Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ρόλος της Σουηδίας στην Pesco: Και Γιάννης και ….Γιαννάκης

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η ΒΑΣΗ VIDSEL

Οι χώρες της ΕΕ και φυσικά και η Ελλάδα αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή αμυντική συμφωνία Pesco (Permanent structured cooperation.) στα πλαίσια του κρυφού αλλά έντονου ανταγωνισμού ΕΕ και Αμερικής.

Παρακολουθήστε το απίστευτα αποκαλυπτικό λιβάνισμα των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών για την αμυντική εμπλοκή της χώρας τους στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
”Η συμμετοχή ήταν προαιρετική, αλλά η υπογραφή έχει δεσμευτική ισχύ ώστε το μέλος να συμβάλλει με στρατεύματα για στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, να αυξήσει το μερίδιο της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στους αμυντικούς προϋπολογισμούς και να επενδύσει σε ακόμη μεγαλύτερη αμυντική ικανότητα. Η συνεργασία συντονίζει επίσης τις αγορές εξοπλισμού και υλικών, στον τομέα της άμυνας περιορίζοντας μαυτό τον τρόπο τις δαπάνες.”

”Η Pesco συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική άμυνα για τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες,” μας λέει ο Σουηδός αναλυτής του Σουηδικου πρακτορείου ειδήσεων . Αλλά ο Υπουργός άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist (S) δηλώνει ”ότι δεν είναι ένας Ευρωπαϊκός στρατός, αλλά μια συνεργασία προγραμματικής μορφής σε διακυβερνητικό επίπεδο. Οι δεσμεύσεις των χωρών, όπως η αύξηση αμυντικών δαπανών, δεν έχει καμία συγκεκριμένη ή εξειδικευμένη απαίτηση, αλλά βασίζεται μέχρι στιγμής σε ηθικές υποχρεώσεις όταν γίνεις μέλος της Pesco.”

Η Pesco είναι ούτως ή άλλως μια ευπρόσδεκτη, για την αστική και πολιτική ταξη της Σουηδίας, συμφωνία αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ αλλα εχει
και μπίζνες…

”Ας ελπίσουμε, συνεχίζει ο αναλυτής του Σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι λειτουργούν οι ηθικές υποχρεώσεις χωρίς να απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα, ίσως ακριβώς επειδή οι δεσμεύσεις είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν για κάθε χώρα μέλος. Μια πολλά υποσχόμενη ελπίδα για το μέλλον για παράδειγμα, είναι ο μεγάλος αριθμός των χωρών πού συμμετέχουν από την αρχή αλλά και μια πρόταση 50 σημείων σχετικά με διάφορα σχέδια συνεργασίας που υποβλήθηκαν την ίδια ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία. Αυτές περιλαμβάνουν αερομεταφορές, υπαίθρια νοσοκομεία και κοινή στρατιώτικη εκπαίδευση. Μια τέτοια πρόταση από τη σουηδική πλευρά είναι η προσφορά για τις άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την βάση κατάρτισης και δοκιμής Vidsel στη Σουηδία. Εκεί μπορεί να γίνεται έλεγχος μαχητικών αεροπλάνων και ρομποτικών συστημάτων. Αυτό το γεγονός αλλά και η δυνατότητα κοινών ασκήσεων στη Λαπωνία της Σουηδίας, μπορεί να παρέχει οικονομικά οφέλη εκτός από το γεγονός ότι οι Σουηδοί στρατιώτες εκπαιδεύονται μαζί με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, απαιτεί ότι το αμυντικό υλικό που αγοράζει η Pesco για όλα τα μέλη πρέπει να αντέχει το Αρκτικό κρύο.”

Και συμπληρώνει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός..

”H Pesco ελπίζουμε επίσης ότι σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα, αντί να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο η Pesco θα ενισχύει την συνεργασία στο ΝΑΤΟ και δεν θα είναι απλά ένα υποκατάστατο. Το άνισα κατανεμημένο βάρος εντός του ΝΑΤΟ, όπου η Αμερική είναι μεταφορέας της ευθύνης ενώ πολλοί άλλοι είναι λαθρεπιβάτες είναι τελικά μη βιώσιμο. Ίσως η Pesco να συνεπάγεται ενα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την άμυνα των ευρωπαϊκών χωρών, που να διευκρινίζει το ρόλο που θα πρέπει να συμπληρώνουν.”

Και το κλείσιμο του αναλυτή….

”Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει ως στόχος. Η Pesco είναι σίγουρα μια ώθηση για την σουηδική άμυνα, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εγγύηση που το ΝΑΤΟ σημαίνει. Η κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να αυτοσυγχαίρει τον εαυτό της για την ένταξη στο Pesco , αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για διάλειμμα στο έργο της για μια ισχυρότερη σουηδική άμυνα.”

Να θυμίσω τις δηλώσεις του φιλελεύθερου Σουηδού διπλωμάτη Μπλιξ την κοινή άσκηση της Σουηδίας με δυνάμεις του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο που μας πέρασε,και την προμήθεια Πατριοτς « Αυτή την εποχή κάνουμε παιδιά με το ΝΑΤΟ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παντρευτούμε ».

Το Ενωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Μάλτα αποφάσισαν να μην συμμετέχουν προς το παρόν.

Πηγή: ΤΤ Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.