• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Σαρωνικός μάνα «Καίγεται»

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Και ο Κάλαμος μάνα Ελλάδα καίγεται. Και τα βουνά και τα λαγκάδια μας καίγονται. Καίγεται και το βιος μας, ο πόνος μας δεν λέγεται, δεν γράφεται ο καημός μας.

Το μαύρο χρυσάφι της καταστροφής έκανε το «θαύμα του» μία ανεξέλεγκτη ρύπανση. Μαύρη μαυρίλα πλημμύρισε τις πανέμορφες παραλίες μας και μας έπιασε η μπόχα ενός σάπιου συστήματος. Ποιος φταίει; Δεν είναι ο στόχος μου να το αναλύσω το αποτέλεσμα σχολιάζω.

Ποιος φταίει λοιπόν; Όλοι και κανείς και άντε να βρεις την άκρη.

Έτσι γίνεται πάντα σε αυτόν τον τόπο. Τοπ… η πιστόλα – και με το δίκιο της – έχει την εξουσία. Πιστολέρο ο αντίπαλος από απέναντι. Στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Τι και αν ο κοσμάκης τριγύρω έχασε τη βολή του, έχασε τα μπάνια και το ψάρεμά του. Τι και αν το κακό έγινε μεγαλύτερο. Εμείς περιμένουμε την «δίκαιη ανάπτυξη» σαν λύτρωση που όμως δεν έρχεται ποτέ, γιατί δεν μπορεί να είναι δίκαιη στον καπιταλισμό. Μία ανάπτυξη σε αποκαΐδια πυρκαγιών, μία ανάπτυξη βουτηγμένη στην μαυρίλα. Βουτηγμένη στο μαζούτ και στο πεπρωμένο αυτής της πατρίδας.

Ποια κατάρα – ας το πούμε κι έτσι – δέρνει και στραγγαλίζει αυτή την πανέμορφη χώρα; Με όλα της τα καλά και τα άσχημα μαζί. – Ελλάδα του μισεμού και της πικραμένης αγάπης. Ελλάδα της κυνηγημένης ιδέας, της φυλακής, της εξορίας και του ρετσινόλαδου. Του εξοστρακισμού και της νοσταλγίας. Της αρχοντιάς, του καταγάλανου ουρανού και του Πεύκου. Του Ολύμπου, του Ταύγετου, της Πίνδου και του Παρνασσού. Της λιτανείας της αγίας εικόνας της Παναγιάς, που πλήθος μαντηλοφόρων γυναικών την ακολουθούν – τι να πρωτογράψω-.

Να σε αγαπώ και να σε ακολουθώ πιστεύοντας όμως σε διαφορετικές εξουσίες….!!!