγούμενο.

Εδουάρδο Γκαλεάνο,
«Οι μέρες αφηγούνται», εκδόσεις Πάπυρος

 

Ντόναλντ Τραμπ

(AP Photo/David Zalubowski)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που στο παρελθόν έχει επαινέσει τον ομόλογό του των Φιλιππίνων, τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό, για τον «πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών» εγκωμίασε πρόσφατα «την αποτελεσματικότητα» που έχει κατ’ αυτόν η επιβολή της θανατικής ποινής σε διακινητές ναρκωτικών (χωρίς -φυσικά, να μιλήσει για τους εμπόρους), σημειώνοντας ότι «οι χώρες που καταφεύγουν σε αυτό το μέτρο εξασφαλίζουν απτά οφέλη».

Βέβαια, η Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά είναι καταπέλτης «Στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης. Ενας στους τρεις τελειόφοιτους μαθητές λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας τη συνταγογράφησή της για κάποιον άλλο…»


Δείτε και ΚΑΝΝΑΒΗ |> Επιδημικές διαστάσεις όπου είναι νόμιμη η χρήση της